Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ο όρος «καθαρό κρασί» αποτελεί παραπλάνηση λένε οι ΗΠΑ

Το «Καθαρό κρασί» είναι μια φράση που γίνεται ολοένα και πιο κοινή στο μάρκετινγκ των αλκοολούχων ποτών τα τελευταία χρόνια, παρά την έλλειψη πιστοποιημένων προτύπων, όπου ένα φθηνό κρασί μπορεί αυτομάτως να υιοθετήσει τον όρο «καθαρό». Τώρα, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση των ΗΠΑ προειδοποιεί τους οίκους να μην χρησιμοποιούν τον «παραπλανητικό» αυτόν όρο.

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Ίσως το μεγαλύτερο πρόβλημα με την έκρηξη του μάρκετινγκ του «καθαρού κρασιού» είναι πόσο ασαφής είναι πραγματικά ο όρος. Τα βιολογικά και βιοδυναμικά κρασιά πρέπει να πληρούν ορισμένα κριτήρια για να επισημαίνονται ως τέτοια, αλλά τα λεγόμενα καθαρά κρασιά δεν αντιμετωπίζουν τέτοιους φραγμούς εισόδου.

Ως εκ τούτου, το Γραφείο Φορολογίας και Εμπορίου Αλκοόλ και Καπνού (TTB) έκρινε σκόπιμο να προειδοποιήσει τις επωνυμίες να μην χρησιμοποιούν τη φράση στις ετικέτες ή στη διαφήμιση, καθώς αποτελεί έναν «παραπλανητικό» ισχυρισμό σχετικά με τα αντιληπτά οφέλη για την υγεία.

«Είμαστε υπεύθυνοι να διασφαλίσουμε ότι οι ετικέτες δεν παραπλανούν το κοινό», σχολίασε ο Tom Hogue του TTB.

Σε ανακοίνωσή του το TTB αναφέρει:

«Οι κανονισμοί TTB δεν ορίζουν τη λέξη «καθαρός» και δεν έχουμε πρότυπα για τη χρήση του όρου στις ετικέτες ή στις διαφημίσεις.

«Επομένως, οι καταναλωτές δεν θα πρέπει να ερμηνεύουν τον όρο ότι σημαίνει ότι το ποτό είναι βιολογικό ή ότι πληροί άλλα πρότυπα παραγωγής που ορίζει η TTB. Αντίθετα, εξετάζουμε τις ετικέτες και τις διαφημίσεις στο σύνολό τους για να προσδιορίσουμε εάν δημιουργούν μια παραπλανητική εντύπωση.

«Σε ορισμένες περιπτώσεις, ο όρος «καθαρό» χρησιμοποιείται απλώς ως περιγραφέας της γεύσης του ροφήματος και θεωρείται φουσκωτός. Για παράδειγμα, «το οινοποιείο X κάνει ένα καθαρό, τραγανό κρασί», ανέφερε το TTB. «Σε άλλες περιπτώσεις, ο όρος χρησιμοποιείται μαζί με άλλη γλώσσα για να δημιουργήσει την παραπλανητική εντύπωση ότι η κατανάλωση του αλκοολούχου ποτού θα έχει οφέλη για την υγεία ή ότι οι κίνδυνοι για την υγεία που συνδέονται διαφορετικά με την κατανάλωση αλκοόλ θα μετριαστούν».

Ενώ πολυάριθμες μελέτες έχουν δείξει ότι η μέτρια κατανάλωση κρασιού μπορεί να έχει συγκεκριμένα οφέλη για την υγεία, «προφανώς θα υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι για τους οποίους καμία ποσότητα αλκοόλ δεν θα είναι εντάξει», είπε ο Tom Hogue.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το The Top 50 παρουσιάζει τις 50 ετικέτες κρασιών που ξεχώρισε το 2024, η συντακτική ομάδα του Wine Trails. Η έμπειρη ομάδα του Wine...

REPORTS

Η ετικέτα Cabernet Sauvignon Puente Alto εσοδείας 2021 από την χιλιανή Vina Don Melchor, βρέθηκε στην κορυφή της λίστας των 100 καλύτερων κρασιών του...

REPORTS

Η Βουργουνδία βρίσκεται σε «ευνοϊκή θέση» με θετική ανάπτυξη τόσο στη γαλλική όσο και στην εξαγωγική αγορά, παρά τη χαμηλή απόδοση της εσοδείας 2024,...

REPORTS

Οι έντονες βροχοπτώσεις, οι σφοδρές χαλαζοθύελλες και οι παγετοί συνέβαλαν στη συρρίκνωση των αποδόσεων για πολλούς οινοπαραγωγούς του Chablis το 2024, αν και η...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Την Πέμπτη 5 Δεκεμβρίου θα διεξαχθεί το συνέδριο με θέμα « Η άμπελος και ο οίνος στις Ελληνογαλλικές σχέσεις: 2600 έτη αμοιβαίων επιδράσεων» υπό...