Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι μεγαλύτερες λίστες κρασιών στον κόσμο σε τελετή στη Στοκχόλμη

Το Alchemist στην Κοπεγχάγη, το Trivet στο Λονδίνο και το Prism στο Βερολίνο έχουν ονομαστεί μεταξύ των μεγάλων νικητών στα βραβεία Star Wine List of the Year…

Οι νικητές αποκαλύφθηκαν σε μια ειδική τελετή στη Στοκχόλμη νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, γιορτάζοντας τις μεγαλύτερες λίστες κρασιών στον κόσμο και τις ομάδες πίσω από αυτές.

Το Alchemist, ένα δανέζικο εστιατόριο που έχει δύο αστέρια Michelin, κέρδισε το Grand Prix για την Καλύτερη Μεγάλη Λίστα Κρασιών.

Αυτή η κατηγορία εστιάζει σε λίστες με περισσότερα από 600 κρασιά. Ο ανταγωνισμός ήταν σκληρός, με τους Core by Clare Smyth στο Λονδίνο και τον Momofuku Ko στη Νέα Υόρκη, αλλά το Alchemist βγήκε στην κορυφή.

Η διευθύντρια κρασιού Nina Højgaard Jensen επαίνεσε τη σκληρή δουλειά του προσωπικού και ευχαρίστησε την κριτική επιτροπή για την αναγνώριση.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Jensen ήταν μέρος της κριτικής επιτροπής, μαζί με τέσσερις άλλους κορυφαίους σομελιέ από όλο τον κόσμο, Paz Levinson, Reeze Choi, Pascaline Lepeltier and Ronan Sayburn MS, αλλά φυσικά δεν συμμετείχε στην κρίση αυτής της κατηγορίας.

Ο Lepeltier σημείωσε ότι: «Καθώς ο κόσμος του κρασιού συνεχίζει να επεκτείνεται σε νέες περιοχές και ενσαρκώσεις, και καθώς τα εμβληματικά μπουκάλια γίνονται πιο σπάνια και απρόσιτα, μπορείτε μόνο να χαιρετίσετε τη φανταστική δουλειά που έγινε στο Alchemist για να προσφέρετε ένα εξαιρετικό πρόγραμμα ικανό να συγκεντρώσει ένα τέτοιο εύρος και το βάθος των αναφορών.

«Από την ανερχόμενη μέχρι την επιτομή του κλασικισμού, από τη σαμπάνια στην Καλιφόρνια μέχρι τη Μαδέρα, ο λάτρης του κρασιού μπορεί να νιώσει την οξεία γνώση και το πραγματικό πάθος πίσω από κάθε επιλογή, καθιστώντας αυτή τη λίστα βαθιά εστιασμένη και εξαιρετικά δυναμική.

«Μια ειδική αναφορά στη δίκαιη τιμολόγηση. Μπράβο στην ομάδα του Alchemist που δημιούργησε σε τόσο λίγο χρόνο ένα τέτοιο πρόγραμμα υψηλού επιπέδου.»

Το Trivet στο Λονδίνο κέρδισε το βραβείο Best Medium Wine List (200-600 καταχωρίσεις).

Ο συνιδιοκτήτης Isa Bal, ο οποίος πέρασε πολλά χρόνια ως επικεφαλής σομελιέ στο εστιατόριο The Fat Duck  Heston Blumenthal με τρία αστέρια Michelin στο Bray της Αγγλίας, δήλωσε: «Είναι μια εξαιρετική πρωτοβουλία για να τονίσουμε τη σημασία του κρασιού στον κόσμο της γαστρονομίας, το οποίο έχει αγνοηθεί εδώ και καιρό».

Δύο εστιατόρια το Babette στη Στοκχόλμη και το εστιατόριο St. Barts στο Λονδίνο μοιράστηκαν το βραβείο για την καλύτερη σύντομη λίστα (λιγότερες από 200 καταχωρίσεις).

Κατά τα άλλα, το Prism στο Βερολίνο κέρδισε το βραβείο Best By The Glass List. «Για να έχετε μια τόσο εκτενή λίστα κρασιών προς το ποτήρι, πρέπει να είστε λίγο τρελοί, αλλά όλα έχουν να κάνουν με την προσβασιμότητα και την απομάκρυνση του φόβου από τους καλεσμένους», είπε ο σομελιέ Jacqueline Lorenz.

