Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Mε αποδόσεις ποιότητας ο τρύγος στο Κτήμα Γεροβασιλείου

Η φετινή χρονιά ήταν η πιο πρώιμη για κτήμα, με υψηλές θερμοκρασίες και λίγες βροχές, απαιτώντας προσεκτική διαχείριση νερού. Παρά τις ξηροθερμικές συνθήκες, απέδωσε σταφύλια εξαιρετικής ποιότητας, σημειώνοντας μικρή πτώση στην ποσότητα. Σε σύγκριση με το 2023, που ήταν όψιμη και απαιτητική χρονιά λόγω βροχοπτώσεων και μυκητολογικών ασθενειών, το 2024 έφερε διαφορετικές προκλήσεις, με τον τρύγο να ξεκινά τρεις εβδομάδες νωρίτερα.

Φέτος, ο χειμώνας ήταν ήπιος, με σχετικά υψηλές για την εποχή θερμοκρασίες (μέση θερμοκρασία Ιανουαρίου 7οC), χωρίς χιόνι και αρκετές βροχοπτώσεις καθόλη τη διάρκειά του. Δεν σημειώθηκαν θερμοκρασίες κάτω από το μηδέν.

Την άνοιξη επικράτησαν όχι πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες (μέση θερμοκρασία 13οC), και πολλές βροχοπτώσεις, που ευνόησαν την ανάπτυξη του φυτού. Το μήνα Μάρτιο σημειώθηκαν οι περισσότερες βροχοπτώσεις, ειδικά το πρώτο δεκαήμερο, και στις 10 Μαρτίου, ξεκίνησε η εκβλάστηση, δέκα ημέρες νωρίτερα από πέρσι. Τους μήνες Απρίλιο και Μάιο, δεν παρατηρήθηκε αύξηση της θερμοκρασίας και οι βροχοπτώσεις μειώθηκαν σημαντικά. Η τελευταία βροχόπτωση σημειώθηκε στις αρχές Μαΐου και η άνθιση στις 27 Μαΐου, περίπου 14 μέρες νωρίτερα από πέρσι.

Το καλοκαίρι παρατηρήθηκε απότομη αύξηση της θερμοκρασίας, ειδικά τους μήνες Ιούνιο (μέση θερμοκρασία 27οC) και Ιούλιο (μέση θερμοκρασία 29οC), με αποτέλεσμα να επισπευθεί ο περκασμός (7 Ιουλίου) κατά 19 μέρες σε σχέση με πέρσι, ενώ ο τρύγος (30 Ιουλίου) κατά 22 μέρες.

Τον Αύγουστο σημειώθηκε μικρή πτώση της θερμοκρασίας και καμία βροχόπτωση γεγονός που βοήθησε στην ομαλή πορεία του τρύγου, ενώ τον Σεπτέμβριο έπεσε σημαντικά η θερμοκρασία και οι δύο ευεγργετικές βροχοπτώσεις που σημειώθηκαν, βοήθησαν στην ομαλή ωρίμαση των ερυθρών ποικιλιών.

Στις 30 Ιουλίου τρυγήθηκε το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στις 13 Αυγούστου ξεκίνησε ο τρύγος της Μαλαγουζιάς και ακολούθησε του Syrah, ενώ στις αρχές Σεπτέμβριου οι ελληνικές μας ερυθρές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και το Ασύρτικο. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο. Οι ποσότητες των λευκών και των ερυθρών σημείωσαν μικρή μείωση της τάξεως του 10%.

Η φετινή χρονιά φαίνεται να είναι μια πολύ καλή χρονιά για τα λευκά και τα ροζέ του Κτήματος, που εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα και γεμάτη γεύση, και μία εξαιρετική χρονιά για τα ερυθρά, με συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και γεμάτο στόμα.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

REPORTS

Το μέγεθος της αγοράς βιολογικών κρασιών στην Ευρώπη αποτιμήθηκε πέρυσι σε 9,20 δισ. δολάρια και αναμένεται να αυξηθεί με ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης (CAGR) 10,6%...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Το ελληνικό καλοκαίρι, εκτός από ήλιο και θάλασσα, είχε και επιτυχίες - γεμάτες γεύση, άρωμα και διακρίσεις. Το Κτήμα Σεμέλη, επιστρέφει από τον διεθνή...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η φετινή οινική χρονιά στην Καλιφόρνια δεν κρίνεται από τον καιρό, αυτός στάθηκε σύμμαχος. Κρίνεται από την οικονομία, τις συνήθειες κατανάλωσης και τις αποφάσεις...

REPORTS

Η νόσος του Pierce, που προκαλείται από το βακτήριο Xylella fastidiosa, αναδεικνύεται σε ολοένα σοβαρότερη απειλή για τους αμπελώνες του πλανήτη. Νέα διεθνής έρευνα,...

REPORTS

Τον Αύγουστο, το περιοδικό Decanter δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ειδικής γευστικής δοκιμής αφιερωμένης στα λευκά κρασιά των νησιών του Αιγαίου.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στο πλαίσιο του τριετούς προγράμματος Ενημέρωσης της ΕΘΕΑΣ για την “Υπεύθυνη Κατανάλωση Οίνου και το Καθεστώς Ένωσης των Προστατευόμενων Γεωγραφικών Ενδείξεων (ΠΓΕ)”, με διακριτικό...