Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ένα πολυπόθητο Cabernet-μυστήριο που αναζητεί τις ρίζες του

Το Cabernet Pfeffer είναι μια ποικιλία που καλλιεργείται σε ελάχιστη έκταση στην Καλιφόρνια εδώ και πολλά χρόνια και παρουσιάζει ενδιαφέρον τόσο στα χαρακτηριστικά της αμπέλου και του κρασιού, όσο στην προέλευσή του, την επιβίωση και το όνομα. Σήμερα, γίνεται πολυπόθητη ποικιλία για τους ειδικούς.

Το San Benito είναι μια αραιοκατοικημένη περιοχή κοντά στο Monterey της Καλιφόρνια.
Εκεί φύονται εκτάσεις 15 στρεμμάτων από μια πολύ μυστήρια ερυθρή, οινοποιήσιμη ποικιλία. Το «Cabernet Pfeffer».

Σύμφωνα με τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά των έως τώρα οινοποιήσεων, πρόκειται για ένα αρωματικού προφίλ ερυθρό κρασί, με πολύ έντονο το λευκό πιπέρι.

Bottles of Cabernet Pfeffer, also known as Mourtaou, a wine grape found almost exclusively in California’s San Benito County.

Η μυστήρια αυτή ποικιλία που τελευταία έχει αρχίσει να κλονίζει την οινοβιομηχανία της Καλιφόρνια καθώς παρουσιάζει σε πολλούς τομείς ενδιαφέρον αποτελεί άξιο θέμα ανταγωνισμού για τους οινοπαραγωγούς της  περιοχής. Πολλοί επιθυμούν να γίνουν ιδιοκτήτες μέρους αυτής της εκτάσεως με τα πάνω από ενός αιώνα; Ηλικίας πρέμνα.

Κάποιοι, το αποκαλούν «αγροτικό, τοπικό απομεινάρι μιας απομονωμένης  περιοχής που μόλις επανανακαλήφθηκε». Κανείς δε γνωρίζει με ακριβή στοιχεία πώς έφτασε η ποικιλία αυτή, γαλλικής καταγωγής στην κοιλάδα Cienega, πώς πήρε το όνομά του ή από ποιες διασταυρώσεις ποικιλιών προέρχεται.

Αρκετοί ερευνητές ή γνώστες του αντικειμένου υποστηρίζουν διστακτικά πως είναι αποτέλεσμα γενετικής διασταύρωσης Trousseu με Cabernet Sauvignon. Η πιο βάσιμη θεωρία είναι πως είναι ένας  κλώνος του Mourtaou.

Μεγάλο ερωτηματικό που προκαλεί ιδιαιτέρως τους οινοπαραγωγούς είναι το πώς μέσα σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα αντεπεξήλθαν όλα αυτά τα πρέμνα σώα και παραγωγικά, ξεπέρασαν ασθένειες, ακραία καιρικά φαινόμενα αλλά και το πιο σημαντικό: την ποτοαπαγόρευση.

Γενικά, πληροφορίες λένε ότι στα τέλη του 1800, ένας Γερμανός μετανάστης με επίθετο «Pfeffer», εγκαταστάθηκε στην περιοχή, ιδρύοντας ταυτοχρόνως ένα φυτώριο αμπέλου. Πιθανότατα με κάποιο, άγνωστο τρόπο να εισήγαγε την ποικιλία αυτή από την Γαλλία και να την καλλιέργησε σε αυτή την κοιλάδα.

Η ευκολία που παρουσιάζει στην καλλιέργειά του η ποικιλία αυτή μάλλον «έπεισε» τον ίδιο στη φύτευσή του. Παρουσιάζει επίσης ανθεκτικότητα στο ωίδιο, πράγμα που  δικαιολογεί την εξάπλωση του αμπελιού στην περιοχή. Οι αποδόσεις του είναι αρκετά μεγάλες, αλλά και το πιο ελκυστικό για του οινοποιούς αυτή την εποχή είναι οι μεγάλες οξύτητες που δίνει παρά τις θερμές χρονιές. Ένα τέτοιο χαρακτηριστικό ίσως και να αποτελεί και ένα «κλειδί» για το πλήγμα που επιφέρει η κλιματική αλλαγή.

ΠΗΓΗ: San Francisco Chronicle.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απηύθυνε αυστηρή προειδοποίηση προς τις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με ενδεχόμενους νέους δασμούς στο ευρωπαϊκό κρασί. Την Τρίτη, 6 Μαΐου, ο Christophe...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για τρίτη διαδοχική χρονιά επιστρέφει το φεστιβάλ για την ανάδειξη των πολλών προσώπων του μεσσηνιακού αμπελώνα Messinia Terroirs Festival μεταξύ 13 και 15 Ιουνίου...

REPORTS

Ξεκίνησε την Δευτέρα 28/4 και θα και θα διαρκέσει έως τις 23 Μαΐου η υποβολή αιτήσεων των ενδιαφερόμενων παραγωγών για το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης μετατροπής...

REPORTS

Η κατανάλωση κρασιού στις Ηνωμένες Πολιτείες έχει σημειώσει σημαντικές αλλαγές τα τελευταία πέντε χρόνια, σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του IWSR και του US...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ελαφρά μείωση τιμών, κυριαρχία της Βουργουνδίας στις δημοπρασίες και αύξηση του μεριδίου μικρότερων περιοχών καθώς και ανοδική πορεία των λευκών οίνων αποτελούν τις κύριες...

REPORTS

Το αμερικανικό ουίσκι και κρασί βρίσκονται στον δοκιμαστικό δεύτερο κατάλογο αντιποίνων σε απάντηση στους δασμούς των ΗΠΑ που αποκάλυψε την Πέμπτη 8 Απριλίου η...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

REPORTS

Η εξέταση, ανάλυση και αντιμετώπιση των προβλημάτων που αφορούν τον αμπελοοινικό τομέα σε όλα τα στάδια ανάπτυξής του, όπως η αλυσίδα παραγωγής, η βελτίωση...