Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο σήμερα και το αύριο της Σάμου

Παρουσίαση με θέμα «Από την Πυθαγόρειο Διατροφή στο σήμερα και το αύριο της Σάμου» που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 27 Ιουνίου στο Δημαρχιακό Μέγαρο Πυθαγορείου Σάμου στις 9 το βράδυ και την Τετάρτη 29 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ στο Μουσείο Οίνου του ΕΟΣ Σάμου.

Οι παρουσιάσεις εντάσσονται στα πλαίσια του Φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια», υποστηρίζονται δε από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πυθαγορείου «ο Λυκούργος» και τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου.

Στόχος της θεματικής είναι να εμφανίσει εύληπτα και διεξοδικά τη συσχέτιση ανάμεσα στην αρχαία Πυθαγόρεια φιλοσοφία της διατροφής και τους κανόνες που τη διέπουν, με τις σύγχρονες διατροφικές τάσεις και τη  vegan προσέγγιση.  Στην ουσία, απαντά στην ανάγκη του ανθρώπου να διατηρήσει την καλή του υγεία και ευρωστία, δίνοντας  παράλληλα διεξόδους και στο αυξανόμενο διαρκώς πρόβλημα της επάρκειας τροφής για όλον τον πληθυσμό του πλανήτη.

Ο δημοσιογράφος και καλλιτεχνικός διευθυντής του φεστιβάλ «Ηραία-Πυθαγόρεια» Σωτήρης Μαριωρής αναλύει τη φιλοσοφική διάσταση της Πυθαγορείου διατροφής, μέσω των διδαχών του μεγάλου φιλοσόφου και μαθηματικού Πυθαγόρα.

Η δημοσιογράφος food & wine, Μαργαρίτα Ικαρίου επιχειρεί ένα γεφύρωμα της φιλοσοφικής και πολιτιστικής αξίας της Πυθαγορείου διατροφής με τις μετεξελίξεις αυτής, η οποίες  καταλήγουν στη σύγχρονη vegan τάση. Mια τάση που μπορεί να αξιοποιηθεί  ιδιαιτέρως για το νησί της Σάμου, τοποθετώντας το στην παγκόσμια κατάταξη των vegan προορισμών, με φιλοξενία συνεδρίων και ημερίδων αλλά και πρωτότυπων εκδόσεων  πάνω στον οινογαστρονομικό σαμιακό πολιτισμό.

Ο Παναγιώτης Βαραγιάννης, M.Med.Sc. Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος  αναφέρει τα στάδια και την μετεξέλιξη της φυτοφαγικής διατροφής στο πέρασμα των χρόνων, καθώς και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των κατηγοριών που έχουν δημιουργηθεί πλέον. Στη συνέχεια θα επισημάνει τα οφέλη της φυτοφαγικής διατροφής στον ανθρώπινο οργανισμό καθώς και τη συνεισφορά της στη διατροφή του μέλλοντος.

Ο ex. chef Ευάγγελος Μπιλιμπάς παρουσιάζει πως επιτυγχάνεται η αξιοποίηση της αγροτικής παραγωγής της Σάμου, μιλά για κάποια ιδιαίτερα τοπικά προϊόντα (όπως «μπούκνες», «κλωσσάκια», «μπουρνέλια», «οβριές», «καμπούνια»,  «μόπλευρα», «σκορδαψοί» *κ.α) καθώς και τις σύγχρονες μεθόδους παρασκευής με τις οποίες τα λαχανικά μπορούν να καλύπτουν  όλο το εύρος των διατροφικών μας αναγκών.

Οι εκδηλώσεις αυτές προσδίδουν μια βαρύνουσα αξία στη γενέτειρα του Πυθαγόρα, την ακριτική Σάμο, τοποθετώντας την στον παγκόσμιο χάρτη ως το μοναδικό νησί  παγκοσμίως που εφάρμοζε τους vegan διατροφικούς κανόνες από τον 5ο αιώνα π.Χ. Η Πυθαγόρειος διατροφή άλλωστε ήταν αυτή που οδήγησε στις σύγχρονες τάσεις  πρόσληψης τροφών  ώστε να διατηρείται ο νους υγιής, σε σώμα υγιές.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Με φόντο την άγρια μεγαλοπρέπεια της Κρήτης και τις βαθιές ρίζες παράδοσης του μοσχάτου Σάμου, γεννιέται ένας συνδυασμός αυθεντικών γεύσεων που μιλούν στην καρδιά...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Μια σταθερή αξία στο ποτήρι µε τη γνώριµη φροντίδα και την οινική σοφία της οικογένειας Λαφαζάνη.

REPORTS

Στο πλαίσιο διάχυσης των αποτελεσμάτων του προγράμματος, η ΚΕΟΣΟΕ και τα μέλη της Επιχειρησιακής Ομάδας “OINOS”, διοργανώνουν Ημερίδα στις 20 Ιουνίου 2025 και ώρα...

REPORTS

Η σημασία της ορθής διαχείρισης του νερού και των σύγχρονων αρδευτικών τεχνικών στην αμπελουργία τέθηκε στο επίκεντρο του 4ου Kefalonia Wine Hub, που πραγματοποιήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο υλοποίησης των Παρεμβάσεων του Στρατηγικού Σχεδίου της ΚΑΠ 2023-2027, ανακοίνωσε σήμερα τα αποτελέσματα των αιτημάτων για...

REPORTS

Το 46ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου ξεκίνησε στο Chișinău της Δημοκρατίας της Μολδαβίας, συγκεντρώνοντας εμπειρογνώμονες, ερευνητές, παραγωγούς και υπεύθυνους χάραξης πολιτικής από όλο...

REPORTS

Στις 15 Ιουνίου 2025, ο εμβληματικός Φάρος του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πλημμύρισε με αρώματα, χρώματα και νότες ροζέ κρασιού, φιλοξενώντας για ακόμη...

REPORTS

O σπόρος για την ανάδειξη του πολυποίκιλου μεσσηνιακού αμπελώνα μπήκε το 2023, μέσω του πρώτου Messinia Terroirs Wine Festival. Φέτος, το διαδραστικό οινικό φεστιβάλ...