Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανεβάζουν ρυθμούς τα ΠΟΠ Γουμένισσα, κυρίαρχο το Ξινόμαυρο

Σημαντική αύξηση, άνω του 56%, σημείωσε το 2022, σε σχέση με το 2021, η παραγωγή οίνου ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ, με την ποικιλία «Ξινόμαυρο» να κυριαρχεί έναντι της «Νεγκόσκας», επιβεβαιώνοντας πως ικανοποιούν τις απαιτήσεις της αγοράς.

Αναλυτικότερα, η παραγωγή κρασιών, που φέρουν στην ετικέτα τους την ένδειξη «ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ», έφτασε πέρυσι στους 164,5 τόνους, με τα αμπέλια του Ξινόμαυρου να εισφέρουν τους 120 από αυτούς (έναντι περίπου 118 το 2021) και της Νεγκόσκας τους υπόλοιπους 43,9 (έναντι 55,4 την προηγούμενη χρονιά), σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς (Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής).

Η διαδικασία οργανοληπτικού ελέγχου και κατάταξης οίνων Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ για το 2022 πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο οινοποιείο των αδερφών Τάτση. Μάλιστα, τα επτά κρασιά από ισάριθμα οινοποιεία που εξετάστηκαν, συγκέντρωσαν βαθμολογία υψηλότερη του μέσου όρου.  «Το ιδιαίτερο προφίλ των οίνων ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ αναδείχθηκε για μία ακόμα φορά στη φετινή διαδικασία» ανέφεραν μέλη της επιτροπής οργανοληπτικού ελέγχου, η οποία ορίστηκε από την Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Αμπέλου και Οίνου (ΕΔΟΑΟ).

Τα οινοποιεία που συμμετείχαν στη διαδικασία κατάταξης και, πλέον, μπορούν να εμφιαλώσουν τη ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ 2022 είναι τα εξής: Αμπελουργική Οινοποιητική Αγροτουριστική Χατζυβαρύτης Α.Ε., Αϊδαρίνης Χρήστος, Τάτσης Π. & Τάτσης Σ. ΙΚΕ, Μπουτάρης Οινοποιεία Α.Ε., Κυρ – Γιάννη Α.Ε, Μικρό Κτήμα Τίτου “Β.Τσακτσαρλής-Ε.Γεροβασιλείου” και Βαλτάρας Αλέξανδρος.

Από την πλευρά τους, ο πρόεδρος της επιτροπής που έκανε τον οργανοληπτικό έλεγχο, οινολόγος Θωμάς Λίγας, όπως και τα μέλη της, Μιχάλης Μιχαηλίδης, Δημήτρης Τάσκος, Νικόλαος Μπέρσος και Ανδρέας Πάντος, υπογράμμισαν πως το 2022 ήταν χρονιά υψηλού επιπέδου για τους οίνους ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ χαρακτηριστικά όπως «νεανικότητα, φρεσκάδα, ελπιδοφόρα ρουστίκ “πινελιά” , ενδιαφέρουσες οξύτητες, απαιτητική οσφρητική δεινότητα και τεράστια πρόοδο στον χαρακτήρα της συγκριτικά με τα προηγούμενα χρόνια». Επιπρόσθετα, σύμφωνα με τα μέλη της επιτροπής οι οίνοι ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ έχουν πολύ καλή χρωματική ένταση, αρκετά φρουτώδη χαρακτήρα, όχι υψηλές ή επιθετικές οξύτητες και τανίνες σε πολύ καλό βαθμό, γεγονός που σημαίνει πως πρόκειται για κρασιά με ενδιαφέροντα στοιχεία.

Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γεωπόνος Βασίλης Ιωαννίδης, από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς, εξηγεί ότι ήδη πριν από την αναγνώριση του ΠΟΠ ΓΟΥΜΕΝΙΣΣΑ εν έτει 1979, η ποικιλία «Νεγκόσκα» χρησιμοποιείτο πολύ στα κρασιά που παρήγε η περιοχή. Σήμερα, για να χαρακτηριστεί ένα κρασί ως ΠΟΠ Γουμένισσα θα πρέπει να περιέχει τουλάχιστον 20% Νεγκόσκα και είναι αυτό το στοιχείο που το διαφοροποιεί από τα κρασιά ΠΟΠ της Νάουσας και του Αμυνταίου. Στην περιοχή του Κιλκίς χονδρικά καλλιεργούνται, όπως επισημαίνει, περίπου 1300 στρέμματα με την ποικιλία «Ξινόμαυρο» και 400 με «Νεγκόσκα», ενώ το ενδιαφέρον των παραγωγών για την αμπελοκαλλιέργεια βαίνει έντονα αυξανόμενο τα τελευταία χρόνια. «Μόνο η Ομάδα Παραγωγών του Κιλκίς συγκόμισε πέρυσι περίπου 1400 τόνους σταφυλιών, έναντι περίπου 700 πρόπερσι» ανέφερε ενδεικτικά.

Ο κ.Ιωαννίδης υπενθύμισε πως περίπου το 90% του συνόλου των αδειών νέων φυτεύσεων οινοποιήσιμων ποικιλιών αμπέλου για το 2023, σε επίπεδο Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας, εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν σε αμπελοκαλλιεργητές του νομού Κιλκίς. Συγκεκριμένα, σε επίπεδο Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας εγκρίθηκαν και χορηγήθηκαν άδειες νέων φυτεύσεων για συνολικά 471,2 στρέμματα. Απ’ αυτά, το μερίδιο της Περιφερειακής Ενότητας Κιλκίς αντιστοιχούσε σε 421,9 στρέμματα. Σε πανελλήνιο επίπεδο (5.200 στρέμματα) το Κιλκίς έλαβε το 9% του συνόλου, γεγονός που όπως επισημαίνει ο Βασίλης Ιωαννίδης, «αποδεικνύει την έντονη δυναμική που αναπτύσσει η αμπελουργία στον νομό. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η Ομάδα Παραγωγών “Εύφορη Γη”, που έχει συμβάλλει στην αλλαγή του αμπελοοινικού τοπίου στην περιοχή. Είναι δε, ενδεικτική της τάσης που έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια, στον “πυρήνα” της οποίας εντοπίζεται η σημαντική ζήτηση των οινοποιείων της Ελλάδας για τα σταφύλια που προέρχονται από την περιοχή της Π.Ε. Κιλκίς».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...