Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Υψηλής ποιότητας σταφύλια επιστέγασμα σκληρής δουλείας για το Κτήμα Γεροβασιλείου

Για μια απαιτητική χρονιά μιλά στο απολογιστικό του δελτίο για τον φετινό τρύγο το Κτήμα Γεροβασιλείου, επιστέγασμα της οποίας ήταν υψηλής ποιότητας σταφύλια.

Ο φετινός τρύγος κύλησε ομαλά, χωρίς προβλήματα, αναφέρει το Κτήμα Γεροβασιλείου, καθώς επικράτησαν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, που βοήθησαν στην ιδανική ωρίμαση των σταφυλιών.  Στις 21 Αυγούστου τρυγήθηκε το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στην συνέχεια τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά (μέχρι τις 7/9, πριν την βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου) και το Syrah, ενώ στα μέσα Σεπτέμβριου οι ελληνικές μας ερυθρές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και το Ασύρτικο. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο.

Οι ποσότητες των λευκών σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξεως του 10% λόγω των νέων φυτεύσεων και των ερυθρών παρέμειναν το ίδιο. Τα λευκά και ροζέ κρασιά του Κτήματος εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και εξαιρετική δομή.

Αναλυτικά το Δελτίο Τρύγου του Κτήματος Γεροβασιλείου

Η φετινή χρονιά ήταν μια πραγματικά όψιμη και ιδιαίτερη χρονιά, με ασυνήθιστες θερμοκρασίες και κατανομή της βροχής. Απαιτητική για τους αμπελουργούς, καθώς οι συνθήκες ευνόησαν τις ασθένειες μυκητολογικής φύσεως, που όμως στο τέλος, με πολλή δουλειά και συνεχή επαγρύπνιση, μας επιβράβευσε με υψηλής ποιότητας σταφύλια.

Ο  χειμώνας ήταν ήπιος, χωρίς πολύ χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς χιόνι και λίγες βροχοπτώσεις. Εξαίρεση αποτελεί μόνο το πρώτο δεκαήμερο του Φεβρουαρίου που η θερμοκρασία έφτασε τους μηδέν.

Την άνοιξη επικράτησαν σχετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες, οι οποίες κατά μέσο όρο δεν ξεπέρασαν τους 13,5οC, γεγονός που οδήγησε στην καθυστέρηση της εκβλάστησης κατά 12 μέρες περίπου (περί τις 20 Μαρτίου), και πολλές βροχοπτώσεις, που ευνόησαν την ανάπτυξη του φυτού αλλά και την εμφάνιση ασθενειών, που απαιτούσαν άμεσες επεμβάσεις όταν κρίθηκε απαραίτητο.

Τον μήνα Μάιο άρχισε σιγά σιγά να επανέρχεται η θερμοκρασία στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα, όμως η άνθιση καθυστέρησε κατά περίπου 10 μέρες από το συνηθισμένο (20 Μαΐου). Το καλοκαίρι επικράτησαν, σε γενικές γραμμές, φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, χωρίς ακραία καιρικά φαινόμενα, με εξαίρεση ενός δεκαημέρου στα μέσα Ιουλίου. Στα μέσα Ιουνίου και μέσα Αυγούστου σημειώθηκαν λίγες βροχοπτώσεις, που ήταν ωφέλιμες για την ομαλή ωρίμαση του σταφυλιού (περκασμός: 26 Ιουλίου).

Ο φετινός τρύγος κύλησε ομάλα, χωρίς προβλήματα. Επικράτησαν φυσιολογικές για την εποχή θερμοκρασίες, που βοήθησαν στην ιδανική ωρίμαση των σταφυλιών. Στις 21 Αυγούστου τρυγήθηκε το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στην συνέχεια τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά (μέχρι τις 7/9, πριν την βροχόπτωση του Σεπτεμβρίου) και το Syrah, ενώ στα μέσα Σεπτέμβριου οι ελληνικές μας ερυθρές ποικιλίες (Λημνιό, Μαυρούδι, Μαυροτράγανο) και το Ασύρτικο. Ο τρύγος ολοκληρώθηκε τις τελευταίες μέρες του Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο.

Οι ποσότητες των λευκών σημείωσαν μικρή αύξηση της τάξεως του 10% λόγω των νέων φυτεύσεων και των ερυθρών παρέμειναν το ίδιο. Τα λευκά και ροζέ κρασιά του Κτήματος εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα και γεμάτη γεύση, ενώ τα ερυθρά εξαιρετική φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και εξαιρετική δομή.

Σχετικά Άρθρα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

To WSPC σε συνεργασία με τη Winebox διοργανώνει ένα μοναδικό masterclass με τον Charles Duval-Leroy, επικεφαλής του φημισμένου οίκου Champagne Duval-Leroy την Τετάρτη 29...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

REPORTS

Οι επιχειρήσεις λιανικής πώλησης κρασιού που δεν εκσυγχρονίζουν την τεχνολογική τους υποδομή και δεν επενδύουν στην ψηφιακή μετάβαση φαίνεται πως θα δυσκολευτούν να επιβιώσουν...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Περίπου 100 χρόνια μετά της οινοποιητικής Καμπά στη Μαντινεία, το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής Μπουτάρη από τον όμιλο...

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΕΙΣ

Έναν αέρα εξορθολογισμού και ανανέωσης με σεβασμό στην παράδοση και σύγχρονα εργαλεία απολαμβάνει το εγχείρημα αναγέννησης του αμπελώνα της Μαντινείας και ανασυγκρότησης της Οινοποιητικής...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...