Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Αδειάζει η κλεψύδρα για την επισήμανση στις ετικέτες οίνου, 8 Δεκεμβρίου ο νέος κανονισμός

Στις 8 Δεκεμβρίου 2023 θα τεθεί σε ισχύ ο κανονισμός της ΕΕ 2021/2117 για την επισήμανση στα κρασιά με στόχο την καλύτερη ενημέρωση των καταναλωτών.

Ο κανονισμός απαιτεί την αναφορά όλων των δεδομένων προϊόντων που ορίζονται στον κανονισμό (ΕΕ) 1169/2011 για τις πληροφορίες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του καταλόγου συστατικών καθώς και των αλλεργιογόνων και διατροφική δήλωση ανά 100ml. Απαιτεί επίσης οι εν λόγω πληροφορίες να αναφέρονται σε όλες τις γλώσσες των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπου διατίθεται στην αγορά το προϊόν. Επιπλέον, για πρώτη φορά στον τομέα των τροφίμων, το νομικό πλαίσιο της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΚΑΠ) επιτρέπει την κοινοποίηση μέρους αυτών των υποχρεωτικών πληροφοριών μέσω ηλεκτρονικού μέσου που επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στις πληροφορίες, όπως κωδικός QR.

Κάθε κρασί που παράγεται και φέρει ετικέτα βάσει του παλιού καθεστώτος πριν από τις 8 Δεκεμβρίου 2023 μπορεί να συνεχίσει να διατίθεται στην αγορά της ΕΕ, έως ότου εξαντληθούν τα αποθέματα και δεν θα υπάρχει ανάγκη αναδρομικής επισήμανσης για τους οίνους που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά. Αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστούν μερικά χρόνια για να δούμε τα αποτελέσματα αυτών των ετικετών.

Οι νέοι κανονισμοί επηρεάζουν τόσο τις ετικέτες των κρασιών όσο και τις πληροφορίες που πρέπει να παρέχονται στους διαδικτυακούς ιστότοπους πωλήσεων. Με αυτόν τον τρόπο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διασφαλίζει ότι είτε ο καταναλωτής αγοράζει το προϊόν σε φυσικό είτε από ηλεκτρονικό κατάστημα, έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει τι ακριβώς αγοράζει, ανεξάρτητα από το κανάλι πωλήσεων.

Όσον αφορά τον αντίκτυπο στις ετικέτες κρασιών, οι παραγωγοί έχουν δύο επιλογές για να εμφανίσουν τις πληροφορίες:

  • Εμφάνιση όλων των πληροφοριών σε κείμενο στην ετικέτα του φυσικού προϊόντος
  • Εμφάνιση μέρους των πληροφοριών στη φυσική ετικέτα και μέρος στην ψηφιακή ετικέτα, μέσω ενός κωδικού QR.  Όσον αφορά τους κωδικούς QR, υπάρχουν δύο πολύ σαφείς προδιαγραφές που καθορίζονται από ευρωπαϊκούς κανονισμούς. Πρώτα απ ‘όλα, η πρώτη σελίδα προορισμού των ηλεκτρονικών ετικετών δεν μπορεί να περιέχει κανένα είδος εμπορικής πληροφορίας. Και, δεύτερον, δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή ή την παρακολούθηση δεδομένων χρηστών.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Μετά από δυο ισχνές παραγωγικά χρονιές, οι προοπτικές για τη συγκομιδή του 2025, μετά την επέλαση του πρώτου κύματος του παγετού στις 19 προς...

REPORTS

Καθώς η ζήτηση για λευκά κρασιά συνεχίζει να αυξάνεται στην Ασία και οι τιμές για τα κόκκινα κρασιά της Βουργουνδίας εκτοξεύονται, τα κρασιά του...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Από τις 28 Απριλίου αναµένεται να ανοίξουν οι αιτήσεις για το πρόγραµµα αναδιάρθρωσης Αµπελώνων της περιόδου 2025-2026, σύµφωνα µε την υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 6587/Β’/2024)...

REPORTS

Στη Βουργουνδία, μια από τις πιο διάσημες αμπελουργικές περιοχές της Γαλλίας, οι παραγωγοί έχουν ξεκινήσει ένα φιλόδοξο σχέδιο για την επίτευξη ουδετερότητας ως προς...

REPORTS

Ο Χρήστος Τσιτσιρίγγος ανακηρύχθηκε Πρόεδρος του Αγροτικού Οινοποιητικού Συνδέσμου για τρίτη διαδοχική φορά, ενώ ο Απόστολος Καλμπούρης αποτελεί το νέο Πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου...

REPORTS

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της...