Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Οι επιστήμονες αναπτύσσουν νέα τεχνολογία AI για δοκιμή κρασιού

Ερευνητές του Εθνικού Ινστιτούτου Προτύπων και Τεχνολογίας (NIST), με έδρα το Μέριλαντ, δημιούργησαν τεχνητή νοημοσύνη ικανή να «δοκιμάζει» ουσιαστικά κρασί με ακρίβεια μεγαλύτερη από 95%.

A service robot serving wine in a dining room

απόδοση Ζήσης Πανάγος

Η νέα τεχνολογία τεχνητής νοημοσύνης που αναπτύχθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ πέρασε ένα τεστ γευσιγνωσίας κρασιού με άριστα χρώματα, αποδεικνύοντας μια «πιο αποτελεσματική αλλά λιγότερο διασκεδαστική» μέθοδο δειγματοληψίας κρασιών, σύμφωνα με τους κατασκευαστές της.

Η ομάδα ξεκίνησε εκπαιδεύοντας τον εικονικό ουρανίσκο του συστήματος AI, χρησιμοποιώντας 148 από τα κρασιά από ένα σύνολο δεδομένων 178 που παρασκευάζονται από τρεις ποικιλίες σταφυλιών.

Κάθε εικονικό κρασί είχε 13 χαρακτηριστικά που έπρεπε να ληφθούν υπόψη, όπως το επίπεδο αλκοόλ, το χρώμα, τα φλαβονοειδή, η τέφρα, η αλκαλικότητα και το μαγνήσιο.

Σε κάθε χαρακτηριστικό εκχωρήθηκε μια τιμή μεταξύ 0 και 1 για να λάβει υπόψη το δίκτυο κατά τη διάκριση ενός κρασιού από τα άλλα.

Ο Brian Hoskins, φυσικός NIST, είπε για το πείραμα: «Είναι μια εικονική γευσιγνωσία κρασιού, αλλά η δοκιμή γίνεται με αναλυτικό εξοπλισμό που είναι πιο αποτελεσματικός αλλά λιγότερο διασκεδαστικός από το να το δοκιμάσεις μόνος σου».

Στη συνέχεια, η τεχνολογία έπρεπε να δοκιμαστεί. Ο Tt έλαβε μια εικονική δοκιμή γευσιγνωσίας κρασιού στο πλήρες σύνολο δεδομένων, το οποίο περιελάμβανε 30 κρασιά που δεν είχε ξαναδεί.

Το σύστημα πέρασε με ακρίβεια 95,3% και έκανε μόνο δύο λάθη στα κρασιά που δεν είχε ξαναδεί, κάτι που οι ερευνητές θεώρησαν ότι ήταν καλό σημάδι.

“Το να πάρουμε το 95,3% μας λέει ότι αυτό λειτουργεί”, δήλωσε ο φυσικός NIST Jabez McClelland.

Η τεχνολογία AI για δοκιμή κρασιού δεν έχει σχεδιαστεί ως τεχνητός σομελιέ, αλλά για να αποδείξει ότι παρόμοιες συσκευές θα μπορούσαν ενδεχομένως να κλιμακωθούν και να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή νέων συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης.

Τέλος, τα συστήματα, που χρησιμοποιούν λιγότερη ισχύ από προηγούμενες μορφές, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε εφαρμογές όπως «έξυπνα» ρούχα, μικροσκοπικά drones ή αισθητήρες που επεξεργάζονται δεδομένα στην πηγή.

 

ΠΗΓΗ: thedrinksbusiness.com

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η ποιότητα του επώνυµου κρασιού στην Ελλάδα βαίνει βελτιούµενη µε την απήχησή του στις διεθνείς αγορές να αυξάνεται. Ωστόσο, οι οινοποιοί στη χώρα µας...

REPORTS

Νέο Διοικητικό Συμβούλιο στο Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου αναδείχθηκε από την ετήσια τακτική Γενική Συνέλευση του με το Στέλλιο Μπουτάρη να αναλαμβάνει την προεδρεία σε...

REPORTS

Μια ομάδα νέων αμπελουργών και οινοποιών, δεύτερης και τρίτης γενιάς από τη Μαντινεία της Αρκαδίας, την ΠΟΠ ζώνη του Μοσχοφίλερου, ένωσαν τις δυνάμεις τους...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Μια μοναδική οινο - γευστική ταξιδιωτική εμπειρία θα έχουν την ευκαιρία να βιώσουν οι φίλοι και οι φίλες του κρασιού σε όλη την Ελλάδα,...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Μαντινεία, Νεµέα, Σαντορίνη και τώρα Νάουσα. Μια ιδέα που άρχισε να χτίζεται δειλά πριν από µισό αιώνα, έχει εξελιχθεί σε ακµάζουσα επιχείρηση, η οποία...

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...