Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μόνο τοπικές ποικιλίες αμπέλου για το Κτήμα Κουρκουλού

Προσηλωµένοι στις τοπικές ποικιλίες της περιοχής τους, τα µέλη της οικογένειας Κουρκουλού στον Πατσό Ρεθύµνου πραγµατοποιούν πειραµατισµούς µε το Κοτσιφάλι, σε µία προσπάθεια εκτός από το Λιάτικο, που αποτελεί την κύρια ποικιλία όπου εστιάζει το οινοποιείο, να αναδείξει µία ακόµα ερυθρή του αµπελώνα της Κρήτης. Σύµφωνα µάλιστα µε την οινοποιό Ξένια Κουρκουλού, «στα σχέδια είναι να επεκτείνουµε την παραγωγή µας στο Μοσχάτο Σπίνας».

του Άγι Τσιμπλάκη

Συνολικά το Οινοποιείο Κουρκουλού καλλιεργεί σήµερα 40 στρέµµατα γης στον Πατσό στα οποία περιλαµβάνονται οι ποικιλίες Βηλάνα, Μοσχάτο Σπίνας, Βιδιανό και Λιάτικο, ενώ εµφιαλώνει έξι ετικέτες κρασιού.

Ξένια, Παύλος και Ζαχαρένια Κουρκουλού

Αναλαµβάνοντας την οικογενειακή περιουσία, το 2015 τα τρία αδέρφια Ξένια, Παύλος και Ζαχαρένια Κουρκουλού συνέχισαν αυτό που είχε ξεκινήσει ο πατέρας τους και αποφάσισαν να επενδύσουν δηµιουργώντας οινοποιείο. Παρά το γεγονός ότι οι σπουδές δεν σχετίζονταν µε τον πρωτογενή τοµέα καθότι η Ξένια, ο Παύλος και η Ζαχαρένια σπούδασαν Γραφιστική, Πολιτικός µηχανικός και Λογιστική αντίστοιχα, τους έφερε κοντά στα πατρογονικά εδάφη η αποστροφή τους για την πόλη και τους ρυθµούς της και η αγάπη για τη ζωή στην επαρχία.

Όπως λέει η Ξένια Κουρκουλού «πήραµε την απόφαση να γυρίσουµε στο χωριό και να συνεχίσουµε τη ζωή µας εδώ, αξιοποιώντας τα 12 στρέµµατα Λιάτικου που είχε ο πατέρας µας. Έως και το 2015 η οινοποίηση γινόταν µόνο για τις ανάγκες της οικογένειάς µας µε παραδοσιακά µέσα. Όταν αναλάβαµε ως δεύτερη γενιά, δηµιουργήσαµε ένα καινούργιο οινοποιείο, όπου αρχίσαµε να παράγουµε κρασί κάτω από εντελώς διαφορετικές συνθήκες σε σχέση µε το διάστηµα που είχε προηγηθεί, όπου η παραγωγή του κρασιού γινόταν στο σπίτι µας. Μετά την κατασκευή του οινοποιείου, το 2017, πραγµατοποιήθηκε η οινοποίηση της πρώτης σοδειάς µε τις ετικέτες Πεντοζάλι Λευκό και Πεντοζάλι Ροζέ από Βηλάνα, Βιδιανό, Μοσχάτο Σπίνας και Λιάτικο αντίστοιχα. Όπως σηµειώνει η Ξένια Κουρκουλού, χαρακτηριστικό του κλήρου στην ευρύτερη περιοχή, είναι ο κατακερµατισµός του, γεγονός που οφείλεται στην ποικιλοµορφία του εδάφους, καθώς και στο διαµοιρασµό της γης από κληρονοµιές.

Χρυσό Βραβείο στη Θεσσαλονίκη

Το Οινοποιείο παράγει επίσης τα κρασιά «Μικρό-Μικράκι» από Λιάτικο µε σύντοµη διάρκεια εκχύλισης, ένα ανοιχτόχρωµο ροζέ τύπου Προβηγκίας. Οινοποιούνται επίσης ένα Βιδιανό µονοποικιλιακό ροζέ δεξαµενής, ένα µονοποικιλιακό Μοσχάτο Σπίνας επίσης δεξαµενής καθώς και ένα ερυθρό από Λιάτικο που ωριµάζει κατά το 50% των ποσοτήτων του σε βαρέλι, για περίπου έξι µήνες. Σηµειώνεται ότι το Μοσχάτο Σπίνας, έλαβε το 2023 το Χρυσό Βραβείο στον ∆ιαγωνισµό Οίνου & Αποσταγµάτων της Θεσσαλονίκης.

Με σήµα επισκέψιµου οινοποιείου στον Πατσό Ρεθύµνου

Την αφοσίωση των ανθρώπων του Οινοποιείου στις τοπικές ποικιλίες τονίζει η Ξένια Κουρκουλού σηµειώνοντας «ακολουθήσαµε τη φιλοσοφία του πατέρα µας, ο οποίος ακόµα και όταν έγιναν οι αναµπελώσεις δεν φύτεψε ποτέ ξενικές ποικιλίες αµπελιών».

Σήµερα το Οινοποιείο Κουρκουλού, που παράγει 20.000 φιάλες κατ έτος, είναι επισκέψιµο και έχει λάβει το σχετικό αναγνωριστικό σήµα, γεγονός που διευκολύνει την πώληση κρασιού από τις εγκαταστάσεις του. Ταυτόχρονα, ένας σηµαντικός αριθµός φιαλών διοχετεύεται σε κάβες και εστιατόρια της Κρήτης, ενώ περίπου το 20% της παραγωγής του διατίθεται σε εξαγωγές στην Ολλανδία και την Εσθονία, ενώ συζητήσεις γίνονται και για επέκταση σε άλλες αγορές.

Σχετικά Άρθρα

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η ώρα που ο τρύγος πλησιάζει στο τέλος του, θα είχε ενδιαφέρον µια ανασκόπηση, όχι µόνο γι’ αυτά που επέτρεψαν οι καιρικές συνθήκες αλλά...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Δελτίο φυτοπροστασίας εξέδωσε το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου Βόλου με στόχο την ενημέρωση των αμπελουργών της περιοχής και την σύσταση να...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή έχει δείξει τα «δόντια» της σε πολλές παραδοσιακές δυνάμεις του οίνου, όπως την Γαλλία και την Ιταλία, όμως, έχει φέρει στο...

REPORTS

Την άρση των περιορισμών που απέτρεπαν την μεταφορά σταφυλιών μικρών τοπικών οίνων σε άλλη περιοχή εντός της ευρύτερης ΠΓΕ για την παραγωγή διαμερισματικού οίνου,...