Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Γιατί τα orange κρασιά αιχμαλωτίζουν την ουσία του φθινοπώρου

Πλούσιο, γευστικό και λαμπερό με φθινοπωρινά χρώματα… ένα καλωσόρισμα στην νέα εποχή, κάτι που μόνο αυτά τα ασυνήθιστα κρασιά μπορούν να προσφέρουν.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Υπάρχει κάτι απόλυτα εναρμονισμένο με την εποχή στα orange κρασιά, μια σχετικά νέα κατηγορία στα οινοπωλεία (ή, ακριβέστερα, αφού βασίζονται στην αναβίωση μιας αρχαίας παράδοσης παραγωγής κρασιού, κατηγορίας «νέου-παλαιού»). Αυτό έχει να κάνει εν μέρει με το χρώμα: όπου κι αν βρίσκονται στο φάσμα από ανοιχτό χρυσό έως πλήρες κεχριμπαρένιο, για να χρησιμοποιήσουν το δείγμα παλέτας, που υιοθετήθηκε από τον κορυφαίο εισαγωγέα πορτοκαλί κρασιών του Ηνωμένου Βασιλείου Les Caves de Pyrene, θυμίζουν μια απόχρωση φύλλου σε φθινοπωρινό ξύλο. Αλλά η σύνδεση πορτοκαλιού-φθινοπώρου αφορά επίσης τη γκάμα γεύσεων και υφών, που θα βρείτε στα πορτοκαλί κρασιά, τα οποία συχνά έχουν κάτι από το περιβόλι: ακόμα κι αν τα κρασιά δεν έχουν γεύση από μήλο, αχλάδι, κυδώνι ή πυρηνόκαρπο. (όπως κάνουν συχνά), έχουν συνήθως τάγκ και τανικό μάσημα Cox’s apple’s, όπως συμβαίνει με την υπέροχη ερμηνεία της Γαλικιανής παραγωγού Lagar de Costa, η οποία προσθέτει επίσης μια δόση εσπεριδοειδών και αλμυρών ορυκτών στο μείγμα.

Παράλληλα, τα πορτοκαλί κρασιά είναι ουσιαστικά λευκά κρασιά καθώς παρασκευάζονται από λευκά σταφύλια, αλλά, αντί να διαχωρίζουν το χυμό από τις φλούδες πριν από τη ζύμωση, οι οινοπαραγωγοί επιλέγουν να αφήσουν το κρασί να περάσει εβδομάδες ή μήνες εμποτίζοντας τις φλούδες. Αυτό δίνει στα πορτοκαλί κρασιά, μία έντονη υφή στο στόμα, σαν τανίνη, καθώς και την πληθώρα μπαχαρικών, ξηρών καρπών και αποξηραμένων βοτάνων και λουλουδιών, ακόμη και νότες λυκίσκου που βρίσκουν τόσο ελκυστικές οι λάτρεις αυτού του στυλ. Το πόσο καιρό θα εμποτιστεί εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τον οινοποιό: η ομάδα αδελφών και αδελφών πίσω από τη Lagar de Costa δίνει στα σταφύλια albariño αρκετές εβδομάδες διαβροχής.

Εν συνεχεία, η τάση του μοντέρνου orange κρασιού έχει τις ρίζες της στη βορειοανατολική Ιταλία και τον σύγχρονο δεξιοτέχνη του στυλ OG Josko Gravner, ο οποίος κοίταξε παλιούς τρόπους παρασκευής κρασιού με φλούδες σε παραδοσιακούς πήλινους αμφορείς. Η μόδα έχει πλέον εξαπλωθεί σε όλο τον κόσμο και τα πιο καλά πρόσφατα παραδείγματα εκτείνονται από τον Dario Princic στο Friuli έως τις Menexes στην Κρήτη και το Domaine Bohn στην Αλσατία. Ο ίδιος ο Gravner εμπνεύστηκε την παράδοση των αμφορέων στη Γεωργία και την Αρμενία, και η σύγχρονη πήλινη οινοποιητική σκηνή της Γεωργίας είναι η πηγή πολλών από τα καλύτερα σύγχρονα πορτοκαλί κρασιά. Μια υπέροχη και σχετικά προσιτή εισαγωγή στο γεωργιανό στυλ qvevri, στο οποίο το κρασί εμποτίζεται και ζυμώνεται στις φλούδες σε παραδοσιακά θαμμένα πήλινα δοχεία γνωστά ως qvevri.

 

ΠΗΓΗ: theguardian.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...