Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Επανασυστήνεται από το «Κτήμα Γράμψα» στο οινόφιλο κοινό η ζακυνθινή «Μακρηποδιά»

Με δύο διαφορετικές οινοποιητικές εκφάνσεις, (επανα)συστήνεται από το «Κτήμα Γράμψα» στο οινόφιλο κοινό η «Μακρηποδιά», μια παλαιά ποικιλία της Ζακύνθου, που «φλέρταρε» επικίνδυνα με την εξαφάνιση, αλλά πλέον είναι σε πορεία αναβίωσης.

«Είναι μια αρχαία ποικιλία της Ζακύνθου και πολλοί που ασχολούνται μαζί της ισχυρίζονται πως είναι το χαμένο Ασύρτικο του Ιονίου», τονίζει στην Agrenda ο Γιάννης Γράμψας, υπεύθυνος στο τμήμα πωλήσεων και marketing του Κτήματος Γράμψα, στο ορεινό Λαγοπόδο της Ζακύνθου.

Τον συναντήσαμε στην πρόσφατη πρώτη έκθεση οίνων του ΣΜΟΕ στη Θεσσαλονίκη και όπως μας ανέφερε, έχουν, ήδη, γίνει οι εμφιαλώσεις και τα «αποκαλυπτήρια» της Μακρηποδιάς θα γίνουν μεταξύ 7 και 10 Μαρτίου, στο Οινόραμα.

«Έχουν γίνει δύο διαφορετικές οινοποιήσεις. Η πρώτη είναι μια φρέσκια μακρηποδιά δεξαμενής, με φοβερή οξύτητα και ορυκτότητα. Και επειδή είναι χοντρόφλουδο σταφύλι, με πάρα πολλές τανίνες, δοκιμάσαμε και μια διαφορετική οινοποίηση σε επαφή με στέμφυλα για 2 έως 4 μέρες ανάλογα τη σοδειά και μετά 6 μήνες σε βαρέλι με οινολάσπες», εξηγεί και προσθέτει πως «το κρασί δείχνει ότι μπορεί να παλαιώσει ίσως -αν μου επιτρέπεται η λέξη να πω- είναι ένα αθάνατο κρασί, που μπορεί να αντέξει πάρα πολλά χρόνια στη φιάλη και κάθε χρόνο μας εκπλήσσει με αυτό που μας δίνει ως αποτέλεσμα».

Ανάλογη προσπάθεια να αναβιώσουν τοπικές ποικιλίες που βρέθηκαν σε κίνδυνο έχει γίνει από το οινοποιείο Γράμψα και με τον «Παύλο» και το «Γουστολίδη». «Το Γουστολίδι προέρχεται από τις λέξεις Αύγουστος και στολίδι. Είναι, σαν να λέμε, το στολίδι του Αυγούστου. Η αναβίωση της ποικιλίας ξεκίνησε το 2009, σήμερα εκτείνεται σε 35 στρέμματα, ενώ η πρώτη οινοποίηση έγινε το 2012 και κυκλοφόρησε με την ετικέτα Novita, που σημαίνει ευχάριστη είδηση», θα μας πει ο κ. Γράμψας.

Επόμενο βήμα έγινε με την τοπική ποικιλία «Παύλος», με την ομώνυμη ετικέτα να λανσάρεται το 2015. «Άλλοι λένε ότι μοιάζει με Μαλβαζία και άλλοι με Sauvignon Blanc. Εμείς ξέρουμε ότι ο Παύλος είναι μια ποικιλία με έντονο αρωματικό χαρακτήρα σε τροπικό φρούτο, σε βοτανικότητα και θα έλεγα έχει μια πραγματικά εκπληκτική, ισορροπημένη οξύτητα», είπε ο συνομιλητής μας, τονίζοντας πως σήμερα το κτήμα καλλιεργεί 15 στρέμματα με «Παύλο».

Το Κτήμα Γράμψα διαθέτει, επίσης, γύρω στα 35 στρέμματα με την ποικιλία Αυγουστιάτη, εκ των οποίων τα 10 είναι προ-φυλλοξηρικά, με πρέμνα άνω των 100 ετών, που φυτεύτηκαν από τον Προπάππου του συνομιλητή μας και αξιοποιούνται για μια ετικέτα limited edition, που ονομάζεται Νεφέλη και δίνει γύρω τις 1.200 φιάλες το χρόνο.

Ναυαρχίδα του οινοποιείου είναι η «Ρίζα του Βουνού», και πάλι από την ερυθρή ποικιλία Αυγουστιάτης, ενώ στα ροζέ υπάρχουν 3 διαφορετικές εκδοχές του Αυγουστιάτη, μια μονοποικιλιακή, με ημίγλυκη με φυσικό τρόπο και μια νέα ετικέτα το «Grand Rose», ένα blend Αυγουστιάτη με 15% λευκή Ρομπόλα, η οποία ζυμώνει σε γαλλικά δρύινα βαρέλια.

«Θα αφιερωθούμε ακόμα περισσότερο στην εξέλιξη των ποικιλιών γιατί πιστεύουμε ότι έχουν πολλά ακόμα να δώσουν. Δεν είναι ούτε στο 20% από αυτό που μπορούν να προσφέρουν και σίγουρα θα δώσουμε πολύ μεγάλο βάρος στη Μακρηποδιά», μας είπε ο κ. Γράμψας, σημειώνοντας πως ο ιδιόκτητος αμπελώνας του κτήματος εκτείνεται σε 80 στρέμματα και φτάνει τα 150 αν συνυπολογιστούν και τα συνεργαζόμενα αμπέλια.

Με εξαίρεση κάποιες μικρές εξαγωγές σε Γερμανία, Βέλγιο, Ελβετία και οσονούπω στην Αμερική, τα κρασιά του Κτήματος διοχετεύονται στην ελληνική αγορά, ενώ στο οινοποιείο λειτουργεί και εστιατόριο, που έχει καταστήσει το χώρο γαστρονομικό προορισμό, όπου «παντρεύονται» η ζακυνθινή κουζίνα με τα ζακυνθινά κρασιά.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού κατέγραψαν νέο ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας τα 8,136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.