Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έξι πτήσεις αρμονίας των οινοπραγωγικών ζωνών Βόρειας Ελλάδας

Ένα γαστρονομικά σύνθετο εγχείρημα έφεραν εις πέρας οι Οινοποιοί της Βορείου Ελλάδος, που απέδειξαν με 18 διαφορετικούς τρόπους το πόσο εύκολα διεισδύουν πλέον οι ζώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ της επικράτειάς τους σε «απαιτητικά» τραπέζια γεμάτα με σύγχρονες και δημιουργικές εκφράσεις της μεσογειακής κουζίνας.

Του Πέτρου Γκόγκου

Oι ετικέτες που σέρβιραν το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου επιδέξιοι σομελιέ στο νεοκλασικό που φιλοξενεί το εστιατόριο Aleria στο Μεταξουργείο, ήταν καλυμμένες. Χρειάστηκε να προχωρήσει η βραδιά, πριν γίνουν κατ΄απαίτηση των καλεσμένων οι αποκαλύψεις των ετικετών.

Άλλωστε, η διοργάνωση είχε δώσει ένα «ραντεβού στα τυφλά» με την υπόσχεση της αρμονίας των γεύσεων μεταξύ ενός μενού έξι σταδίων, που επιμελήθηκε ο επί δεκαετίας σεφ του Aleria, Γκίκας Ξενάκης και των ζωνών της Βόρειας Ελλάδας, από την Ζίτσα ως τη Δράμα και από την Φλώρινα ως την Κρανιά Ολύμπου.

Τον συντονισμό των flights ανέλαβε ο Dip WSET, Ανδρέας Ματθίδης, που «παρέλαβε» την σκηνή έπειτα από μια αισιόδοξη παρατήρηση για την εξέλιξη του ελληνικού οίνου από τον πρόεδρο των Οινοποιών Βορείου Ελλάδας, Στέλιο Μπουτάρη, ο οποίος προεξοφλεί με αυτοπεποίθηση «μεγάλα πράγματα» προσεχώς από το σύνολο των εκπροσώπων του ελληνικού αμπελώνα σε διεθνές επίπεδο.

Επιστρέφοντας στα  food and wine flights, προφανώς δεν υπήρξε κάποια απόλυτη συμφωνία των συνδαιτυμόνων ως προς τα ταιριάσματα, υπήρξαν όμως μερικές ανατροπές σε καθιερωμένες νόρμες, όπως αυτή που θέλει το κόκκινο κρασί «να κλωτσάει» με το ψάρι. Τέτοιες αντιλήψεις υπάρχουν γιατί ισχύουν, θα εξηγήσει ο Ανδρέας Ματθίδης, για να συμπληρώσει, ότι το Λημνιό από τις Πλαγιές Μελίτωνα, μπορεί εύκολα να υποστηρίξει ένα μπαρμπούνι.

 

Στον αφρό με Ξινόμαυρο και Ντεμπίνα
Amuse Bouche: Cracker ρεβυθιού με κατσικίσιο τυρί και βερίκοκο, γαρίδα σαγανάκι σε τοστάκι

Αφρώδεις οίνοι:

Λευκός ξηρός ΠΟΠ Ζίτσα

Ροζέ ξηρός ΠΟΠ Αμύνταιο

 

S.B. με μια έκπληξη από βερίκοκο
Λευκά σπαράγγια με κατσικίσιο τυρί Εύβοιας, grapefruit και λάδι μάραθου

Sauvignon Blanc:

Δεξαμενή ΠΓΕ Φλώρινα

Βαρέλι ΠΓΕ Μακεδονία

Χαρμάνι ΠΓΕ Δράμα

 

Κωδικός «Πορτοκάλι» με orange wines
King Oyster με φουντούκια, κυδώνι και λουίζα

ΠΟΠ Ζίτσα

ΠΓΕ Βελβεντό

ΠΟΠ Νάουσα

Όλα τα χρώματα για το μπαρμπούνι

Το μπαρμπούνι:
με σελινόριζα, σταφίδα και δενδρολίβανο

Τα χρώματα:

Ασύρτικο ΠΓΕ Χαλκιδική

Ροζέ Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσα

Λημνιό ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα

Cross Pairing με ελληνικές και Διεθνείς ποικιλίες
Αρνί με topinambur, άγρια μανιτάρια και κρεμμύδι

Red flight:

Βλάχικο ΠΓΕ Ιωάννινα

Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσα

Tempranillo ΠΓΕ Δράμα

Merlot ΠΓΕ Κρανιά

Ωδή στο Gewürztraminer
Λευκή σοκολάτα με τριαντάφυλλο, αχλάδι και λίτσι

ΠΓΕ Παγγαίο

ΠΓΕ Φλώρινα

ΠΓΕ Φλώρινα (50% Μαλαγουζιά)

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπήκε απλώς στον κόσμο του κρασιού· τον αναδιαμόρφωσε αθόρυβα, όπως η ζύμωση που δουλεύει στο σκοτάδι και αλλάζει τον χαρακτήρα...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...