Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Στο βυθό της θάλασσας παλαιώνουν 5.000 φιάλες του κρητικού αμπελώνα

Στον βυθό της θάλασσας, σε βάθος 25 μέτρων, βρίσκονται ήδη πέντε χιλιάδες φιάλες κρασιού της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου (ΕΑΣΗ), που σε συνεργασία με τον επιχειρηματία – δύτη Μανώλη Βουτσαλά, επιχειρεί να δημιουργήσει ένα νέο προϊόν του κρητικού αμπελώνα, το οποίο θα ονομάζεται «Ναυάγιο».

Πρόκειται για μια μέθοδο παλαίωσης που εφαρμόζεται πρώτη φορά στην Κρήτη και στοχεύει στο να αναδείξει μέσω αυτού του τρόπου παλαίωσης, τα εξαιρετικά ποιοτικά χαρακτηριστικά του κρητικού οίνου.

«Το όλο εγχείρημα ξεκινάει από το ότι θέλουμε να κάνουμε και άλλα πράγματα σε σχέση με τον κρητικό αμπελώνα. Βυθίσαμε αυτές τις φιάλες με ποικιλίες μαντηλάρι και κοτσυφάλι για να δούμε ποια θα είναι τα αποτελέσματα. Εκτιμώ ότι με το τέλος αυτής της πειραματικής προσπάθειας, θα προκύψει ένα νέο και ιδιαίτερο προϊόν» δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Σταύρος Γαβαλάς, ο οποίος εξήγησε ότι αυτές οι φιάλες, όταν θα ανασυρθούν από το βυθό τον ερχόμενο Αύγουστο θα δοθούν δωρεάν, προκειμένου όσοι αγαπούν το κρασί να γευτούν το αποτέλεσμα.

«Η πρακτική αυτή ακολουθείται σε άλλες περιοχές και μέχρι στιγμής αυτό που γνωρίζουμε, είναι ότι αποδίδει σημαντικά» ανέφερε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ηρακλείου Μύρος Χιλετζάκης που πρόσθεσε ότι η σταθερή θερμοκρασία σε συνδυασμό με την έλλειψη οξυγόνου σε αυτό το βάθος που τοποθετήθηκαν, δημιουργεί ένα ιδανικό περιβάλλον για παλαίωση του κρασιού.

Ο επιχειρηματίας – δύτης Μανώλης Βουτσαλάς που είχε επιχειρήσει ο ίδιος να βυθίσει κάποιες φιάλες, έχοντας συνομιλήσει με Γάλλο δύτη που το εφαρμόζει καιρό, αναφέρθηκε στο εξαιρετικό αποτέλεσμα που προέκυψε από αυτόν τον τρόπο ωρίμανσης του κρασιού, υπογραμμίζοντας ότι και στην όψη της η φιάλη, έχοντας συγκεντρώσει γύρω της οργανισμούς του βυθού, αποκτά πέρα από το περιεχόμενο, μια ιδιαίτερη ομορφιά.

Ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ διευκρίνισε, πάντως, ότι οι εντυπώσεις όσων δοκιμάσουν τον ερχόμενο Αύγουστο το κρασί, θα σταθμίσουν και τις επόμενες κινήσεις τους, με άξονα την ολοένα και ποιοτικότερη παραγωγή κρασιών, που αναδεικνύουν περαιτέρω τον κρητικό αμπελώνα.

 

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η νεοφυής εταιρεία Bolledrinks με έδρα το Λονδίνο παρουσιάζει κάτι που ενδέχεται να αποτελέσει σταθμό για τον κόσμο των μη αλκοολούχων κρασιών: ένα αφρώδες...

REPORTS

Τα πρόσφατα στοιχεία της Liv-ex δείχνουν ότι η εμπιστοσύνη στην παγκόσμια αγορά fine wine ενισχύθηκε περαιτέρω τον Οκτώβριο, με όλους τους βασικούς δείκτες της...

REPORTS

Ο Επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ, Κριστόφ Χάνσεν, υπογράμμισε τη Δευτέρα ότι η εμπορική συμφωνία με το Mercosur μπορεί να εξελιχθεί σε σημαντικό άνοιγμα για...

REPORTS

Τα λαμπερά Μοσχάτα κρασιά του Συνεταιρισμού Σάμου ήταν οι πρωταγωνιστές μιας βραδιάς εμπνευσμένης από το ακριτικό νησί, σε ένα μοναδικό παιχνίδισμα γεύσεων που επιμελήθηκε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Ο έμπειρος οινοποιός που πάτησε πόδι στη Ζίτσα οραματίζεται να βάλει την γηγενή ποικιλία στο διεθνή οινικό χάρτη. Μετά τη Νάουσα και τη Ραψάνη,...

REPORTS

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Οινοτουρισμού, την Κυριακή 9 Νοεμβρίου 2025, η Οινοποιία Ψαρούλη υποδέχθηκε επαγγελματίες του τουρισμού, ξενοδόχους, ξεναγούς, τουριστικά γραφεία και δημοσιογράφους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Η Central Wine Fair, η πολυαναμενόμενη ετήσια έκθεση κρασιού της κεντρικής Ελλάδας, επιστρέφει τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου 2025 σε νέο χώρο: την Αίγλη Ζαππείου,...

REPORTS

Μια βραδιά υψηλής γαστρονομίας και εκλεκτής οινογνωσίας θα φιλοξενηθεί τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2025, στο Jenny’s Rooftop Restaurant Bar του Sofitel Athens Airport, του...