Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ζωτικής σημασίας για την βιομηχανία οίνου της ΕΕ το ελεύθερο εμπόριο

Η οινοβιομηχανία της ΕΕ ζητά από την νέα Κομισιόν μια τολμηρή και ανοικτή εμπορική πολιτική για τόνωση των εξαγωγών στις διεθνές αγορές.

Ένας συνασπισμός 43 επιχειρηματικών ενώσεων, γνωστός ως Συνασπισμός Ανοικτού Εμπορίου (Open Trade Coalition), στους κόλπους του οποίου εντάσσεται και η Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων Οίνου (CEEV), επανέλαβε την έκκλησή του για την εφαρμογή μιας τολμηρής και ανοιχτής εμπορικής πολιτικής στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

O επιχειρηματικός συνασπισμός, που ξεκίνησε την δράση του τον Ιούλιο, έχει αναπτυχθεί γρήγορα και περιλαμβάνει τώρα ένα ευρύ φάσμα ενώσεων που συμμερίζονται την πεποίθηση ότι το ανοιχτό εμπόριο είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, της ευημερίας και της ανθεκτικότητας της ΕΕ σε ένα παγκόσμιο πλαίσιο που χαρακτηρίζεται από συνεχείς προκλήσεις. Καθώς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προετοιμάζεται για τις ακροάσεις επιβεβαίωσης των νέων Eπιτρόπων, το μήνυμα του συνασπισμού είναι σαφές: η διατήρηση  του εμπορίου χωρίς προστατευτισμούς πρέπει να γίνει κορυφαία προτεραιότητα για τα επόμενα πέντε χρόνια.

Η σημασία του εμπορίου για την ευρωπαϊκή οικονομία είναι εμφανής, καθώς 1 στις 5 θέσεις εργασίας στην ΕΕ εξαρτάται από τις εξαγωγές. Ο συνασπισμός υποστηρίζει ότι το ανοιχτό εμπόριο όχι μόνο οδηγεί την οικονομική ανάπτυξη και τη δημιουργία θέσεων εργασίας, αλλά προσελκύει επίσης ξένες επενδύσεις, ενισχύει την καινοτομία και ωφελεί τους καταναλωτές προσφέροντας μεγαλύτερη ποικιλία προϊόντων. Επιπλέον, η διαφοροποίηση των πηγών εισαγωγών και εξαγωγών ενισχύει την ικανότητα της ΕΕ να αντιμετωπίζει και να ξεπερνά μελλοντικές κρίσεις, αυξάνοντας την ανθεκτικότητά της. Ως εκ τούτου, ο συνασπισμός τονίζει ότι μια φιλόδοξη εμπορική πολιτική είναι το κλειδί για να διασφαλιστεί ότι η Ευρώπη θα παραμείνει ανταγωνιστική και ευημερούσα στην παγκόσμια σκηνή.

Στην δήλωσή του, ο Συνασπισμός Ανοικτού Εμπορίου προτείνει αρκετές συγκεκριμένες συστάσεις πολιτικής. Αυτά περιλαμβάνουν την ανάγκη ταχείας έγκρισης και εφαρμογής εμπορικών συμφωνιών που έχουν ήδη συναφθεί, ταχεία  ολοκλήρωση  των συνεχιζόμενων εμπορικών διαπραγματεύσεων και προώθησης μιας ατζέντας πρόσβασης στην αγορά που μειώνει τους εμπορικούς φραγμούς. Υπογραμμίζει επίσης τη σημασία ενός δίκαιου και προβλέψιμου εμπορικού περιβάλλοντος, που θα υποστηρίζεται από την πολυμερή προσέγγιση, και της ενίσχυσης της εμπορικής διπλωματίας για τη βελτίωση της παρουσίας της ΕΕ στις διεθνείς αγορές.

Όπως αναφέρθηκε, μεταξύ των ενώσεων που απαρτίζουν τον συνασπισμό είναι και αυτή που αφορά στην βιομηχανία οίνου (CEEV), η οποία εκπροσωπεί εταιρείες κρασιού στην ΕΕ. Η CEEV συγκεντρώνει 25 εθνικούς οργανισμούς και τα μέλη του παράγουν και εμπορεύονται τη συντριπτική πλειονότητα ευρωπαϊκών κρασιών υψηλής ποιότητας, τόσο με όσο και χωρίς γεωγραφικές ενδείξεις, καλύπτοντας περισσότερο από το 90% των εξαγωγών κρασιού της ηπείρου. Αυτή η συμμετοχή στον συνασπισμό υπογραμμίζει τη σημασία που αποδίδουν συγκεκριμένοι τομείς, όπως η βιομηχανία κρασιού, στην εμπορική πολιτική της ΕΕ και πώς η πρόσβαση στις διεθνείς αγορές είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία των εξαγωγών τους.

Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, το  κάλεσμα του Συνασπισμού Ανοικτού Εμπορίου έρχεται σε μια κομβική στιγμή για το μέλλον της εμπορικής πολιτικής της ΕΕ, καθώς οι νέοι Επίτροποι θα είναι επιφορτισμένοι με την καθοδήγηση των εμπορικών σχέσεων της ΕΕ σε έναν όλο και πιο διασυνδεδεμένο και ανταγωνιστικό κόσμο.  Κι όλα αυτά, ορμώμενοι και της πολυσυζητημένης έκθεσης του Μάριο Ντράγκι που προτείνει επενδύσεις 800 δις για την ανταγωνιστικότητα της ΕΕ και ένα ενοποιημένο σύστημα κανόνων για μπορέσει να ανταγωνιστεί  η ΕΕ χώρες όπως η Κίνα και η Αμερική.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

REPORTS

Η Gambero Rosso, ένας από τους πιο διάσημους οδηγούς κρασιού της Ιταλίας, αναγνωρισμένος για τις έγκυρες κριτικές και αξιολογήσεις των ιταλικών κρασιών, έχει ανακηρύξει...

REPORTS

Πάντα λιγότερο κρασί. Η νέα προς τα κάτω αναθεώρηση της πρόβλεψης συγκομιδής για το 2024, αντανακλά αποδόσεις χαμηλών όγκων. Η αποτίμηση αυτής της μικρής...

REPORTS

Ένα εγκληματικό δίκτυο που παρήγαγε απομιμήσεις κορυφαίων γαλλικών κρασιών και τα πουλούσε έως και 15.000 ευρώ ανά φιάλη εξαρθρώθηκε από επιδρομές της αστυνομίας στη...

Διαβάστε επίσης

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Στην αρχέγονη ύπαιθρο της Αττικής, εδώ και τέσσερις γενιές η οικογένεια Παναγιώτου ασχολείται με το αμπέλι και το κρασί, δημιουργώντας με πολλή ενέργεια και...

REPORTS

Η Σαντορίνη αποτελεί έναν παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και, αναμφίβολα, σημαντικότατη συμβολή στη διεθνή της αναγνώριση διαδραματίζει ο γαστρονομικός και οινικός της πλούτος.

REPORTS

Αναρωτιέται ο μέσος καταναλωτής τι μπορεί να κάνει ένα κρασί, που πρώτη ύλη του είναι το σταφύλι, να μην είναι «vegan». Κι όμως... Δεν...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Ένα οινοποιείο απόλυτα λειτουργικό και επισκέψιμο, που έχει επιλέξει το δρόμο της μεθοδικής και σκληρής δουλειάς είναι το είναι το Κτήμα Νικολάου στη Νεμέα,...