Οι αμφορείς όμως δεν ήταν του οποιουδήποτε, ανήκαν στο Βασίλειο της Ιερουσαλήμ και το περιεχόμενό τους, καταναλώνονταν από τους ανθρώπους της «υψηλής κοινωνίας».
Πολλές μελέτες έχουν δείξει πως η παραγωγή και κατανάλωση οίνου έχει τις ρίζες της πολύ βαθιά στην αρχαία ιστορία και στοιχεία δείχνουν πως γενικά προσδίδονταν μπαχαρικά και βότανα για τη συντήρησή του στο πέρασμα του χρόνου.
Το γεγονός αυτό κίνησε το ενδιαφέρον των ερευνητών, ανακαλύπτοντας πως η βανίλια γενικά χρησιμοποιούνταν ως πρόσθετο κρασιού. Η βανίλια γενικά αποτελούσε προϊόν πολυτελείας. Πολλά από τα βάζα και τους αμφορείς που βρέθηκαν, φέρουν μια σφραγίδα ροζέτας που τα συνέδεε την οικονομία των Βασιλικών κατά την εποχή του Βασιλείου του Ιούδα.
Οι μελετητές πρόσθεσαν ότι η βανίλια και τα υπόλοιπα μπαχαρικά πιθανόν να εισάγονταν από την Ινδία και την Ανατολική Αφρική, καθώς συνδέονταν με ερημικούς δρόμους για τη διακίνηση του εμπορίου.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό PLoS One.
Η πρόσφατη αυτή ανακάλυψη μπορεί να συνδεθεί και με την ανακάλυψη ενός μεγάλου οινοποιείου, που λειτουργούσε 1.500 χρόνια πριν για το Βασίλειο του αρχαίου Ισραήλ, στην πόλη Yavre.
ΠΗΓΗ: decanter.com