«Με τη λεβέντικη περιστροφή μας, προσπαθούμε να παρουσιάσουμε μια οινοπαραγωγική περιοχή που δεν είναι πραγματικά στο ραντάρ όλων».

Ο Sayburn το χαρακτήρισε «καλά επιλεγμένη και πολύ διαφορετική γκάμα κρασιών σε ποτήρι», προσθέτοντας ότι «κάτι για όλους μπορεί να βρεθεί εδώ και επίσης λογικές προσαυξήσεις».

Παράλληλα, η Haoma στην Μπανγκόκ και η ËLGR στο Κέιπ Τάουν ήταν οι από κοινού νικητές του βραβείου για τη βιώσιμη λίστα κρασιών. Το βραβείο της Καλύτερης Λίστας Αφρωδών Οίνων πήγε στο Blue Hills στο Stone Barns, το οποίο βρίσκεται σε μια μεγάλη βιοδυναμική φάρμα στη Νέα Υόρκη.

Ο επικεφαλής σομελιέ Daniel Congbalay δήλωσε: «Είμαστε πολύ ενθουσιασμένοι που κερδίσαμε αυτό το βραβείο. Η λίστα κρασιών μας επικεντρωνόταν πάντα στα αφρώδη, πρώτα και κύρια στους καλλιεργητές, επομένως αισθανόμαστε πολύ τυχεροί που κρατάμε το κελάρι που κάνουμε.»

Το Ειδικό Βραβείο της Κριτικής Επιτροπής κέρδισε το La Salut στο Redfern της Αυστραλίας, το οποίο προσφέρει μια ολοκληρωμένη συλλογή ισπανικών κρασιών.

Τέλος, ένα επιπλέον βραβείο για την Καλύτερη Αυστριακή Λίστα Κρασιών δόθηκε στον Wallsé στη Νέα Υόρκη.

ΠΗΓΗ: decanter.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μία ομάδα Ουρουγουανών ερευνητών παρουσίασε πρόσφατα τα αποτελέσματα μιας εκτενούς μελέτης που διερευνά τη δυνατότητα μείωσης ή μερικής αντικατάστασης του διοξειδίου του θείου (SO₂)...

REPORTS

Μελέτη που διεξήγαγε η Danielle Gallina, από το Πανεπιστήμιο της Βρετανικής Κολομβίας (UBC) στο Οκάναγκαν, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Jonathan Cinnamon στα οινοποιεία...

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ

Η ιστορία δεν είναι μια ευθεία γραμμή. Είναι μια πορεία που χτίζεται με τον χρόνο, τις επιλογές και τη συνέπεια. Δεν επαναλαμβάνεται, αλλά εξελίσσεται....

REPORTS

Η αυστραλιανή οινοποιία βρίσκεται αντιμέτωπη με μία από τις σοβαρότερες δοκιμασίες της τελευταίας εικοσαετίας, καθώς η υπερπαραγωγή, η υποχώρηση της κατανάλωσης και οι χρόνιες...

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Στο New Hotel, ανάμεσα σε πιάτα που μιλούσαν χαμηλόφωνα και κρασιά που ήξεραν πότε να ξεδιπλωθούν, η ομάδα του Wine Trails συναντήθηκε για κάτι...

VIDEOS

Υπάρχουν συνεντεύξεις που απλώς καταγράφουν λόγια και άλλες που ξετυλίγουν μια ολόκληρη διαδρομή ζωής. Η συζήτηση με τον Χρήστο Ζαφειράκη ανήκει ξεκάθαρα στη δεύτερη...

VIDEOS

Η κάμερα ανοίγει και το οινοποιείο δεν λειτουργεί απλώς ως χώρος, αλλά ως παρακαταθήκη. Ο Χρήστος Ζαφειράκης ανοίγει τις πόρτες του οινοποιείου του και...

REPORTS

Κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο, 20 Δεκεμβρίου 2025, η νέα γιορταστική έκδοση The Top 50 του Wine Trails, με πλούσια θεματολογία και βάθος αναζήτησης για...