Η Malvasia di Candia προέρχεται από την Κρήτη (Candia ονομαζόταν το Ηράκλειο κατά την περίοδο της Βενετοκρατίας), όπου τα τελευταία χρόνια σημειώνεται μεγάλη προσπάθεια αναβίωσης και ανάδειξης της. Τα σταφύλια προέρχονται από ξηρικό αμπελώνα μικρής στρεμματικής απόδοσης στο Βενεράτο στο Μαλεβίζιο Ηρακλείου, μια περιοχή γνωστή από την Βυζαντινή εποχή και την εποχή της Βενετοκρατίας για τον περίφημο Μαλβαζία οίνο. Αυτή η ξερή έκφραση της Καλλιόπης Βολιτάκη και του Βασίλη Λαδερού, δημιουργών του οινοποιείου Ιδαία, φέρνει στο προσκήνιο την εξωστρεφή και ταυτόχρονα κομψή πτυχή της Μαλβαζίας.
Το κρασί φέρνει την ένδειξη Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (ΠΓΕ) Κρήτη και κυκλοφορεί σε 4000 φιάλες.
Τα γνωστικά χαρακτηριστικά :
Λαμπερό λεμονί χρώμα με πράσινες ανταύγειες. Διάχυτα αρώματα λευκών λουλουδιών, λευκόσαρκων και τροπικών φρούτων αλλά και φρέσκων βοτάνων συνθέτουν το αρωματικό προφίλ. Η γεύση του είναι νόστιμη γεμάτη φρεσκάδα με κυρίαρχα τα φρουτώδη στοιχεία και μια απαλά πικάντικη επίγευση που αφήνει τις καλύτερες εντυπώσεις.
Σερβίρεται στους 7-9 *C. Συνδυάζεται με δροσερές σαλάτες, θαλασσινά, ψάρια, λαδερά, ελαφριά πιάτα λευκών κρεάτων και ποικιλίες τυριών. Συνοδεύει ευχάριστα και φρουτοσαλάτες ενώ πίνεται και σκέτο σαν απεριτίφ.
ΠΡΟΦΙΛ – Ιδαία Οινοποιητική
«Ιδαία», είναι η πρώτη ονομασία της Κρήτης, που έδωσε ο βασιλιάς του νησιού Δίας για να τιμήσει την σύζυγο του, Ιδαία, και μητέρα των δέκα Κουρητών. Η οκτάφυλλη μαργαρίτα στο σήμα του οινοποιείου απεικονίζεται στον δίσκο της Φαιστού και πιστεύεται ότι συμβολίζει το αστέρι του Σείριου, το λαμπερότερο αστέρι στον νυχτερινό ουρανό.
Η Ιδαία οινοποιητική είναι ένα οικογενειακό οινοποιείο που ιδρύθηκε το 1998 από τους οινολόγους Βασίλη Λαδερό και Καλλιόπη Βολιτάκη, με στόχο την ανάδειξη των γηγενών ποικιλιών του νησιού και του πολύπλευρου κρητικού αμπελώνα. Το οινοποιείο βρίσκεται στην καρδιά του κρητικού αμπελώνα στην επαρχεία Μαλεβιζίου στο χωριό Βενεράτο, νότια του Ηρακλείου, μέσα στην ζώνη ΠΟΠ Δάφνες. Ο ιδιόκτητος αμπελώνας ανέρχεται στα 30 στρέμματα, τα οποία εκτείνονται σε υψόμετρο 500 μέτρων, ενώ υπάρχουν μακρόχρονες συνεργασίες με καλλιεργητές της περιοχής, εξασφαλίζοντας εξαιρετική πρώτη ύλη σε κάθε σοδειά.
Το ανάγλυφο της περιοχής και τα ασβεστούχα και αργιλώδη εδάφη σε συνδυασμό με το μεσογειακό κλίμα που διαμορφώνεται από την αιγαιοπελαγίτικη αύρα, δημιουργούν ιδανικές συνθήκες για την αμπελοκαλλιέργεια και την δημιουργία εκφραστικών κρασιών που ταιριάζουν με την κρητική κουλτούρα. Δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στην αξιοποίηση των αυτόχθονων ποικιλιών Βιδιανό, Βηλάνα, Θραψαθήρι, Κοτσιφάλι. Λιάτικο και Μανδηλαριά , ενώ χρησιμοποιείται ένα μικρό ποσοστό από τις κοσμοπολίτικες Syrah και Grenache Rouge. Η γκάμα των κρασιών του οινοποιείου περιλαμβάνει συνολικά 10 ετικέτες.