Τα ακραία καιρικά φαινόμενα σημαίνουν ότι η συγκομιδή κρασιού της Ιταλίας το 2023 θα μπορούσε να είναι έως και 14% μικρότερη από το 2022, δήλωσε (στις 3 Αυγούστου) ο εθνικός αγροτικός όμιλος Coldiretti, σε μια αρχική πρόβλεψη που βασίζεται σε εκτιμήσεις της κατάστασης σε ολόκληρη τη χώρα.
Είναι ακόμη νωρίς και πολλά εξαρτώνται από τις συνθήκες τις επόμενες εβδομάδες, είπε ο Coldiretti. Ωστόσο, ανέφερε ότι η εθνική παραγωγή θα μπορούσε να είναι περίπου 43 εκατομμύρια εκατόλιτρα το 2023, σε σύγκριση με 50 εκατομμύρια εκατόλιτρα πέρυσι.
Εάν αυτό αποδειχθεί ακριβές, το 2023 θα κατατάσσεται μαζί με το 1948, το 2007 και το 2017 ως μία από τις μικρότερες ιταλικές συγκομιδές κρασιού που έχουν καταγραφεί, ανέφερε.
Μάλιστα, η ομάδα τόνισε ότι οι αμπελώνες της Ιταλίας πληρώνουν βαρύ τίμημα για την κλιματική αλλαγή και ανέφερε πρόσφατα καιρικά φαινόμενα, από καύσωνες έως καταιγίδες.
Ωστόσο, η κατάσταση ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των περιφερειών. Οι νότιες και κεντρικές περιοχές της Ιταλίας αντιμετώπιζαν μεγαλύτερες πιθανές μειώσεις στην παραγωγή, ανέφερε ο Coldiretti.
Τμήματα της βόρειας Ιταλίας αντιμετώπισαν μια σειρά από σφοδρές χαλαζοπτώσεις τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά ο Coldiretti είπε ότι οι πιθανές αποδόσεις φαίνεται να είναι σταθερές προς το παρόν στο Πιεμόντε, τη Λομβαρδία και το Βένετο.
Παράλληλα, στη Σικελία, οι τοπικές κοινότητες είναι μεταξύ εκείνων στην Ευρώπη που αντιμετωπίζουν καταστροφικές πυρκαγιές τις τελευταίες εβδομάδες. Στους αμπελώνες, υπήρξαν ανησυχίες σχετικά με τις επιπτώσεις της θερμότητας και του ωιδίου στο μέγεθος της συγκομιδής του 2023.
Η ένωση κρασιού Assovini Sicilia δήλωσε αυτή την εβδομάδα ότι η ποιότητα των σταφυλιών το 2023 δεν έχει τεθεί σε κίνδυνο, ακόμη και αν ορισμένα οινοποιεία αναμένουν πτώση της παραγωγής φέτος.
Ανέφερε ότι η Arianna Occhipinti, από το ομώνυμο οινοποιείο της οικογένειάς της στη νοτιοανατολική Σικελία, είπε: «Η συγκομιδή του 2023 θα είναι μια από τις πιο δύσκολες των τελευταίων ετών. Εκτός από το πρόσφατο μεγάλο κύμα καύσωνα, είχαμε έντονες βροχοπτώσεις τον Μάιο και τον Ιούνιο.»
Ο Occhipinti πρόσθεσε, «Η έναρξη του περονόσπορου μπορεί να επηρεάσει την επερχόμενη παραγωγή μας για περίπου 30-35%… Η συγκομιδή του 2023 θα είναι χαμηλότερη σε ποσότητα αλλά υψηλότερη σε ποιότητα».
Η Assovini Sicilia ανέφερε επίσης παραγωγούς στην περιοχή της Αίτνας ότι το υψόμετρο και το αεράκι έχουν βοηθήσει στην ελαχιστοποίηση της πίεσης του ωιδίου στους αμπελώνες τους.
Τέλος, στη δυτική Σικελία, ο Filippo Buttafuoco, τεχνικός αμπελουργίας στην Cantine Settesoli, ανέφερε: «Αυτή τη στιγμή, η ποιότητα των σταφυλιών είναι εξαιρετική, αφού αντιμετωπίσαμε το ωίδιο, αλλά λόγω της ζέστης τις τελευταίες εβδομάδες, χάσαμε περίπου το 40% των την επερχόμενη παραγωγή. Δεδομένου ότι οι θερμοκρασίες έπεσαν, τα άκαυστα σταφύλια αρχίζουν να ανακτούν τη δύναμη τους, ώστε η συνολική πτώση [στην παραγωγή] να είναι μικρότερη».
ΠΗΓΗ: decanter.com