Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Σε χαμηλό 60 ετών η παγκόσμια παραγωγή και κατανάλωση οίνου το 2024

Σε μόλις 226 εκατ. εκατόλιτρα ανήλθε η παγκόσμια παραγωγή οίνου για το 2024 (-5% έναντι 2023), νούμερο το οποίο αντιστοιχεί στην χαμηλότερη τιμή της στη διάρκεια των τελευταίων έξι δεκαετιών, σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Οργανισμού Άμπελου και Οίνου (OIV) που παρουσιάστηκε την Τρίτη 15 Απριλίου.

Ο OIV αποδίδει την πτώση αυτή στα ακραία καιρικά φαινόμενα που εκδηλώθηκαν στη διάρκεια του περασμένου έτους, λόγω της κλιματικής αλλαγής, τα οποία επηρέασαν τους παραγωγούς τόσο στο Βόρειο, όσο και στο Νότιο Ημισφαίριο. Παρόμοια είναι η κατάσταση και όσον αφορά την κατανάλωση, η οποία ανήλθε στα 214 εκατ. εκατόλιτρα το 2024 (-3,3% σε σχέση με το 2023), ήτοι βρίσκεται σε ιστορικό χαμηλό από το 1961. Η πτώση αυτή αποδίδεται στην οικονομική αβεβαιότητα, την ακρίβεια και τις αλλαγές στις κοινωνικές συνήθειες των καταναλωτών σε σημαντικές αγορές. Εντούτοις, εντός του περασμένου έτους παρουσιάστηκε κατανάλωση οίνου σε περισσότερες χώρες από ποτέ, δείχνοντας πως υπάρχουν σημαντικές προοπτικές για επέκταση σε νέες αγορές.

Παρά τα χαμηλότερα επίπεδα παραγωγής και κατανάλωσης, η παγκόσμια αγορά παραμένει σχετικά ισορροπημένη. Με δύο συνεχόμενες χρονιές μειωμένων αποδόσεων, ο παραγόμενος όγκος οίνου δεν ήταν σημαντικά πάνω από τη ζήτηση.

Από την άλλη το παγκόσμιο εμπόριο παρέμεινε σταθερό κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους. Οι όγκοι εξαγωγών έφτασαν τους 99,8 εκατ. εκατόλιτρα, ενώ η αξία των εξαγωγών σημείωσε ισχνή πτώση 0,3% στα 36 δισ. ευρώ. Η μέση τιμή για τις εξαγωγές παρέμεινε σχετικά ψηλή στα 3,6 ευρώ το λίτρο, σχεδόν 30% πάνω από τα προ-πανδημικά επίπεδα.

Μειώνονται οι παγκόσμιες εκτάσεις αμπελώνων

Από τα σημαντικότερα ευρήματα της έρευνας του OIV είναι το γεγονός ότι το 2024 η παγκόσμια έκταση αμπελώνων μειώθηκε κατά 0,6% στα 7,1 εκατ. εκτάρια. Αυτός είναι ο τέταρτος διαδοχικός χρόνος που παρατηρείται μείωση των συνολικών εκτάσεων αμπελώνων, με τον ρυθμό της όμως σταδιακά να μειώνεται.

Απαραίτητη η διεθνής συνεργασίας

Με αφορμή την δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας του OIV, η οποία εμπεριέχει δεδομένα από περισσότερες από 180 οινοπαραγωγικές χώρες, ο Γενικός Διευθυντής του οργανισμού, John Barker, τόνισε ότι για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει ο κλάδος είναι απαραίτητη η διεθνής συνεργασία και η προσαρμοστικότητα. Όπως επεσήμανε, παρότι η βιομηχανία οίνου δέχεται σημαντικές πιέσεις, υπάρχουν ακόμα ευκαιρίες για καινοτομία και ανάπτυξη. Ο Barker ζήτησε αυξημένες επενδύσεις βιωσιμότητας, έρευνα στις νέες καταναλωτικές αγορές και δέσμευση για σύναψη πολύπλευρων εμπορικών πλαισίων.

Πληροφορίες από Vinetur

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

REPORTS

Η Σικελία επιστρέφει δυναμικά στον οινικό χάρτη, κουβαλώντας μαζί της όχι μόνο αριθμούς, αλλά και μια ανανεωμένη αυτοπεποίθηση. Η φετινή παραγωγή κρασιού άγγιξε τα...

REPORTS

Οι πρώτες εκτιμήσεις προβλέπουν ότι η Καλιφόρνια θα μπορούσε να βιώσει τη μικρότερη συγκομιδή της εδώ και τριάντα χρόνια. Μεταξύ εκριζώσεων, εγκαταλελειμμένων αμπελώνων και...

REPORTS

Το 2025 καταγράφεται ως μια από τις πιο αντιφατικές χρονιές στη σύγχρονη ιστορία του αργεντίνικου κρασιού. Από τη μία πλευρά, η κατανάλωση υποχωρεί αισθητά,...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

REPORTS

Σε ένα νέα πακέτο μέτρων για στήριξη του αμπελοοινικού κλάδου συμφώνησαν την Τετάρτη 3 Δεκεμβρίου το Συμβούλιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με την Comité...

REPORTS

Τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα ενέκριναν ένα πακέτο μέτρων για τον οίνο που παρέχει εργαλεία για τη διαχείριση του παραγωγικού δυναμικού, την ενίσχυση της προώθησης...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Ασθένεια του ξύλου που συχνά παρερµηνεύεται ως προσβολή από ίσκα αποτελεί η ευτυπίωση, η οποία προκαλείται από τη δράση του ασκοµύκητα Eutypa lata.