Το υψόμετρο έχει την πιο προφανή επίδραση στους οίνους που παράγονται από σταφύλια που καλλιεργούνται σε αυτές τις περιοχές. Επιπλέον επηρεάζουν παράγοντες όπως η ομίχλη, η τοπογραφία, ο τύπος του εδάφους και το εύρος θερμοκρασιών ανάμεσα στη μέρα και τη νύχτα.
«Οι πιο προφανείς τρόποι που τα κρασιά του βουνού αυτοαναγγέλονται στο ποτήρι είναι με την υφή της τανίνης,» αναφέρει η Wineburg.
“Ως μια γενίκευση, οι τανίνες του βουνού είναι πιο δυνατές, με πολύ διάρκεια, ενώ χρειάζονται περισσότερο χρόνο στο βαρέλι και τη φιάλη για να αναπτυχθούν”, δηλώνει. «Οι τανίνες της κοιλάδας είναι βελούδινες, πυκνές, αλλά χωρίς τη διάρκεια.»
Για τον Alan Viader, διευθυντή στο οινοποιείο Viader Vineyards & Winery στους πρόποδες του Howell Mountain της Νάπα, οι διαφορές μεταξύ κρασιών βουνού και κοιλάδας έγκεινται στη συγκέντρωση αρώματος και γεύσης. Τα αμπέλια του οινοποιείου αναπτύσσονται σε απότομη κλίση – 32% – από 480 έως 1.200 πόδια πάνω από τη στάθμη της θάλασσας σε εδάφη με χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά και υγρασία. Ως αποτέλεσμα, αυτά τα αμπέλια πρέπει να σκάψουν βαθιά για να βρουν νερό. Οι ράγες ωριμάζουν πιο αργά, με πιο μικρά και συμπυκνωμένα σταφύλια, που δημιουργούν έντονα αρώματα και γεύσεις.
Τα μεγάλα υψόμετρα τείνουν να είναι πιο δροσερά. Στη Νάπα, τα αμπέλια πάνω από τη γραμμή ομίχλης με πιο τακτική έκθεση στον ήλιο έχουν μικρότερο εύρος στη διαφορά θερμοκρασίας μεταξύ ημέρας και νύχτας.
«Δεν έχουμε τα ακραία υψηλά ή χαμηλά επίπεδα που θα βλέπαμε στη κοιλάδα», δηλώνει ο Viader. Ο παράγοντας αυτός επηρεάζει τα σταφύλια και το κρασί με διάφορους τρόπους.
«Οι μέτριες θερμοκρασίες βοηθούν στην επέκταση της καλλιεργητικής περιόδου και επιτρέπουν στα φρούτα να ωριμάζουν με αργό, σταθερό ρυθμό», δηλώνει η Laura Deyermond, αμπελουργός στο οινοποιείο Newton Vineyard, το οποίο έχει ιδιόκτητους αμπελώνες στο Spring Mountain και το Mount Veeder AVA.
Η βραδύτερη ανάπτυξη του φλοιού και η συσσώρευση σακχάρων σε ορεινές περιοχές παράγουν σταφύλια με «κλασικά αρώματα φρούτων», ενημερώνει η Deyermond, συχνά μαζί με βαθύτερο χρώμα και σταθερότερη ταννική δομή. Ενώ τα εδάφη στις πλαγιές των λόφων είναι κυρίως πετρώδη, «τα εδάφη στη κοιλάδα είναι στην πραγματικότητα αρκετά μεταβλητά», λέει ο John Ruel, διευθύνων σύμβουλος της Trefethen Family Vineyards στην AVA Oak Knoll της Νάπα. Το τμήμα εδάφους της κοιλάδας της Νάπα της εταιρείας Trefethen έχει ένα μείγμα εδαφών, το οποίο, σύμφωνα με τον Ruel, βοηθά στην προώθηση της διαφορετικότητας στο πρόγραμμα κρασιού. «Οι περιοχές με πλουσιότερο έδαφος είναι πιο κατάλληλες για ποικιλίες όπως το Merlot και το Chardonnay.»
Ενώ η τοπογραφία του Trefethen είναι κατά κύριο λόγο επίπεδη, το Quintessa έχει κυλιόμενα τοπία που παρέχουν «χαρακτηριστικά βουνού και κοιλάδας», λέει η Wineburg. «Οι ανατολικοί λόφοι με εδάφη λευκής τέφρας παράγουν κρασιά με ανθικό χαρακτήρα, κόκκινα φρούτα και λεπτή υφή στις τανίνες. Οι κεντρικοί και δυτικοί λόφοι με σύμμεικτα ηφαιστειακά και αμμώδη εδάφη παράγουν κρασιά με βαθύ κόκκινο και μαύρο φρούτο και συμπυκνωμένες, εύπλαστες τανίνες.»
Τελικά, τα σταφύλια ποιότητας και τα κρασιά παγκόσμιας κλάσης καταλήγουν σε καλές αμπελουργικές πρακτικές και ισορροπία αμπελώνων, που μπορεί να σημαίνει διαφορετικά πράγματα λόγω περιβαλλοντικών επιρροών.
«Το καλό κρασί μπορεί να φτιαχτεί και στους λόφους και στις κοιλάδες», δηλώνει ο Ruel. «Βασική προυπόθεση, ο καλλιεργητής κατανοεί την τοποθεσία στην οποία βρίσκεται ο αμπελώνας του αλλά και την επιστήμη.»
Πηγή winemag.com