Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Χημικές ενώσεις στα υλικά συσκευασίας του κρασιού προκαλούν ανησυχία

Μια πρόσφατη επιστημονική ανασκόπηση, υπό την καθοδήγηση της Δρ. Νίκης Μαραγκού και συνεργατών από το ΕΚΠΑ, το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής και το Aarhus University της Δανίας, φέρνει στο προσκήνιο ένα συχνά παραγνωρισμένο αλλά σημαντικό ζήτημα: τη μετανάστευση χημικών ουσιών από τα υλικά συσκευασίας στο κρασί.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε τον Ιούλιο του 2024 στο επιστημονικό περιοδικό Applied Sciences, εξετάζει πώς υλικά που έρχονται σε επαφή με το κρασί, από φελλούς και φιάλες PET μέχρι μεταλλικά δοχεία και χάρτινες συσκευασίες, μπορούν να απελευθερώσουν χημικές ενώσεις στο περιεχόμενο, επηρεάζοντας ενδεχομένως τόσο την ποιότητα όσο και την ασφάλεια του προϊόντος.

Το κρασί, με κατανάλωση που άγγιξε τα 232 εκατομμύρια εκατόλιτρα παγκοσμίως το 2022, έρχεται σε επαφή με πλήθος υλικών κατά την παραγωγή, αποθήκευση και διανομή του. Από το παραδοσιακό γυαλί και τα δρύινα βαρέλια, μέχρι τα σύγχρονα PET, τα αλουμινένια κουτιά και τις χάρτινες συσκευασίες τύπου TetraPak, κάθε υλικό φέρει το δικό του χημικό «αποτύπωμα».

Ειδικότερα, η μελέτη διαχωρίζει τις ουσίες που μεταναστεύουν στο κρασί σε δύο βασικές κατηγορίες: βιομηχανικής προέλευσης και φυσικές. Οι πρώτες περιλαμβάνουν πρόσθετα, μονομερή, πλαστικοποιητές, αντιοξειδωτικά και υποπροϊόντα παραγωγής, ουσίες δηλαδή που ενδέχεται να επιβαρύνουν την υγεία. Οι δεύτερες προέρχονται κυρίως από τον φυσικό φελλό, όπως οι ταννίνες, που μπορούν να επηρεάσουν τα οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του κρασιού.

Ανάμεσα στις πιο συχνά ανιχνευόμενες ουσίες είναι οι φθαλικοί εστέρες (πλαστικοποιητές), η διφαινόλη A (BPA), το Irganox 1010 (αντιοξειδωτικό), ουσίες που δεν επιτρέπονται όπως η βουτυλοπαραβένη, καθώς και υποπροϊόντα κόλλας πολυουρεθάνης, χρωστικές και φωτοενεργοποιητές μελανιών από ετικέτες, αλλά και βαρέα μέταλλα. Επιπλέον, έχει αρχίσει να καταγράφεται και η παρουσία μικροπλαστικών, αν και οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε αρχικό στάδιο.

Παραδοσιακά, το γυαλί θεωρείται το πιο αδρανές υλικό και παραμένει η επιλογή με την υψηλότερη αποδοχή από τους καταναλωτές. Όμως, οι εναλλακτικές λύσεις συσκευασίας, πιο ελαφριές και φιλικές προς το περιβάλλον κερδίζουν έδαφος. Φιάλες από ανακυκλωμένο PET, κουτιά τύπου bag-in-box, χάρτινες φιάλες όπως οι Frugalpac® και αλουμινένια κουτάκια αποτελούν σύγχρονες επιλογές, που όμως φέρουν νέες προκλήσεις ως προς τη χημική ασφάλεια.

Οι φελλοί, για παράδειγμα, μπορούν να απελευθερώσουν τόσο ευεργετικά πολυφαινολικά συστατικά όσο και ανεπιθύμητες ενώσεις όπως η TCA (2,4,6-τριχλωροανισόλη), η οποία ευθύνεται για την οσμή «μούχλας» που αλλοιώνει το κρασί. Αντίστοιχα, τα πλαστικά πώματα και τα κουτιά PET ενδέχεται να εκλύσουν φθαλικούς εστέρες, ενώ οι αλουμινένιες συσκευασίες απαιτούν επενδύσεις που συχνά περιέχουν BPA.

Παράλληλα, οι κανονισμοί της ΕΕ είναι αυστηροί ως προς την επιτρεπόμενη μετανάστευση ουσιών από υλικά που έρχονται σε επαφή με τρόφιμα. Ο Κανονισμός-πλαίσιο (ΕΚ) 1935/2004 ορίζει ότι τέτοια υλικά δεν πρέπει να απελευθερώνουν ουσίες που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία ή να αλλοιώσουν τη γεύση και τη σύνθεση του προϊόντος. Υπάρχουν επίσης εξειδικευμένες νομοθεσίες για τα πλαστικά, τα κεραμικά, τα ανακυκλωμένα υλικά, ακόμη και για τα μέγιστα επιτρεπτά επίπεδα μετάλλων στο κρασί.

Η μετανάστευση χημικών ουσιών επηρεάζεται από παράγοντες όπως η σύσταση και το πάχος του υλικού, η οξύτητα και ο αλκοολικός τίτλος του κρασιού, η διάρκεια και η θερμοκρασία επαφής, καθώς και η παρουσία σκοπίμως ή μη προστιθέμενων ουσιών. Πολλές από αυτές τις ουσίες εντοπίζονται μέσω τεχνικών όπως η αέρια και υγρή χρωματογραφία με φασματομετρία μαζών, ή η φασματοσκοπία επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος για την ανάλυση ιχνοστοιχείων.

Εν συνεχεία, η μελέτη αναγνωρίζει σημαντικά κενά στην υπάρχουσα γνώση: η πλειονότητα των ερευνών περιορίζεται στους φελλούς και στα πώματα, ενώ η συνολική εικόνα για άλλα σύγχρονα υλικά παραμένει αποσπασματική. Παράλληλα, οι συνδυασμένες αναλυτικές προσεγγίσεις (στοχευμένες, ύποπτες και μη στοχευμένες) βρίσκονται ακόμη υπό ανάπτυξη.

Συνοψίζοντας, οι ερευνητές καταλήγουν με μια ξεκάθαρη έκκληση: απαιτείται περαιτέρω μελέτη με σύγχρονες αναλυτικές τεχνικές για να κατανοήσουμε σε βάθος το φαινόμενο της χημικής μετανάστευσης. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε την ασφάλεια και την ποιότητα του κρασιού σε έναν κόσμο που συνεχώς εξελίσσει τις μεθόδους συσκευασίας και κατανάλωσης.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Για 11η χρονιά τα κορυφαία κόκκινα κρασιά της Ελλάδας παρουσιάζονται δίπλα σε εξίσου σπουδαίες δημιουργίες του διεθνή αμπελώνα στην έκθεση που δικαίως φέρει το...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Το VINSANTO MIKRA THIRA είναι ο πρώτος επιδόρπιος οίνος του οινοποιείου, μια δημιουργία που εξελίχθηκε με αργό ρυθμό και υπομονή...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...