Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επανασυστήνεται από το «Κτήμα Γράμψα» στο οινόφιλο κοινό η ζακυνθινή «Μακρηποδιά»

Με δύο διαφορετικές οινοποιητικές εκφάνσεις, (επανα)συστήνεται από το «Κτήμα Γράμψα» στο οινόφιλο κοινό η «Μακρηποδιά», μια παλαιά ποικιλία της Ζακύνθου, που «φλέρταρε» επικίνδυνα με την εξαφάνιση, αλλά πλέον είναι σε πορεία αναβίωσης.

«Είναι μια αρχαία ποικιλία της Ζακύνθου και πολλοί που ασχολούνται μαζί της ισχυρίζονται πως είναι το χαμένο Ασύρτικο του Ιονίου», τονίζει στην Agrenda ο Γιάννης Γράμψας, υπεύθυνος στο τμήμα πωλήσεων και marketing του Κτήματος Γράμψα, στο ορεινό Λαγοπόδο της Ζακύνθου.

Τον συναντήσαμε στην πρόσφατη πρώτη έκθεση οίνων του ΣΜΟΕ στη Θεσσαλονίκη και όπως μας ανέφερε, έχουν, ήδη, γίνει οι εμφιαλώσεις και τα «αποκαλυπτήρια» της Μακρηποδιάς θα γίνουν μεταξύ 7 και 10 Μαρτίου, στο Οινόραμα.

«Έχουν γίνει δύο διαφορετικές οινοποιήσεις. Η πρώτη είναι μια φρέσκια μακρηποδιά δεξαμενής, με φοβερή οξύτητα και ορυκτότητα. Και επειδή είναι χοντρόφλουδο σταφύλι, με πάρα πολλές τανίνες, δοκιμάσαμε και μια διαφορετική οινοποίηση σε επαφή με στέμφυλα για 2 έως 4 μέρες ανάλογα τη σοδειά και μετά 6 μήνες σε βαρέλι με οινολάσπες», εξηγεί και προσθέτει πως «το κρασί δείχνει ότι μπορεί να παλαιώσει ίσως -αν μου επιτρέπεται η λέξη να πω- είναι ένα αθάνατο κρασί, που μπορεί να αντέξει πάρα πολλά χρόνια στη φιάλη και κάθε χρόνο μας εκπλήσσει με αυτό που μας δίνει ως αποτέλεσμα».

Ανάλογη προσπάθεια να αναβιώσουν τοπικές ποικιλίες που βρέθηκαν σε κίνδυνο έχει γίνει από το οινοποιείο Γράμψα και με τον «Παύλο» και το «Γουστολίδη». «Το Γουστολίδι προέρχεται από τις λέξεις Αύγουστος και στολίδι. Είναι, σαν να λέμε, το στολίδι του Αυγούστου. Η αναβίωση της ποικιλίας ξεκίνησε το 2009, σήμερα εκτείνεται σε 35 στρέμματα, ενώ η πρώτη οινοποίηση έγινε το 2012 και κυκλοφόρησε με την ετικέτα Novita, που σημαίνει ευχάριστη είδηση», θα μας πει ο κ. Γράμψας.

Επόμενο βήμα έγινε με την τοπική ποικιλία «Παύλος», με την ομώνυμη ετικέτα να λανσάρεται το 2015. «Άλλοι λένε ότι μοιάζει με Μαλβαζία και άλλοι με Sauvignon Blanc. Εμείς ξέρουμε ότι ο Παύλος είναι μια ποικιλία με έντονο αρωματικό χαρακτήρα σε τροπικό φρούτο, σε βοτανικότητα και θα έλεγα έχει μια πραγματικά εκπληκτική, ισορροπημένη οξύτητα», είπε ο συνομιλητής μας, τονίζοντας πως σήμερα το κτήμα καλλιεργεί 15 στρέμματα με «Παύλο».

Το Κτήμα Γράμψα διαθέτει, επίσης, γύρω στα 35 στρέμματα με την ποικιλία Αυγουστιάτη, εκ των οποίων τα 10 είναι προ-φυλλοξηρικά, με πρέμνα άνω των 100 ετών, που φυτεύτηκαν από τον Προπάππου του συνομιλητή μας και αξιοποιούνται για μια ετικέτα limited edition, που ονομάζεται Νεφέλη και δίνει γύρω τις 1.200 φιάλες το χρόνο.

Ναυαρχίδα του οινοποιείου είναι η «Ρίζα του Βουνού», και πάλι από την ερυθρή ποικιλία Αυγουστιάτης, ενώ στα ροζέ υπάρχουν 3 διαφορετικές εκδοχές του Αυγουστιάτη, μια μονοποικιλιακή, με ημίγλυκη με φυσικό τρόπο και μια νέα ετικέτα το «Grand Rose», ένα blend Αυγουστιάτη με 15% λευκή Ρομπόλα, η οποία ζυμώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

«Θα αφιερωθούμε ακόμα περισσότερο στην εξέλιξη των ποικιλιών γιατί πιστεύουμε ότι έχουν πολλά ακόμα να δώσουν. Δεν είναι ούτε στο 20% από αυτό που μπορούν να προσφέρουν και σίγουρα θα δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος στη Μακρηποδιά», μας είπε ο κ. Γράμψας, σημειώνοντας πως ο ιδιόκτητος αμπελώνας του κτήματος εκτείνεται σε 80 στρέμματα και φτάνει τα 150 αν συνυπολογιστούν και τα συνεργαζόμενα αμπέλια.

Με εξαίρεση κάποιες μικρές εξαγωγές σε Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία και οσονούπω στην Αμερική, τα κρασιά του Κτήματος διοχετεύονται στην ελληνική αγορά, ενώ στο οινοποιείο λειτουργεί και εστιατόριο, που έχει καταστήσει το χώρο γαστρονομικό προορισμό, όπου «παντρεύονται» η ζακυνθινή κουζίνα με τα ζακυνθινά κρασιά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ενδεχόμενους νέους δασμούς στο ευρωπαϊκό κρασί. Την Τρίτη, 6 Μαΐου, ο Christophe...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για τρίτη διαδοχική χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ για την ανάδειξη των πολλών προσώπων του μεσσηνιακού αμπελώνα Messinia Terroirs Festival μεταξύ 13 και 15 Ιουνίου...

REPORTS

Ξεκίνησε την Δευτέρα 28/4 και θα και θα διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων παραγωγών για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μετατροπής...

REPORTS

Η κατανάλωση κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σημειώσει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του IWSR και του US...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ελαφρά μείωση τιμών, κυριαρχία της Βουργουνδίας στις δημοπρασίες και αύξηση του μεριδίου μικρότερων περιοχών καθώς και ανοδική πορεία των λευκών οίνων αποτελούν τις κύριες...

REPORTS

Το αμερικανικό ουίσκι και κρασί βρίσκονται στον δοκιμαστικό δεύτερο κατάλογο αντιποίνων σε απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ που αποκάλυψε την Πέμπτη 8 Απριλίου η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η εξέταση, ανάλυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τον αμπελοοινικό τομέα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του, όπως η αλυσίδα παραγωγής, η βελτίωση...