απόδοση Ζήσης Πανάγος
Δίνεται ετησίως από το Institute of Masters of Wine και την επιχείρηση ποτών από το 2011, το βραβείο αναγνωρίζει εξαιρετικά επιτεύγματα στον τομέα της οινοποίησης και επιλέγεται από μια ομάδα συναδέλφων οινοποιίας που περιλαμβάνει όλους τους Masters of Wine που είναι οινοποιοί και τους προηγούμενους νικητές του βραβείου.
Κατά την παραλαβή του βραβείου, ο Jean-Louis Chave είπε: «Είμαι πολύ περήφανος που κέρδισα αυτό το βραβείο, ειδικά προερχόμενος από τους Masters of Wine τους οποίους θαυμάζω τόσο πολύ. Είναι αδύνατο να φτιάξεις ένα κρασί από έναν αμπελώνα που δεν σε εμπνέει και ένας καλός οινοποιός πρέπει να δώσει μια αίσθηση της θέσης στο κρασί του. Είναι κάτι περισσότερο από μια τεχνική. Είναι μια βαθιά κατανόηση του terroir και της ιστορίας του, την οποία προσπαθώ να εκφράσω στα κρασιά μου».
Η οικογένεια Chave παράγει κρασιά στη βόρεια κοιλάδα του Ροδανού για περισσότερα από 500 χρόνια. Αφού ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές του σπουδές στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ και το πτυχίο της στην οινολογία στο UC Davis στην Καλιφόρνια, ο Jean-Louis ανέλαβε το τιμόνι της οικογένειας ως οινοποιός 16ης γενιάς.
Η φήμη και η κληρονομιά της οικογένειας ανήκουν σταθερά στην πλαγιά του λόφου Ερμιτάζ, όπου κατέχουν 15 εκτάρια αμπελιού, που παράγουν εξαιρετικά εκλεκτά και ευρέως συλλεγμένα κρασιά.
Για να διαφοροποιήσει τις οικογενειακές εκμεταλλεύσεις, όταν ο Jean-Louis ανέλαβε από τον πατέρα του Gérard το 1992, φύτεψε εκ νέου αμπελώνες στο αρχικό κτήμα της οικογένειας στο Saint-Joseph. Η τοποθεσία είχε εγκαταλειφθεί στις αρχές του 1900 όταν η φυλλοξήρα έπληξε την περιοχή. Ξεκίνησε επίσης μια διαδεδομένη εταιρεία, την JL Chave Selection, η οποία κυκλοφορεί μια ποικιλία από κόκκινα και λευκά κρασιά από τον Βόρειο Ροδανό, προσφέροντας στους καταναλωτές έναν προσιτό τρόπο να γνωρίσουν τα κρασιά της οικογένειας Chave.
Ο Chave προστίθεται σε μια εντυπωσιακή λίστα με τους προηγούμενους νικητές του βραβείου όπως: Peter Sisseck (2011), Peter Gago (2012), Paul Draper (2013), Anne-Claude Leflaive (2014), Egon Müller (2015), Alvaro Palacios (2016), Eben Sadie (2017), Jean-Claude Berrouet (2018) και Angelo Gaja (2019).
Λόγω της παγκόσμιας πανδημίας, δεν δόθηκε βραβείο το 2020 και το 2021.
ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com