Οι μεγάλοι παίκτες της ισπανικής, γαλλικής και ιταλικής βιομηχανίας οίνου συναντήθηκαν στο Logorno της Ισπανίας για να συζητήσουν τις άμεσες προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο αμπελοοινικός κλάδος και να προταθούν ενιαίες λύσεις ενόψει της προγραμματισμένης σύσκεψης της Κομισιόν αυτόν τον Σεπτέμβρη.
Οι οργανώσεις που εκπροσωπούν αυτές τις κορυφαίες οινοπαραγωγικές χώρες τόνισαν τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετώπισε ο κλάδος τους τα τελευταία χρόνια. Οι προκλήσεις αυτές, τόσο συγκυριακές όσο και διαρθρωτικές, έχουν επηρεάσει βαθιά κάθε κρίκο της αλυσίδας του αμπελοοινικού κλάδου. Οι βασικοί παράγοντες που συνέβαλαν σε αυτή την κρίση περιλαμβάνουν τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης, την επιρροή των κινημάτων κατά της κατανάλωσης του αλκοόλ στη λήψη πολιτικών αποφάσεων, και την οικονομική και έπειτα υγειονομική κρίση των τελευταίων ετών.
Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το τεύχος 40 του WineTrails
Πέραν των βασικών οικονομικών μέτρων για τη διασφάλιση της επιβίωσης και της βιωσιμότητας του αμπελοοινικού κλάδου, υπάρχει επείγουσα ανάγκη αναπροσαρμογής των υφιστάμενων εργαλείων για την αντιμετώπιση των επερχόμενων προκλήσεων. Στη συνάντηση του Lagorno περιγράφτηκαν και προτάθηκαν σειρά αιτημάτων.
Προτάθηκε η υιοθέτηση ενός ενισχυμένου και ευέλικτου προϋπολογισμού. Ένας ενισχυμένος προϋπολογισμός είναι ζωτικής σημασίας για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας του τομέα και των προσαρμογών που χρειάζεται να γίνουν. Εκφράστηκε επίσης η ανάγκη για την δημιουργία ευέλικτων εργαλείων στη διαχείρηση της αγοράς, καθώς υπάρχει ανάγκη για ευέλικτους μηχανισμούς για την αποτελεσματική αστάθειας που παρατηρείται στην αγορά.
Ύστερα τέθηκε στο τραπέζι των συζητήσεων η βελτίωση της πρόσβασης, της εκτέλεσης και της αιτιολόγησης των προωθητικών μέτρων που υπάρχουν για τον οίνο και χρηματοδοτούνται από την Ευρώπη. Τέλος η προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και ο μετριασμός αυτής συζητήθηκε ως επιτακτικό ζήτημα, καταλήγοντας ότι τα μέτρα για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής θα πρέπει να επικεντρωθούν τόσο στην έρευνα για την πρόληψη και τις στρατηγικές προσαρμογής του τομέα, όσο και στην οικονομική ενίσχυση για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων στους αμπελώνες.
Η συμμετοχή επαγγελματιών του κλάδου στις φθινοπωρινές συνεδριάσεις της κομισιόν θεωρείται απαραίτητη για την ανάπτυξη ρεαλιστικών λύσεων προσαρμοσμένων στις ανάγκες του κλάδου. Η ενεργός συμμετοχή αυτών των επαγγελματιών είναι κρίσιμη για τη διαμόρφωση εφαρμόσιμων στρατηγικών που θα είναι ικανές να αντιμετωπίσουν τις καθημερινές προκλήσεις.
Ο αμπελοοινικός κλάδος δεν αποτελεί μόνο σημαντικό οικονομικό παράγοντα αλλά και ζωτικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο τομέας χρειάζεται σταθερή υποστήριξη για να ενισχυθεί και να επαναπροσδιοριστεί εντός ενός ρεαλιστικού κανονιστικού πλαισίου και ενός επιχειρησιακού χρονοδιαγράμματος που διευκολύνει την εφαρμογή λύσεων.
Παρά τις δύσκολες προοπτικές, οι οργανώσεις είναι αισιόδοξες για τις κοινές προσπάθειές τους να αντιστρέψουν τις δυσκολίες του κλάδου. Αναμένουν ισχυρή ανταπόκριση και ουσιαστική στήριξη από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός οίνου στον κόσμο, καθώς αντιπροσωπεύει το 45% της παγκόσμιας έκτασης αμπελώνων. Αυτός ο κλάδος υψηλής αξίας είναι ζωτικής σημασίας για πολλές αγροτικές περιοχές σε ολόκληρη την Ευρώπη, δημιουργώντας εκατομμύρια θέσεις εργασίας και συμβάλλοντας σημαντικά στο εμπορικό ισοζύγιο της ΕΕ.
Στη συνάντηση συμμετείχαν διάφοροι οργανισμοί και από τις τρεις χώρες.
Γαλλία: Confédération Nationale des Producteurs de Vins et Eaux de Vie de Vin à Appellations d’Origine Contrôlées (CNAOC), La Coopération Agricole – Vignerons Coopérateurs de France (VCF), Vignerons Indépendants de France (VIF), Fédération Nationale des Exploitants Agricoles (FNSEA).
Ιταλία: Alleanza delle Cooperative Italiane Agroalimentari, Assoenologi, CIA, Coldiretti, Confagricoltura, Copagri, Federdoc, Federvini, FIVI, Unione Italiana Vini.
Ισπανία: Asociación Empresarial Vinos de España (AEVE), Asociación de Jóvenes Agricultores (ASAJA), Cooperativas Agro-Alimentarias de España, Conferencia Española de Consejos Reguladores Vitivinícolas (CECRV), Coordinadora de Organizaciones de Agricultores y Ganaderos (COAG), Federación Española del Vino (FEV), Organización Interprofesional del Vino de España (OIVE), Unión de Pequeños Agricultores y Ganaderos (UPA).
Αυτή η συλλογική πρωτοβουλία σηματοδοτεί ένα κρίσιμο βήμα για την ενίσχυση του αμπελοοινικού κλάδου απέναντι σε μελλοντικές αντιξοότητες, εξασφαλίζοντας τη διαρκή συμβολή του στην ευρωπαϊκή οικονομία και το πολιτιστικό τοπίο.