Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δημιουργία γραμμής βοήθειας για οινοποιούς του Μπορντό που έχουν πληγεί από το ωίδιο

Μια γραμμή βοήθειας έχει δημιουργηθεί από τον τοπικό γεωργικό φορέα στο Μπορντό για να βοηθήσει τους «τραυματισμένους» αμπελουργούς να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας δεύτερης περιόδου μούχλας…

Σύμφωνα με την The Telegraph, οι γαλλικές αρχές θεώρησαν ότι η τηλεφωνική γραμμή ήταν απαραίτητη λόγω των επιπτώσεων δύο περιόδους υγρασίας που έπληξαν τις αμπελουργικές περιοχές του Μπορντό, πλήττοντας ιδιαίτερα τις ποικιλίες Merlot και ερυθρές ποικιλίες.

Η δημοσίευση μίλησε με τον Nicolas Morain από το MSA Gironde, το τοπικό τμήμα της αγροτικής κοινωνικής οργάνωσης της Γαλλίας, ο οποίος εργάζεται στη γραμμή από τότε που ξεκίνησε την Τετάρτη.

Δυσφορία 

Είπε ότι υπήρξαν κλήσεις από ανθρώπους «που είναι πραγματικά σε στενοχώρια» και μια από τις συζύγους του αμπελοκαλλιεργητή τον είχε τηλεφωνήσει κλαίγοντας. Ορισμένοι από τους χειριστές στη γραμμή είναι κοινωνικοί λειτουργοί, είπε, και όσοι χρειάζονται επαγγελματική βοήθεια απευθύνονται σε ψυχολόγους.

«Κάποιοι έχουν ήδη χάσει τα πάντα». είπε, «Δεν το έχουμε δει ποτέ αυτό το ωίδιο δεν γλίτωσε κανέναν φέτος» και ότι ορισμένοι αμπελουργοί σκέφτονταν ακόμη και την καριέρα τους λόγω του ωιδίου, και ήταν «πολύ τραυματικό» για όσους προσπαθούσαν να το ελέγξουν.

Πέρυσι, τα «ακραία κλιματικά φαινόμενα» έπληξαν και τους αμπελώνες, που οδήγησαν σε κάποιες «σημαντικές απώλειες σε ορισμένες περιπτώσεις» και οι αποδόσεις του κρασιού AOC παρήχθησαν περίπου 11% κάτω από τους μέσους όρους της δεκαετίας, στα 4,1 εκατομμύρια εκατόλιτρα.

Ο εξαιρετικά ζεστός, ξηρός και ηλιόλουστος καιρός το περασμένο καλοκαίρι δημιούργησε ένα υπέροχο vintage Bordeaux για το 2022, αν και, σύμφωνα με την επίσημη έκθεση vintage από το CIVB, εν μέρει ως αποτέλεσμα των βινιέρων που χτίζουν μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στον αμπελώνα, αλλά οι όγκοι ήταν χαμηλότεροι από τον μέσο όρο.

Κανείς δεν γλίτωσε

Φέτος, μια δήλωση του Γεωργικού Επιμελητηρίου Gironde συμφώνησε με αυτή την πρόγνωση των προκλήσεων του 2023, λέγοντας ότι ορισμένοι «οι αμπελουργοί έχουν ήδη χάσει τα πάντα» και «δεν το είχε δει ποτέ αυτό το ωίδιο δεν χάρισε κανέναν φέτος».

Ένας άλλος αμπελουργός είπε στον τηλεοπτικό σταθμό France 3 ότι «δεν είχαν γνωρίσει ποτέ τέτοια χρονιά» και ο Allan Sichel, πρόεδρος του Conseil Interprofessionnel du Vin de Bordeaux (CIVB) είπε ότι το ωίδιο σήμαινε για τους αμπελοκαλλιεργητές ότι παρά τη σκληρή δουλειά, « μπορεί να χάσουν τον πλήρη έλεγχο».

Αλλά ο Sichel ήταν πιο αισιόδοξος καθώς η ανάλυση ήταν μόλις 86 παρτίδων, αν και συμφώνησε ότι ο «πρωτοφανής» καιρός την έκανε πολύ λιγότερο αξιόπιστη και προβλέψιμη από το παρελθόν.

