Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εξαιρετικά αποτελέσματα από την 1η γευστική δοκιμή φιαλών στο ποτάμι Αράπιτσας

Εξακολουθεί να εκπλήσσει το ξινόμαυρο όπως καταδεικνύει η πρώτη γευστική δοκιμή κάποιων μπουκαλιών που παλαιώνονται στο ποτάμι της Αραπίτσας, δικαιώνοντας τους οινοποιούς.

Με ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ένα «μωσαϊκό» δράσεων για τον τρύγο και το κρασί ολοκληρώθηκε το 3ο Φεστιβάλ Τρύγου που συνδιοργάνωσαν ο Δήμος Νάουσας και ο Σύνδεσμος Αμπελουργών – Οινοποιών Νάουσας, από τις 30 Αυγούστου έως τις 3 Σεπτεμβρίου. Στόχος των διοργανωτών είναι να γίνει το φεστιβάλ σημείο συνάντησης των οινόφιλων της χώρας αλλά και να αναδειχθεί η μεγάλης οινική παράδοση της Νάουσας.

Στην διάρκεια του φεστιβάλ έγινε η πρώτη ανέλκυση φιαλών κρασιού που είχαν βυθιστεί στο ποτάμι της Αράπιτσας (στο 1ο Φεστιβάλ Τρύγου Νάουσας τον Σεπτέμβριο του 2021) αλλά και η πρώτη γευστική δοκιμή, με το άνοιγμα ενδεικτικά κάποιων μπουκαλιών, ενώ οι φιάλες θα παραμείνουν στο νερό για τουλάχιστον 5 χρόνια, καθώς αυτός είναι ο χρόνος που απαιτείται για την παλαίωση του κρασιού. Τα πρώτα αποτελέσματα σύμφωνα με την πρώτη δοκιμή των οινοποιών εξαιρετικά.

Σύμφωνα με τον οινοποιό Χριστόφορο Γεωργιάδη, το κρασί ήταν πολύ γευστικό και αναπτύχθηκε εξαιρετικά, ενώ, όπως είπε, το ξινόμαυρο εξακολουθεί να μας εκπλήσσει. Η μέθοδος αυτή, όπως τόνισε, βοηθάει στην ανάδειξη όλων των αρωμάτων του κρασιού, καθώς οι συνθήκες που επικρατούν στο νερό είναι η απουσία φωτός, η σταθερή θερμοκρασία, καθώς και το χαμηλότερο οξυγόνο σε σχέση με αυτό της ατμόσφαιρας. Η κλιματική αλλαγή έχει επηρεάσει σημαντικά την καλλιέργεια του αμπελιού, ωστόσο, η κατάσταση δεν είναι για την ώρα μη αναστρέψιμη, κατέληξε χαρακτηριστικά ο οινοποιός.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα από ασθένειες ή τις καιρικές συνθήκες και με τον τρύγο να διεξάγεται την ενδεδειγμένη περίοδο «ρίχνει αυλαία», η εξαιρετική, όπως χαρακτηρίζεται,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...