Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αμπέλια στον ήλιο της Ιαπωνίας, από την ποικιλία Koshu στην παγκόσμια οινική σκηνή

Η Ιαπωνία, μια χώρα παραδοσιακά γνωστή για το σάκε, την τελετουργία του τσαγιού και το εκλεπτυσμένο ουίσκι της, τα τελευταία χρόνια επιχειρεί ένα τολμηρό άνοιγμα στον κόσμο του κρασιού.

Παρότι η χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου δεν βρίσκεται ακόμη στο επίκεντρο του οινικού χάρτη, η διαρκής προσπάθεια των παραγωγών και η αφοσίωσή τους στη λεπτομέρεια αρχίζουν να τραβούν την προσοχή της παγκόσμιας αγοράς.

Στο επίκεντρο αυτής της οινικής αναγέννησης βρίσκονται οι δύο σημαντικότερες γηγενείς ποικιλίες της Ιαπωνίας: η Koshu και η Muscat Bailey A. Η ποικιλία Koshu, με ιστορία που ξεπερνά τα 1.000 χρόνια, χαρακτηρίζεται από τη διακριτική και εκλεπτυσμένη γεύση της, με αρώματα εσπεριδοειδών, γιασεμιού και λευκού ροδάκινου. Κυρίαρχη στην περιοχή Yamanashi, η Koshu συνδυάζεται ιδανικά με την ιδιαίτερη ιαπωνική γαστρονομία, δίνοντας κρασιά ελαφριά αλλά γεμάτα χαρακτήρα. Η Muscat Bailey A, από την άλλη πλευρά, είναι μια νεότερη δημιουργία του περασμένου αιώνα και προσφέρει κρασιά πιο φρουτώδη, με έντονα στοιχεία φράουλας και μούρων, ιδανικά για το τοπικό κλίμα.

Η σύγχρονη ιστορία του ιαπωνικού κρασιού ξεκίνησε περίπου τον 19ο αιώνα, όταν η δυτική οινική κουλτούρα εισήχθη στη χώρα. Όμως, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες, οι Ιάπωνες παραγωγοί άρχισαν να αντιμετωπίζουν σοβαρά το ενδεχόμενο να αναπτύξουν έναν οινικό κλάδο αντάξιο της διεθνούς φήμης που απολαμβάνει η γαστρονομία τους.

Παράλληλα, η νομοθετική αλλαγή του 2018, που απαιτεί τα «Japanese Wines» να περιέχουν αποκλειστικά σταφύλια που έχουν καλλιεργηθεί και οινοποιηθεί εντός των συνόρων της χώρας, αποτέλεσε ορόσημο αυτής της προσπάθειας.

Από την Yamanashi μέχρι τη Nagano και από τη Hokkaido μέχρι τις ορεινές περιοχές του βορρά, νέοι αμπελώνες φυτεύονται συνεχώς. Η γεωγραφική ποικιλομορφία της χώρας προσφέρει μοναδικές προοπτικές: η ορεινή Nagano προσελκύει επενδύσεις για Bordeaux ποικιλίες, ενώ η πιο δροσερή Hokkaido πειραματίζεται επιτυχώς με Pinot Noir και Chardonnay, αποδεικνύοντας πως οι αλλαγές στο παγκόσμιο κλίμα μπορούν να λειτουργήσουν προς όφελος της ιαπωνικής οινοποιίας.

Αυτή τη στιγμή, η Ιαπωνία βρίσκεται μπροστά σε μια μεγάλη πρόκληση. Η περιορισμένη γη, οι δύσκολες κλιματικές συνθήκες, όπως οι έντονες βροχοπτώσεις, και το υψηλό κόστος παραγωγής είναι σημαντικά εμπόδια. Ωστόσο, η δυναμική είσοδος των μικρών παραγωγών, η εμμονή στην ποιότητα και η έντονη δραστηριοποίηση σε διεθνείς εκθέσεις και συνεργασίες, αφήνουν υποσχέσεις για ένα ενδιαφέρον και πολλά υποσχόμενο μέλλον.

Συμπερασματικά, ίσως η Ιαπωνία να μην καταφέρει να γίνει ποτέ μια «νέα Γαλλία» ή μια «νέα Ιταλία». Ωστόσο, έχει κάθε δυνατότητα να αποτελέσει μια νέα και ιδιαίτερη φωνή στον κόσμο του κρασιού, προσφέροντας γεύσεις και εμπειρίες που αντανακλούν τη βαθιά πολιτιστική της παράδοση και τη διαρκή της εξέλιξη.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Σε ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον podcast του drink business τον περασμένο μήνα, o Aυστριακός οινοποιός Lenz Maria Moser μίλησε ανοιχτά για τις δυνατότητες του λευκού...

REPORTS

Με δεκαπέντε μονοποικιλιακές Κυδωνίτσες σε ένα masterclass που έκλεψε τις εντυπώσεις στις φετινές Μεγάλες Μέρες της, η Νεμέα δείχνει να απολαμβάνει την ανερχόμενη λευκή...

REPORTS

Ο κόσμος του κρασιού βρίσκεται σε καμπή. Η μείωση της κατανάλωσης, οι ανισορροπίες προσφοράς-ζήτησης και οι αλλαγές στις αξίες των καταναλωτών ωθούν τα οινοποιεία...

REPORTS

Στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη, η πολιτική διακήρυξη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για την πρόληψη και τον έλεγχο των μη μεταδοτικών ασθενειών έκανε...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...