Δεύτερο κύμα

Τα νέα, έρχονται μετά από ένα πρώτο κύμα μούχλας που στέγνωσε, αλλά αυτή η δεύτερη δόση έπληξε την περιοχή την τελευταία εβδομάδα του Ιουνίου, όταν οι σημαντικές βροχοπτώσεις ακολουθήθηκαν από ζεστό καιρό και έλλειψη ανέμου, προκάλεσε προβλήματα.

Η επικεφαλής της Ένωσης Οινοπαραγωγών Cérons, Aurélia Souchal-Caumont είπε στη γαλλική έκδοση, Vitisphere, ότι υπήρχαν υψηλά επίπεδα υγρασίας και δεν στέγνωνε.

Μένει να δούμε με μεταβλητές καιρικές συνθήκες εάν η ασθένεια θα εξελιχθεί στους μίσχους των τσαμπιών και αν μπορεί τελικά να περιοριστεί, είπαν οι σύμβουλοι.

Σύμφωνα με το Souchal-Caumont, οι κόκκινες ποικιλίες σταφυλιών επηρεάστηκαν περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες, ιδιαίτερα το Merlot, και η δημοσίευση ανέφερε ότι οι καλλιεργητές είχαν πει ότι ορισμένα αγροτεμάχια είχαν ήδη χαθεί από το ωίδιο – αν και μένει να δούμε αν η ασθένεια θα εξελιχθεί σε τελευταίο μέρος της καλλιεργητικής περιόδου πριν από τη συγκομιδή.

2022

Τον Ιούνιο του 2022, ο Olivier Bernard, διευθυντής του Domaine de Chevalier, είπε ότι «η υπερθέρμανση του πλανήτη ήταν καλή για το Μπορντό, αλλά τα χειρότερα είναι μπροστά μας».

Προειδοποίησε ότι οι οινοπαραγωγοί θα πρέπει «να μάθουν να βάζουν το πόδι στο διάλειμμα» και οι οινοπαραγωγοί στο Μπορντό θα πρέπει να επανεξετάσουν το μείγμα των σταφυλιών τους για να συνεχίσουν να παράγουν ισορροπημένα κρασιά εάν οι θερμοκρασίες συνεχίσουν να ανεβαίνουν, ενώ σημείωσε ότι το μέλλον των λευκών από την περιοχή μπορεί να απειληθεί.

«Ένα ζεστό terroir με 60-70% Merlot είναι ήδη πάρα πολύ, το Merlot ήταν υπέροχο όταν το Bordeaux έψαχνε για ωριμότητα», είπε, αναφερόμενος στο γεγονός ότι αυτό το σταφύλι ωριμάζει νωρίτερα από το άλλο σημαντικό σταφύλι στην περιοχή, το Cabernet Sauvignon.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Κατάθεση ψυχής και όχι ένα απλό προϊόν είναι το τσίπουρο, και ειδικά το παλαιωµένο, σύµφωνα µε τον εµβληµατικό αποσταγµατοποιό Κώστα Τσιλιλή, τον άνθρωπο που...

REPORTS

Πήγε, είδε, δοκίμασε και θα μείνει. Ο Αρτέμης Καραμολέγκος προχωρά στην εξαγορά ενός από τα τρία οινοποιεία του Παναγιώτη Δημόπουλου στο Ξινό Νερό της...

REPORTS

Σε συμφωνία για τους δασμούς στα ευρωπαϊκά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων των αυτοκινήτων προχώρησαν την Κυριακή 28 Ιουλίου ο Ντόναλντ Τραμπ και η επικεφαλής της Κομισιόν...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Η έκθεση «European Wine Market Report 2024» παρουσίασε το 2024 ως µια χρονιά µε άνευ προηγουµένου δυσκολίες για τον ευρωπαϊκό αµπελοοινικό τοµέα, λόγω µιας...

REPORTS

Tρίτης γενιάς αµπελουργός αλλά και πτυχιούχος σχολής Αµπελουργίας-Οινολογίας, ο Γιώργος Σιµογιάννης καλλιεργεί 50 στρέµµατα αµπελώνων µε Ξινόµαυρο, Σταυρωτό και Κρασάτο και στις τρεις αµπελουργικές...