Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Το Ευρωδικαστήριο μπλοκάρει υπέρ της ΠΟΠ σαμπάνιας το εμπορικό σήμα «Nero Champagne»

Σε μια κρίσιμη απόφαση με εκτεταμένες επιπτώσεις για την προστασία των γεωγραφικών ενδείξεων, το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ τάχθηκε υπέρ της Comité Champagne και του INAO απορρίπτοντας την αίτηση καταχώρισης σήματος της ΕΕ «Nero Champagne».

Μετά από έξι χρόνια προετοιμασίας, η απόφαση αυτή τερματίζει την παρατεταμένη αντίθεση στην αίτηση της ιταλικής εταιρείας Nero Lifestyle για την καταχώριση του «Nero Champagne» ως σήματος της ΕΕ για κρασιά και συναφείς υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων προϊόντων που φαινομενικά συμμορφώνονται με την ΠΟΠ Champagne.

Το Γενικό Δικαστήριο ανέτρεψε την προηγούμενη απόφαση του EUIPO να επιτρέψει εν μέρει την καταχώριση του εμπορικού σήματος. Στην υπόθεση T-239/23, το Δικαστήριο έκανε δεκτές τις αντιρρήσεις της Comité Champagne, του INAO και των παρεμβαινόντων, μεταξύ των οποίων η Γαλλική και η Ιταλική Δημοκρατία, για λόγους εκμετάλλευσης της φήμης της ΠΟΠ και παραπλανητικού χαρακτήρα του προσβαλλόμενου σημείου.

Κριτικά, το Δικαστήριο διαπίστωσε ότι το Συμβούλιο Εφετών του EUIPO είχε υποπέσει σε νομικό σφάλμα αντιμετωπίζοντας τη χρήση μιας περιγραφής προϊόντος που συμμορφώνεται με την ΠΟΠ ως γενική προστασία κατά της εκμετάλλευσης. Το Δικαστήριο έκρινε ότι δεν υπάρχει απόλυτο τεκμήριο νομιμότητας σε τέτοιες περιπτώσεις και ότι είναι πράγματι δυνατό να εκμεταλλευτεί κανείς τη φήμη μιας ΠΟΠ ακόμη και όταν το σήμα περιορίζεται σε προϊόντα που συμμορφώνονται με τις απαιτήσεις.

Το εν λόγω «nero»

Εξίσου σημαντικό ήταν το εύρημα του Δικαστηρίου σχετικά με την παραπλανητική φύση της λέξης «nero». Ο όρος, ο οποίος παραπέμπει σε αρκετές γνωστές ιταλικές ποικιλίες μαύρων σταφυλιών, θα μπορούσε να παραπλανήσει τους καταναλωτές ώστε να πιστέψουν ότι το προϊόν είναι η λεγόμενη «μαύρη σαμπάνια» — μια κατηγορία που δεν επιτρέπεται βάσει των προδιαγραφών της σαμπάνιας, οι οποίες επιτρέπουν μόνο λευκά ή ροζέ κρασιά. Εναλλακτικά, οι καταναλωτές θα μπορούσαν να υποθέσουν λανθασμένα ότι παρασκευάζεται αποκλειστικά από Pinot Noir ή παρόμοια σταφύλια με σκούρο φλοιό.

Το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η χρήση του «nero» μαζί με το «Champagne» δημιούργησε τον κίνδυνο σύγχυσης των καταναλωτών και υπονόμευσε την ακεραιότητα της προστατευόμενης ονομασίας.

 Ευρύτερος αντίκτυπος για την προστασία των ΠΟΠ και των ΠΓΕ

Η Ginevra Righini, συνεργάτης πνευματικής ιδιοκτησίας στην DLA Piper, δήλωσε ότι η απόφαση «ενισχύει την εμπιστοσύνη στην ιερότητα της ΠΟΠ «Champagne» και διασφαλίζει τα συμφέροντα των αμπελουργών, των οίκων σαμπάνιας και των καταναλωτών». Σημείωσε τον ευρύτερο αντίκτυπό της, προσθέτοντας ότι «προσφέρει ανανεωμένη σαφήνεια και προστασία για όλα τα προϊόντα που προστατεύονται από ΠΟΠ και ΠΓΕ». Η Righini συνεχάρη την Comité Champagne και την INAO και τους ευχαρίστησε «για τη μακροχρόνια εμπιστοσύνη τους στον σύμβουλο μας».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Ιταλία μπαίνει στον τρύγο του 2025 με διάχυτη αισιοδοξία. Οι πρώτες κοπές ξεκίνησαν νωρίτερα, τα σταφύλια δείχνουν υγιή και το εθνικό ισοζύγιο γέρνει...

REPORTS

Ο οινοτουρισμός δεν είναι πια ένα niche χόμπι για μυημένους. Είναι ένας από τους πιο ζωντανούς τρόπους να γνωρίσεις έναν τόπο: από το χώμα...

REPORTS

Για πολλούς οινόφιλους, η συλλογή σπάνιων φιαλών ξεκινά περισσότερο ως προσωπικό πάθος, παρά ως μια συνειδητή οικονομική στρατηγική. Με το πέρασμα του χρόνου, όμως,...

REPORTS

Η φυλλοξήρα εντοπίστηκε για πρώτη φορά στα Κανάρια Νησιά, με κρούσματα να επιβεβαιώνονται σε δύο περιοχές της Τενερίφης, τρομοκρατώντας τους οινοποιούς της περιοχής που...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Το 97,51% του συνολικού μετοχικού κεφαλαίου του οινοποιείου Κώστα Λαζαρίδη θα κατέχει η Ολυμπία Συμμετοχών με την ολοκλήρωση της υποχρεωτικής Δημόσιας πρότασης που ανακοίνωσε...

REPORTS

Η Ιταλία μπαίνει στον τρύγο του 2025 με διάχυτη αισιοδοξία. Οι πρώτες κοπές ξεκίνησαν νωρίτερα, τα σταφύλια δείχνουν υγιή και το εθνικό ισοζύγιο γέρνει...

REPORTS

Χαμηλότερα του αναμενόμενου, δείχνει να εξελίσσεται τελικά ο φετινός τρύγος, ιδίως αν ληφθούν υπόψη οι στρεμματικές αποδόσεις που καταγράφονται στις περισσότερες αμπελουργικές ζώνες και...

REPORTS

Μικρότερες αποδόσεις, ανώριμα ή «καμένα» σταφύλια, ασθένειες μετά από άκαιρες βροχές και τρύγοι που μετακινούνται νωρίτερα: η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει τον ελληνικό αμπελώνα. Από...