Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ανεβάζει ρυθμούς η ζήτηση για λευκό κρασί στην Κίνα, δείχνει έρευνα του Πανεπιστήμιου Geisenheim

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο τμήμα – τόσο για τους εισαγωγείς όσο και για τους ντόπιους παραγωγούς.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Η μελέτη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο Geisenheim, παρουσιάστηκε στην έκθεση ProWine Hong Kong τον Mάιο αναφέρει ότι «Τα ξηρά λευκά κρασιά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πιο δημοφιλή στυλ κρασιού έως το 2027, με τόσο το εμπόριο όσο και τους παραγωγούς να τα κατατάσσουν μπροστά από τα κόκκινα». Το συμπέρασμα βασίστηκε σε μια διεθνή έρευνα που επικεντρώθηκε στις τάσεις της αγοράς στον οινοπαραγωγικό τομέα της Κίνας, λαμβάνοντας υπόψη τις απόψεις τόσο των τοπικών εμπορικών όσο και των διεθνών παραγωγών, οι οποίες συγκεντρώθηκαν μεταξύ Νοεμβρίου 2024 και Φεβρουαρίου 2025.

Τα αποτελέσματα δημοσιεύθηκαν στις 14 Μαΐου και παρουσιάστηκαν μέσω ψηφιακού συνδέσμου στο ProWine Hong Kong από την καθηγήτρια Δρ. Simone Loose, επικεφαλής του Ινστιτούτου Έρευνας Επιχειρήσεων Οίνου και Ποτών στο Πανεπιστήμιο Hochschule Geisenheim στη Γερμανία. Μάλιστα, η Loose ζήτησε από αξιοσημείωτες προσωπικότητες του κινεζικού εμπορίου οίνου να σχολιάσουν τα ευρήματα, συμπεριλαμβανομένου του Xing Wei MW, ο οποίος είναι ο νεότερος και νεότερος Master of Wine στην Κίνα.

Συμφωνώντας με την ιδέα ότι το λευκό κρασί προσφέρει ελπίδες για ανάπτυξη, ο Wei αρχικά επεσήμανε πόσο έχει υποφέρει η παραγωγή κόκκινου κρασιού στην Κίνα την τελευταία δεκαετία, αναφέροντας ότι πριν από 10 χρόνια η χώρα παρήγαγε περισσότερα από 10 εκατομμύρια εκατόλιτρα κόκκινου κρασιού, ενώ σήμερα το ποσοστό αυτό είναι μόλις 1,2mhl.

Αντίθετα, η παραγωγή λευκού κρασιού είναι πολύ μικρότερη και η προσφορά περιορισμένη, σύμφωνα με τον Wei. Σημειώνοντας ότι η ζήτηση για λευκά κρασιά αυξάνεται, είπε ότι οι εγχώριοι παραγωγοί με έδρα τη Νινγκσία λαμβάνουν υψηλότερες τιμές για τα λευκά σταφύλια σε σχέση με τις κόκκινες ποικιλίες, όπως το Marselan, το οποίο είναι πολύτιμο στην περιοχή και ως εκ τούτου συνήθως αποφέρει τα περισσότερα χρήματα ανά κιλό. Είπε επίσης ότι ορισμένοι παραγωγοί προσπαθούσαν να φτιάξουν λευκά κρασιά από κόκκινα σταφύλια, όπως το Château Changyu-Moser XV, σε μια προσπάθεια να ανταποκριθούν στην αυξανόμενη ζήτηση για λευκά.

Υπό την καθοδήγηση του συμβούλου οινοποιού Lenz Moser, αυτός ο παραγωγός κρασιού της Νινγκσία λάνσαρε ένα λευκό Cabernet Sauvignon το 2017, το οποίο ακολούθησε μια έκδοση ωρίμανσης σε βαρέλι το 2020.

Πηγή: The drinks business

 

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....