Πιο συγκεκριμένα, τα κλήματα προέρχονται από την κοιλάδα του Λίγηρα στη Γαλλία και επιλέχθηκαν για την προσαρμοστικότητά τους. Ανάμεσά τους βρίσκονται ποικιλίες όπως Chenin Blanc, Touriga Nacional και Cabernet Franc. Συνεργάτης στο έργο είναι το ιστορικό Domaine de Montille από τη Βουργουνδία, ενώ τη γεωλογική και κλιματολογική παρακολούθηση έχουν αναλάβει οι ειδικοί Yves Hérody και Benjamin Bois.
Το νησί, γνωστό κυρίως για τις εκτάσεις ζαχαροκάλαμου, απέκτησε απρόσμενα κατάλληλα εδάφη για αμπελουργία. Οι δεκαετίες ασβέστωσης για τη βελτίωση των εδαφών υπέρ της καλλιέργειας ζαχαροκάλαμου εξισορρόπησαν την οξύτητα των ηφαιστειακών εδαφών, δημιουργώντας προϋποθέσεις για αμπέλια. Παράλληλα, το μικροκλίμα της περιοχής, με σταθερές θερμοκρασίες και εναλλαγές υγρής και ξηρής περιόδου, προσφέρει δυνατότητες αλλά και προκλήσεις.
Το πλάνο της Agrïa προβλέπει καλλιέργεια 15 εκταρίων με 75.000 πρέμνα και παραγωγή έως 80.000 φιαλών λευκού, ροζέ και πιθανόν ερυθρού κρασιού. Ο πρώτος τρύγος αναμένεται το 2028 και η κυκλοφορία της πρώτης εσοδείας το 2029. Σε δεύτερη φάση θα δοκιμαστούν ακόμη δέκα ποικιλίες ώστε να αξιολογηθεί ποιες ανταποκρίνονται καλύτερα στις τοπικές συνθήκες.
Οι δυσκολίες δεν λείπουν: η έλλειψη χειμερινής αδρανοποίησης, που χαρακτηρίζει τις παραδοσιακές αμπελουργικές ζώνες, απαιτεί νέες τεχνικές κλαδέματος και αντιμετώπισης ασθενειών. Η απουσία χειμώνα αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο δύο τρυγητών τον χρόνο. Η τοπική κοινότητα σομελιέ παρακολουθεί στενά την εξέλιξη, περιμένοντας να δει πώς θα «μιλήσουν» οι ευρωπαϊκές ποικιλίες στο μαυρικιανό έδαφος.
Εν συνεχεία, το οινοποιείο πρόκειται να ανεγερθεί μέσα στα ερείπια ενός παλιού ζαχαρουργείου, στο κέντρο του θερέτρου Heritage στο Bel Ombre. Εκεί οι επισκέπτες θα μπορούν να δοκιμάζουν κρασιά επιτόπου, ενώ παράλληλα θα τροφοδοτούνται και τοπικά εστιατόρια όπως το Le Château de Bel Ombre. Η πρωτοβουλία αναμένεται να δώσει ώθηση στον οινοτουρισμό του νησιού, προσφέροντας μια εμπειρία που συνδυάζει τα τροπικά τοπία με τον κόσμο του κρασιού.
Ο αμπελώνας εντάσσεται στη στρατηγική διαφοροποίησης του ομίλου ER Group, που επιδιώκει σταδιακά να ξεφύγει από τη μονοκαλλιέργεια της ζάχαρης και να στραφεί σε πιο βιώσιμες μορφές γεωργίας. Ήδη καλλιεργεί καφέ, κακάο, ανανά, φοίνικα, μέλι και ρούμι σε 3.000 εκτάρια γης. Με την είσοδο της αμπελουργίας, φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέες ευκαιρίες απασχόλησης και εκπαίδευσης στις τοπικές κοινότητες.
Η κυβέρνηση του Μαυρικίου στηρίζει ενεργά το εγχείρημα, εντάσσοντάς το στην ευρύτερη στρατηγική για ενίσχυση της επισιτιστικής ασφάλειας και ανάπτυξη νέων αγροτικών κλάδων υψηλής αξίας. Στην τελετή φύτευσης παρευρέθηκε και ο υπουργός Αγροβιομηχανίας και Αλιείας, Dr. Arvin Boolell.
Συνοψίζοντας, αν η προσπάθεια στεφθεί με επιτυχία, το Μαυρίκιο μπορεί να εξελιχθεί σε πρότυπο τροπικής αμπελουργίας διεθνώς. Οι εμπειρίες από την προσαρμογή των ευρωπαϊκών τεχνικών οινοποίησης στις τοπικές συνθήκες ίσως ανοίξουν τον δρόμο και για άλλες περιοχές με παρόμοιο κλίμα. Προς το παρόν, η αναμονή είναι μεγάλη τόσο στους επαγγελματίες του κρασιού όσο και στους επισκέπτες, οι οποίοι προσδοκούν να δοκιμάσουν το πρώτο κρασί που θα γεννηθεί στον τροπικό αυτόν αμπελώνα του Ινδικού Ωκεανού.
