Επιμέλεια: Γιάννης Ρούπας
Ο επίσημος φορέας ονομασίας της Γαλλίας, το Εθνικό Ινστιτούτο Προέλευσης και Ποιότητας (INAO) ενέκρινε την προσθήκη του Pinot Noir στον κατάλογο των ποικιλιών που επιτρέπονται στο Grand Cru Kirchberg de Barr (Barr, Bas-Rhin) και στο Grand Cru Hengst (Wintzenheim, Haut-Rhin). Η κίνηση αυτή επικυρώνει επίσημα το Pinot Noir Grand Crus από αυτά τα δύο περίφημα terroirs για τη φετινή χρονιά.
Η Πράξη αυτή καθορίζει πως τα αμπέλια που προορίζονται για την παραγωγή ερυθρών κρασιών στην Αλσατία Grand Cru Hengst θα πρέπει να έχουν ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 5.500 αμπέλια ανά εκτάριο (550 ανά στρέμμα), ενώ τα αμπελοτόπια στην Αλσατία που παράγουν Grand Cru Kirchberg de Barr επιβάλλεται να διαθέτουν ελάχιστη πυκνότητα φύτευσης 5.000 αμπέλια ανά εκτάριο (500 ανά στρέμμα) και μέση απόδοση τους 7 τόνους ανά στρέμμα.
Σύμφωνα με Αλσατούς παραγωγούς, η όλη διαδικασία έως την αναγνώριση του Pinot Noir αποτελεί ένα ταξίδι είκοσι ετών και σηματοδοτεί την αναγέννηση της ποικιλίας στην περιοχή –η οποία καλύπτει πλέον το 11% των τοπικών αμπελώνων έναντι 8% μερικά χρόνια πριν- καθώς και την καθολική αναγνώριση του έργου των υφιστάμενων παραγωγών των κρασιών.
Ενώ οι νέοι κανόνες ουσιαστικά σημαίνουν ότι μόνο αυτές οι δύο πιστοποιημένες ποικιλίες (AOC) μπορούν να παράγουν λευκά και κόκκινα κρασιά, η αρμόδια επιτροπή CIVA ελπίζει ότι αυτό θα επεκταθεί για να συμπεριλάβει και άλλα AOC Grand Crus στην περιοχή τα επόμενα χρόνια. Την δεδομένη στιγμή, υπάρχουν 51 AOC Alsace Grand Crus, 49 από τα οποία μπορούν να παρασκευάσουν κρασιά Grand Cru από μόλις πέντε ποικιλίες σταφυλιού (Gewurztraminer, Muscat, Pinot Gris και Riesling – συν το Sylvaner, το οποίο προστέθηκε επίσης στον κατάλογο από τον INAO τον Μάιο).