Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ημερολόγιο αμπέλου. Μετά τη χειμερία νάρκη το αμπέλι ξυπνά

Χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας, δακρύρροια και λίπανση

Ο Φλεβάρης και ο Μάρτιος ,θα λέγαμε πως είναι προεόρτιοι της έναρξης καλλιεργητικής περιόδου της αμπέλου. Η έναρξη αυτή σηματοδοτείται με το φαινόμενο της δακρύρροιας,  το οποίο λαμβάνει χώρο όταν οι θερμοκρασίες ανέρχονται στους 8-12oC . Με τον όρο «δακρύρροια» εννοούμε την εκροή χυμού από τις τομές που προκλήθηκαν πρόσφατα, εξαιτίας του χειμερινού κλαδέματος καρποφορίας. Το φαινόμενο αυτό, είθισται στην άμπελο να διαρκεί περισσότερο από ότι στα άλλα καρποφόρα δέντρα λόγω των ευρύπορων αγγείων που το πρέμνο φέρει.

Η δακρύρροια είναι εντονότερη σε νεαρά πρέμνα αλλά και σε σχήματα αυστηρού κλαδέματος. Το σημαντικό είναι πως το φαινόμενο αυτό αποτελεί ένα προβλαστικό στάδιο της αμπέλου κι έπεται εκείνο της εκβλάστησης των λανθανόντων οφθαλμών.

Καλλιεργητικά τους δύο αυτούς μήνες γίνεται το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας, ανάλογα πάντα με τις θερμοκρασίες της περιοχής και τις ανάγκες της ποικιλίας

Τους δύο αυτούς μήνες έχουμε την προεκβλάστηση των λανθανόντων οφθαλμών και την κινητοποίηση των αποθησαυρισμένων ουσιών. Ακολουθεί, το επόμενο διάστημα, η εκβλάστηση λανθανόντων οφθαλμών, όπου η ταχύτητα και ο χρόνος αυτής, εξαρτάται  από την ποικιλία και τις θερμοκρασίες ανά περιοχή.

Από άποψη αμπελουργικών εργασιών είναι δύο δραστήριοι μήνες κατά τους οποίους έχουμε το χειμερινό κλάδεμα καρποφορίας που στα νεότερα πρέμνα γίνονται πιο μετά λόγω ζωηρότητας τους («πετάνε» γρηγορότερα βλαστούς). Επίσης ,λαμβάνουν χώρα λιπάνσεις που είτε κρίνονται απαραίτητες εδαφολογικά είτε αφορούν λιπάσματα που απαιτούν χρόνο απορρόφησης από το έδαφος.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...