Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το boutique οινοποιείο του Άγγελου Μπούτσικα βάζει στο μπουκάλι τη Μαλβάζια

Κατ’ επάγγελμα αγρότης, ο Άγγελος Μπούτσικας αποφάσισε να αφοσιωθεί στο κρασί, συνεχίζοντας την οικογενειακή παράδοση.

Δημιουργώντας ένα μικρό οινοποιείο στην περιοχή της Κοιλάδας Αταλάντης, συνέχισε και επέκτεινε το αμπέλι των τεσσάρων στρεμμάτων που είχε δημιουργήσει ο παππούς του. «Μου άρεσε η διαδικασία παραγωγής του κρασιού, καθότι από μικρός παρατηρούσα με ενδιαφέρον την οινοποίησή του για τις οικιακές μας ανάγκες», λέει ο οινοποιός. Αυτή τη στιγμή καλλιεργεί 100 στρέμματα γης – 70 στρέμματα ιδιόκτητα και 30 στρέμματα μισθωμένα -, ενώ στο πλάνο του είναι να φυτέψει για πρώτη φορά και τη Μαλβάζια, επενδύοντας στις δυνατότητες της συγκεκριμένης ποικιλίας και στο ενδεχόμενο να δημιουργήσει μία μονοποικιλιακή ετικέτα. «Διαθέτουμε μία άδεια φύτευσης και γι’ αυτό εξετάζουμε τη Μαλβάζια. Πρόκειται για μία ποικιλία που μπορεί να σταθεί και αυτόνομα», λέει ο Άγγελος Μπούτσικας. Φέτος προχώρησε στη φύτευση μικρών ποσοτήτων Μαλαγουζιάς, την οποία επίσης σκοπεύει να αξιοποιήσει στα κρασιά του, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζει την αύξηση παραγωγής Ασύρτικου καθώς και του Ξινόμαυρου, το οποίο αξιοποιεί για την οινοποίηση μίας από τις ετικέτες ροζέ οίνου.

Έξι ετικέτες σε λευκά, ροζέ και ερυθρά κρασιά

Το Κελάρι Μπούτσικα οινοποιεί συνολικά έξι ετικέτες, που κατανέμονται σε δύο λευκά, δύο ροζέ και δύο ερυθρά κρασιά. Τα κρασιά του οινοποιείου εντάσσονται στη ζώνη ΠΓΕ Κοιλάδα Αταλάντης, χαρακτηρισμός ο οποίος συνταιριάζει με μία σειρά από ποικιλίες που αναπτύσσονται στην ευρύτερη περιοχή. Σε ό,τι αφορά τις επιμέρους ετικέτες, το ένα από τα δύο λευκά είναι ένα μονοποικιλιακό Chardonnay, ενώ κυκλοφορεί και ένα Ασύρτικο με Sauvignon Blanc με την προσθήκη Μοσχάτου η χρήση του οποίου εξαρτάται από τα χαρακτηριστικά που αυτό αναδεικνύει από χρονιά σε χρονιά. Οι δύο ροζέ ετικέτες προέρχονται από Merlot και Syrah καθώς και από Ξινόμαυρο και Ροδίτη τύπου Προβηγκίας αντίστοιχα. Τα ερυθρά κρασιά οινοποιούνται με την αξιοποίηση του Syrah, από το οποίο προκύπτει μία μονοποικιλιακή ετικέτα και των Cabernet – Merlot που παντρεύονται στην ίδια φιάλη. Το κάθε ένα από τα «ντουέτα» ετικετών λευκού, ροζέ και ερυθρού οίνου υπάγονται σε μία ονομασία που αποτυπώνεται πάνω στη φιάλη των κρασιών, με τις λέξεις «Θέρος», «Τρύγος», «Πόλεμος» αντίστοιχα. Τα λευκά κρασιά παράγονται σε έως και 20.000 φιάλες όπως και τα ροζέ, ενώ τα ερυθρά δεν υπερβαίνουν τις 2.500 φιάλες ετησίως με στρεμματικές αποδόσεις στο αμπέλι που σε αυτή την περίπτωση δεν υπερβαίνουν τα 700 κιλά σταφυλιού.

Παραγωγή περί τις 40.000 φιάλες σε ετήσια βάση

Ο οινοποιός επικεντρώνει το ενδιαφέρον του σε μικρότερα σημεία διάθεσης όπως εστιατόρια και επιλεγμένες κάβες, όπου διοχετεύεται η επιλεγμένη παραγωγή του που δεν υπερβαίνει τις 40.000 φιάλες το χρόνο. «Μας ενδιαφέρει να έχουμε καλή ποιότητα και όχι μεγάλες ποσότητες. Είμαστε μία οικογενειακή επιχείρηση, την οποία τρέχουμε εγώ και ο γιος μου. Επομένως μας ικανοποιεί να παρουσιάζουμε μία καλή σχέση ποιότητας και τιμής σε όλες μας τις ετικέτες». Ο ίδιος δραστηριοποιείται και σε άλλα αγροτικά προϊόντα όπως η παραγωγή βρώσιμης ελιάς αλλά και το καρύδι, που δρουν συμπληρωματικά στο εισόδημά του.

Το Κελάρι Μπούτσικα σε αριθμούς

Καλλιεργούμενες εκτάσεις: 100 στρέμματα

Ετήσια παραγωγή: ~ 40.000 φιάλες

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τις τιμές αγοράς για τα οινοστάφυλα εσοδείας 2025 ανακοίνωσε στα μέλη παραγωγούς της η Ένωση Ηρακλείου. Η παραλαβή των σταφυλιών θα ξεκινήσει τη Δευτέρα...

REPORTS

Με πρωτεργάτη το ούζο, σε πολλές premium αλλά και καινοτόµες εκδοχές, που κινεί τις ελληνικές εξαγωγές από τον προηγούµενο αιώνα, αλλά και το τσίπουρο,...

REPORTS

Ως αμπελουργός, ο μυθικός βασιλιάς «Αγκαίος» της Σάμου θα εκτιμούσε αναμφίβολα αυτό το αρωματικό και ελαφρύ στο στόμα κόκκινο κρασί από τη νησιωτική ποικιλία...

REPORTS

Τον κώδωνα του κινδύνου για τις επιδρομές των αγριόχοιρων στους αμπελώνες κρούει ο ΕΟΣ Σάμου, την ώρα που ο αμπελουργικός κόσμος του νησιού εισέρχεται...