Η παραγωγή γαλλικού κρασιού φέτος θα είναι γύρω από τον μέσο όρο των προηγούμενων πέντε ετών, εκτιμά το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας, ήτοι μεταξύ 44 εκατομμυρίων και 47 εκατομμυρίων εκατόλιτρων. Υπήρχαν πιο ευνοϊκές προοπτικές στη Καμπανία και τη Βουργουνδία σε σύγκριση με το Μπορντό, που δέχθηκε ισχυρό πλήγμα στους αμπελώνες του από προσβολές ωίδιου. Ο καιρός τον Μάιο και τον Ιούνιο δημιούργησε τις συνθήκες για το ωίδιο στο Μπορντό και στα νοτιοδυτικά των αμπελώνων της Γαλλίας, πράγμα που σήμαινε ότι οι προβλέψεις δεν ήταν βέβαιες για αυτές τις περιοχές σύμφωνα με το υπουργείο.
Μάλιστα, οι προβλέψεις έρχονται την ώρα που το γαλλικό υπουργείο διεξάγει έρευνα για το ωίδιο με στόχο να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες για την αντιμετώπιση της ασθένειας που πλήττει την σοδειά και για να περιορίσει τους κινδύνους στο μέλλον.
Με βάση το υπουργείο γεωργίας της Γαλλίας το 2023 σημαδεύτηκε για άλλη μια φορά από ισχυρή πίεση ωιδίου, παρόμοια με αυτή των ετών 2018 ή 2021. Όμως τώρα φαίνεται πιο σημαντική εξαιτίας των άνευ προηγουμένου κλίμακας προσβολών σε αμπελοτόπια, κυρίως με Merlot.
Τα νέα ακολουθούν μια τηλεφωνική γραμμή στήριξης που δημιουργήθηκε από τον τοπικό γεωργικό φορέα στο Μπορντό για να βοηθήσει τους «πληγέντες» αμπελουργούς να αντιμετωπίσουν τις καταστροφικές επιπτώσεις μιας δεύτερης περιόδου από την ασθένεια.
Σύμφωνα με την The Telegraph, οι γαλλικές αρχές θεώρησαν ότι η τηλεφωνική γραμμή ήταν απαραίτητη λόγω των επιπτώσεων που επέφεραν δύο διαδοχικά περιόδοι υγρασίας που έπληξαν τις αμπελουργικές περιοχές του Μπορντό, πλήττοντας ιδιαίτερα τις ποικιλίες Merlot και άλλες ερυθρές.
Όπως ανέφερε ο Nicolas Morain από το MSA Gironde, το τοπικό τμήμα της αγροτικής οργάνωσης της Γαλλίας, ο οποίος εργάζεται στην τηλεφωνική γραμμή για την καταγραφή των ζημιών, υπήρξαν κλήσεις από ανθρώπους «που είναι πραγματικά σε απόγνωση», ενώ παίρνουν σύζυγοι αμπελοκαλλιεργητών κλαίγοντας. Να σημειωθεί ότι ορισμένοι από τους χειριστές στη γραμμή είναι κοινωνικοί λειτουργοί,, παραπέμποντας σε επαγγελματική βοήθεια από ψυχολόγους, περιπτώσεις που χρειάζονται πιο ειδική στήριξη.
Σύμφωνα με τον Nicolas Morain «Κάποιοι έχουν ήδη χάσει τα πάντα. Δεν έχουμε ξαναδεί ποτέ κάτι τέτοιο από το ωίδιο δεν γλίτωσε κανένας φέτος». Κατά τον ίδιο, για ορισμένους αμπελουργούς κρίνεται ακόμη και η παραμονή τους στο επάγγελμα.