Το νομοσχέδιο επιτρέπει συγκεκριμένα τον ψεκασμό με drone σε απότομα χωράφια με κλίση άνω του 20%, υποκείμενα αμπέλου και φυτείες μπανανών σε γαλλικές υπερπόντιες περιοχές όπως η Γουαδελούπη και η Μαρτινίκα. Σύμφωνα με άρθρο της Le Monde, ο νόμος περιορίζει τη χρήση drones μόνο για παράγοντες βιοελέγχου, όπως φερομόνες και μικροοργανισμούς, που είναι ουσίες εγκεκριμένες για βιολογική καλλιέργεια, και φυτοφάρμακα που χαρακτηρίζονται ως «χαμηλού κινδύνου» σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με ισχυρή υποστήριξη στη γαλλική Γερουσία, μετά την εκκαθάριση της Εθνικής Συνέλευσης τον Ιανουάριο παρά την αντίθεση των περισσότερων αριστερών βουλευτών. Ο Henri Cabanel, σοσιαλιστής γερουσιαστής και εισηγητής του νομοσχεδίου, σημείωσε ότι ο νόμος θα επηρεάσει κυρίως τους αμπελώνες σε περιοχές όπως η Αλσατία, το Beaujolais και τα Pyrénées-Orientales στην ηπειρωτική Γαλλία.
Ο Jean-Luc Fugit, βουλευτής του κόμματος της Αναγέννησης και συντάκτης του νομοσχεδίου, τόνισε τα πλεονεκτήματα ασφάλειας και αποτελεσματικότητας του ψεκασμού με τη βοήθεια drone. «Η μη αυτόματη εφαρμογή σε απότομο έδαφος είναι εξαντλητική και επικίνδυνη», είπε, τονίζοντας ότι τα drones μπορούν να μειώσουν την έκθεση σε χημικές ουσίες και να βελτιώσουν την ταχύτητα και την ακρίβεια των θεραπειών. Σημείωσε επίσης ότι τα drones συμβάλλουν στη μείωση του συνολικού όγκου των φυτοφαρμάκων που χρησιμοποιούνται.
Αυτή η νομοθετική αλλαγή σηματοδοτεί το αυξανόμενο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την ενσωμάτωση της σύγχρονης τεχνολογίας στη γεωργία, ευθυγραμμιζόμενη με τις ευρύτερες ευρωπαϊκές προσπάθειες για εξισορρόπηση της παραγωγικότητας με την περιβαλλοντική ευθύνη. Η κίνηση συμπίπτει με τις συνεχιζόμενες συζητήσεις της ΕΕ για τη ρύθμιση των φυτοφαρμάκων και τη δράση για το κλίμα. Τα περισσότερα κράτη της ΕΕ περιορίζουν ευρέως την από αέρος εφαρμογή φυτοφαρμάκων και τα drones ταξινομούνται ως αεροπλάνα με ορισμένες εξαιρέσεις που χορηγούνται για πλαγιές και λόφους.
Ενώ ο γεωργικός τομέας έχει γενικά καλωσορίσει τους νέους κανόνες ψεκασμού drone, οι επικριτές προειδοποιούν ότι ακόμη και τα χημικά «χαμηλού κινδύνου» μπορεί να έχουν απρόβλεπτες επιπτώσεις στα οικοσυστήματα και τη δημόσια υγεία. Οι υποστηρικτές του περιβάλλοντος ζητούν αυστηρή εποπτεία και εκτιμήσεις επιπτώσεων για να διασφαλιστεί η υπεύθυνη χρήση της τεχνολογίας.
Καθώς η Γαλλία προχωρά με την εφαρμογή εφαρμογών φυτοφαρμάκων που βασίζονται σε drone, η εμπειρία της θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πρότυπο για άλλες χώρες που εξερευνούν παρόμοιες καινοτομίες. Η νομοθεσία αντικατοπτρίζει μια ευρύτερη τάση σε όλη την Ευρώπη για υιοθέτηση λύσεων υψηλής τεχνολογίας για αειφόρο γεωργία, υπογραμμίζοντας τις προκλήσεις και τις ευκαιρίες στη διασταύρωση της γεωργίας, της υγείας και της περιβαλλοντικής διαχείρισης.
Διεθνής εφαρμογή
Ιστορικά, η εναέρια εφαρμογή φυτοφαρμάκων βασίζεται σε παραδοσιακά επανδρωμένα αεροσκάφη, όπως αεροπλάνα με σταθερές πτέρυγες και ελικόπτερα. Ωστόσο, αυτή η προσέγγιση εξελίσσεται ταχέως καθώς τα μικρά, μη επανδρωμένα αεροσκάφη αποκτούν δημοτικότητα για ψεκασμό φυτοφαρμάκων παγκοσμίως, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ασία, όπου χώρες όπως η Κίνα, η Ιαπωνία και η Νότια Κορέα έχουν αγκαλιάσει την τεχνολογία.
Η Ιαπωνία, για παράδειγμα, είχε ήδη καταχωρίσει περίπου 2.800 μη επανδρωμένα ελικόπτερα μέχρι τον Μάρτιο του 2016, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για την επεξεργασία πάνω από το ένα τρίτο των ορυζώνων της χώρας. Τόσο η Ιαπωνία όσο και η Νότια Κορέα χρησιμοποιούν από καιρό τηλεκατευθυνόμενα ελικόπτερα με έναν ρότορα για ψεκασμό γεωργικών προϊόντων, ενώ η υιοθέτηση drones με πολλαπλούς ρότορες σε αυτές τις χώρες είναι μια πιο πρόσφατη εξέλιξη.
Η Κίνα, από την άλλη πλευρά, οδήγησε τη στροφή προς τη χρήση drone με πολλαπλούς ρότορες, με το πρώτο της μοντέλο που παρουσιάστηκε μόλις το 2009, αλλά γνώρισε ταχεία ανάπτυξη σε αυτόν τον τομέα. Εν τω μεταξύ, ο ψεκασμός με μη επανδρωμένα αεροσκάφη βρίσκεται ακόμη σε αρχικό στάδιο στις Ηνωμένες Πολιτείες, αν και το ενδιαφέρον από τους εφαρμοστές φυτοφαρμάκων συνεχίζει να αυξάνεται.
