Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Όταν όλοι έκαναν γούνα ο Σωτήρης Στεργίου έφτιαχνε οινοποιείο

Ο Σωτήρης Στεργίου αποφάσισε να γίνει οινοποιός τη στιγμή που όλοι οι συντοπίτες του εγκατέλειπαν τα αμπέλια τους και στρέφονταν στη γούνα, σε περιόδους οικονομικής ευμάρειας.

του Γιώργου Λαμπίρη

Στις αρχές του 2000, όταν όλοι στην Καστοριά επένδυαν στη γούνα, σε περιόδους που η οικονομική ευμάρεια έδινε σημαντικό περιθώριο ανάπτυξης και καλά μεροκάματα για την αγορά ειδών πολυτελείας, ο Σωτήρης Στεργίου, ακολούθησε αντίστροφη διαδρομή. Έχοντας κληρονομήσει αμπέλια από τον παππού του και ο ίδιος όντας μεγαλωμένος μέσα στους αμπελώνες της περιοχής του, αποφάσισε να δημιουργήσει το δικό του οινοποιείο. Η προσπάθειά του αποτέλεσε το πρώτο σύγχρονο οργανωμένο εγχείρημα οινοποίησης στην περιοχή του. Δημιούργησε ένα επισκέψιμο οινοποιείο σε υψόμετρο 680 μέτρων στην μακεδονική γη που συναντά τους πρόποδες του όρους Βιτσίου στον οικισμό της Μεταμόρφωσης Καστοριάς.

«Η ενασχόληση της οικογένειάς μου με τους αμπελώνες χρονολογείται πολλά χρόνια πριν. Το χωριό Μεταμόρφωση που βρίσκεται γύρω στα 7 χιλιόμετρα μακριά από την βόρεια πλευρά της Καστοριάς είχε ανέκαθεν τα περισσότερα αμπέλια. Ο παππούς μου οινοποιούσε και πωλούσε χύμα κρασί στην πόλη της Καστοριάς. Ωστόσο η άνθιση της γουνοποιίας και τα πολύ υψηλά μεροκάματα έστρεψαν τους περισσότερους κατοίκους της περιοχής από τα αμπέλια στη γούνα. Μάλιστα, μεσολάβησε μία περίοδος κατά την οποία πολλά αμπέλια ξεριζώθηκαν, άλλα εγκαταλείφθηκαν και τα περισσότερα ξεράθηκαν. Ο παππούς μου, μου έγραψε κάποια αμπέλια κληρονομιά, έκανα αναδιάρθρωση των ποικιλιών και περίπου το 2000 έκανα αυτό το μικρό οινοποιείο που είναι και το πρώτο χρονικά σύγχρονο αδειοδοτημένο οινοποιείο στο νομό Καστοριάς», αναφέρει ο οινοποιός και ιδρυτής του κτήματος, Σωτήρης Στεργίου.

Στόχος η βελτίωση της ποιότητας του κρασιού και η επέκταση σε νέες αγορές

Η οινοποιητική διαδρομή του Στεργίου ξεκίνησε με δύο ετικέτες και διανομή αρχικά στην τοπική αγορά. Σήμερα παράγει πέντε ετικέτες, διανέμει πανελλαδικά καθώς και στο εξωτερικό όπου διοχετεύει περίπου τη μισή του παραγωγή. «Στόχος μας παραμένει να βελτιώνουμε διαρκώς την ποιότητα του κρασιού μέσα στην επόμενη δεκαετία και ταυτόχρονα να επεκταθούμε σε περισσότερες αγορές του εξωτερικού».

Πειραματισμοί και με τη Μαλαγουζιά – Στροφή μελλοντικά μόνο σε ελληνικές ποικιλίες

Οι αμπελώνες που καλλιεργούνται είναι πιστοποιημένοι βιολογικοί και βρίσκονται σε αμμώδες έδαφος με καλή δυνατότητα αποστράγγισης. Το κλίμα της περιοχής που βρίσκεται το κτήμα Στεργίου είναι ημιηπειρωτικό με αρκετές χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα, ενώ το καλοκαίρι παρουσιάζεται αρκετά ξηρό. Ταυτόχρονα η αύρα της λίμνης Καστοριάς επηρεάζει άμεσα το μικροκλίμα του αμπελώνα. «Σε ό,τι αφορά την ποικιλιακή μας σύνθεση είναι ξινόμαυρο, Merlot, Cabernet Sauvignon, Sauvingon Blanc, Riesling και Ασύρτικο», εξηγεί ο κύριος Στεργίου. «Πειραματιζόμαστε όμως και με νέες ποικιλίες, καθώς έχουμε φυτέψει πειραματικά και Μαλαγουζιά, ούτως ώστε να δούμε πώς αποδίδει στην περιοχή μας. Επιδίωξή μας είναι μελλοντικά να δώσουμε βαρύτητα αποκλειστικά στις ελληνικές ποικιλίες». Το κρασί μετά την παραγωγή παραμένει για ένα χρόνο σε καινούργια δρύινα γαλλικά βαρέλια, ενώ στη συνέχεια αφού γίνει η εμφιάλωση παραμένει και για ακόμα ενάμιση χρόνο στο μπουκάλι. «Αυτή τη στιγμή κυκλοφορούμε στην αγορά με ερυθρά κρασιά του 2016 και του 2017».

«Είμαστε μία μικρή οικογενειακή επιχείρηση, στην οποία συμμετέχουν εκτός από εμένα, η γυναίκα μου, ο γιος μου και η κόρη μου. Η συνολική μέση παραγωγή μας ανέρχεται σε περίπου 40.000 φιάλες και το σύνολο των εξαγωγών μας κατευθύνεται στη Γερμανία όπου συνεργαζόμαστε με εμπορική εταιρεία, η οποία διακινεί τα κρασιά μας στα εστιατόρια. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα οι ετικέτες μας διοχετεύονται μεταξύ άλλων στη Μύκονο, τη Σαντορίνη, την Κέρκυρα, τη Θεσσαλονίκη και την Αθήνα».

Γιατί ασχολήθηκε με το κρασί

Αναφερόμενος στους λόγους που τον ώθησαν να ασχοληθεί με την οινοποίηση, ο Σωτήρης Στεργίου αφηγείται πως από μικρός επισκεπτόταν με τον παππού του τα αμπέλια. «Κάποια στιγμή όταν μεγάλωσα ήθελα να κάνω κάτι διαφορετικό από τη γουνοποιία και τον ευρύτερο αγροτικό τομέα που ευδοκιμούσαν στο νομό Καστοριάς».

Για την επόμενη διετία έχει προγραμματίσει τη φύτευση επιπλέον 20 στρεμμάτων γης με νέους αμπελώνες, και όπως λέει ο Σωτήρης Στεργίου κάπου εκεί θα σταματήσει η παραγωγική επέκταση του κτήματος, φτάνοντας περίπου τις 50.000 φιάλες κρασιού ετησίως.

INFO

To κτήμα Στεργίου βρίσκεται σε υψόμετρο 680 μέτρων στον οικισμό Μεταμόρφωση Καστοριάς. Η συνολική του παραγωγή ανέρχεται σε περίπου 40.000 φιάλες το έτος, από τις οποίες περίπου οι μισές προορίζονται για εξαγωγές.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Στην Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού την Κυριακή 10 Νοεμβρίου συμμετέχουν τα οινοποιία των Δρόμων του Κρασιού της Ελλάδας.

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...