Κείμενο Κωνσταντίνα Πολυχρονίδου
Με ένα από τα πιο σύγχρονα οινοποιεία στην Ελλάδα, µε αίθουσες γευσιγνωσίας, προβολών, κελάρια και χηµείο, η Ένωση Ηρακλείου κατάφερε µέσα σε ένα χρόνο να ανανεωθεί πλήρως κάνοντας µια δυναµική επανεκκίνηση. Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση σύναψε συµφωνίες µε πολλούς παραγωγούς της ευρύτερης περιοχής, που καλλιεργούν γηγενείς ποικιλίες όπως Βιδιανό, Θραψαθήρι, Λιάτικο, Βηλάνα, Μαλβάζια, Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι αλλά και Μοσχάτο Σπίνας σε αργιλοασβεστώδη εδάφη και 300-450 µ. υψόµετρο, µε τις αποδόσεις για τις premium ετικέτες να διατηρούνται σε χαµηλά επίπεδα, 700-800 κιλά/στρέµµα.
Σύµφωνα µε τον πρόεδρο της Οργάνωσης, Σταύρο Γαβαλά, κατά τη διάρκεια της σοδειάς 2020, ιδιαίτερη προσοχή δόθηκε στα σταφύλια που προορίζονταν για premium ετικέτες, έτσι ο τρύγος πραγµατοποιήθηκε χειρωνακτικά τις πρωινές και απογευµατινές ώρες. Ανάλογη προσοχή δόθηκε και στις οινοποιήσεις που ήταν απόλυτα ελεγχόµενες σε όλα τα στάδια. Σε ό,τι αφορά το λευκό σταφύλι περνούσε στο πνευµατικό πιεστήριο στους 12οC έπειτα από πτώση της θερµοκρασίας του σταφυλοπολτού σε εναλλάκτη θερµότητας και ακολουθούσε προζυµωτική κρυοεκχύλιση 5 ωρών για µεγαλύτερη απόδοση πρωτογενών αρωµάτων. Μετά τη στατική απολάσπωση, ο καθαρός µούστος µεταφερόταν σε δεξαµενές ζύµωσης όπου διατηρούνταν στους 14-16οC σύµφωνα την αρωµατική παλέτα που αναµενόταν. Ακολούθησαν τρεις µήνες batonnage µε λεπτές λάσπες που θα δώσουν όγκο και σώµα στο κρασί.
Τα ροζέ κρασιά ακολούθησαν διαφορετική οινοποιητική διαδροµή, ξεκινώντας µε τη µέθοδο της αφαίµαξης. Η οινοποίηση λοιπόν ξεκινούσε µε πτώση της θερµοκρασίας του σταφυλιού στους 12οC και παραµονή σε οινοποιητές µε τα στέµφυλα, για περίπου 8-15 ώρες, χρόνος που καθοριζόταν ανάλογα µε την ποικιλία. Στη συνέχεια, ο µούστος αφού έπαιρνε το επιθυµητό χρώµα, διαχωριζόταν από τα στέµφυλα (αφαίµαξη) και η ζύµωση πραγµατοποιούνταν όπως ακριβώς και στα λευκά. Όσον αφορά τα ερυθρά, ο κ. Γαβαλάς αναφέρθηκε κυρίως στο Λιάτικο, ως σταφύλι προορισµένο για premium ετικέτα, που παρέµεινε περίπου µια βδοµάδα σε οινοποιητή στους 10οC. Ακολούθησε παραδοσιακή µέθοδος ερυθρής οινοποίησης ενώ πριν µεταφερθεί σε δρύινα βαρέλια και ωριµάσει εκεί για 4 µήνες, πραγµατοποιήθηκαν batonnage σε λεπτές λάσπες στη δεξαµενή. Επιστέγασµα της όλης προσπάθειας αποτέλεσε η βράβευση κάποιων ετικετών στο διεθνή διαγωνισµό της Γερµανίας PAR, όπου η Ένωση κατέκτησε τέσσερα χρυσά και τέσσερα αργυρά µετάλλια. Ας σηµειωθεί ότι ο κ. Γαβαλάς προκαλεί το οινόφιλο κοινό να δοκιµάσει τις premium ετικέτες Domeniko Βιδιανό, το Domeniko Θραψαθήρι, το Domeniko Λιάτικο, τον Κρητικό Τοπικό αλλά και την Ερωφίλη ροζέ.
Σχεδιάζεται η µετατροπή του οινοποιείου σε έναν «πολυχώρο» όπου θα πραγµατοποιούνται οινικά συνέδρια από όλο τον κόσµο, φεστιβάλ και οινικές εκδηλώσεις.
Στόχος το µηδενικό ενεργειακό αποτύπωµα
Εκµετάλλευση της ηλιακής ενέργειας, συλλογή του βρόχινου νερού σε δεξαµενές, κοµποστοποίηση όλων των υπολειµµάτων της οινοποίησης και µετατροπή τους σε λίπασµα µε δωρεάν διανοµή στους παραγωγούς αποτελούν µερικές από τις κινήσεις της Ένωσης Ηρακλείου στην προσπάθειά της να γίνει το πρώτο οινοποιείο στην Ελλάδα µε µηδενικό ενεργειακό αποτύπωµα. Αρωγό θα αποτελέσει το Μεσογειακό Πανεπιστήµιο που µε το κατάλληλο επιστηµονικό προσωπικό, θα δώσει τα «φώτα» του στην οργάνωση.
winetrails periodiko (3)