Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Μεταρυθμίσεις ουσίας για βιώσιμη και ανταγωνιστική αμπελουργία τρέχουν από κοινού ΣΕΟ και ΚΕΟΣΟΕ

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη. με τον Πρόεδρο της ΚΕΟΣΟΕ Χρήστο Μάρκου και τον Διευθυντή της  Παρασκευά Κορδοπάτη.

Η προαναφερόμενη συνάντηση εργασίας, που πραγματοποιήθηκε στα γραφεία της ΚΕΟΣΟΕ στις 3 Ιουνίου 2025, έγινε μέσα σε κλίμα σύμπνοιας και αλληλοκατανόησης με διάθεση κοινής προσπάθειας  επίλυσης των προβλημάτων που απασχολούν τον αμπελοοινικό κλάδο της χώρας.

Κορυφαίο ζήτημα συμφωνήθηκε ότι αποτελούν τα θέματα, της βιωσιμότητας της ελληνικής αμπελουργίας, στη βάση των συμπερασμάτων του πρόσφατου συνεδρίου στα Ιωάννινα, που καταγράφουν όλα τα πεδία παρεμβάσεων που απαιτούνται για μια βιώσιμη και ανταγωνιστική αμπελουργία.

Η αντιμετώπιση των διαθρωτικών αδυναμιών και των διαχρονικών παθογενειών του πρωτογενή  τομέα, έγινε κοινά αποδεκτό ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο  με μεταρρυθμίσεις ουσίας,  που θα προκύψουν από τα συμπεράσματα μελέτης για τον Στρατηγικό Σχεδιασμό μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής  αμπελουργίας, με αποκλειστικά εφαρμόσιμες πολιτικές, με μέτρα και τομές που θα συμφωνηθούν και θα υλοποιηθούν από όλα  τα εμπλεκόμενα μέρη (Αμπελουργοί – Οινοποιοί – Πολιτεία).

Ζητήματα  επίσης για τα οποία υπήρξε σημαντική προσέγγιση απόψεων των δύο φορέων (ΚΕΟΣΟΕ – ΣΕΟ), ήταν:

Η άμεση λειτουργία της προσφάτως συσταθείσας ΟΜΑΔΑΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΜΠΕΛΟΟΙΝΙΚΟΥ ΤΟΜΕΑ υπό την προεδρεία του Γ.Γ. ΥΠΑΑΤρ. Κ. Γεώργιου Στρατάκου

Η θεσμοθέτηση και σε εθνικό επίπεδο του πλαισίου λειτουργίας του Ευρωπαϊκού θεσμού τωνΟμάδων Παραγωγών, δηλαδή των τοπικών συμβουλίων ζώνης ΠΟΠ και ΠΓΕ, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που αναγνωρίζονται ως αντιπροσωπευτικά της ζώνης

Οι προϋποθέσεις βιωσιμότητας των μικρών οινοποιείων και των αμπελουργικών εκμεταλλεύσεων

Η απάντηση του κλάδου της ΑΜΠΕΛΟΥΡΓΙΑΣ – ΟΙΝΟΠΟΙΕΙΑΣ στην εντεινόμενη από διάφορα Lobbies  «αντιαλκοολικής εκστρατείας» που επιχειρεί να εξομοιώσει το κρασί  με τα σκληρά αλκοολούχα ποτά

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Μικρότερες αποδόσεις, ανώριμα ή «καμένα» σταφύλια, ασθένειες μετά από άκαιρες βροχές και τρύγοι που μετακινούνται νωρίτερα: η κλιματική αλλαγή αναδιαμορφώνει τον ελληνικό αμπελώνα. Από...

REPORTS

Από την Δευτέρα 1 Σεπτεμβρίου έως τις 20 του μήνα θα είναι ανοιχτή η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αμπελώνων που θα αφορούν...

REPORTS

Σημαντικοί φορές της βιομηχανίας οίνου και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού πιέζουν την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις ΗΠΑ να καθίσουν στο τραπέζι των...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Τα κρασιά της Πελοποννήσου ανεβαίνουν και πάλι στη Θεσσαλονίκη τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου για χάρη της εκδήλωσης Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition, με...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε την Τετάρτη 3 Σεπτεμβρίου τις προτάσεις της στο Συμβούλιο για την υπογραφή και τη σύναψη της Συμφωνίας Εταιρικής Σχέσης ΕΕ-Mercosur...

REPORTS

Το Οινοποιείο Μπαραφάκα συμμετέχει και φέτος στις εκδηλώσεις των Μεγάλων Ημερών Νεμέας, το Σάββατο 6 και την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου 2025, ανοίγοντας τις πόρτες...

REPORTS

Ο τρύγος του 2025 ολοκληρώθηκε καταγράφοντας για 3η συνεχόμενη χρονιά πτώση στην παραγωγή της Σαντορίνης που αναμένεται να πλησιάσει συνολικά τους 450 τόνους σταφυλιού,...

REPORTS

Η συζήτηση για τους αμερικανικούς δασμούς στο κρασί επέστρεψε δυναμικά στις αρχές Αυγούστου, όταν επιβλήθηκε εισαγωγικός δασμός 15% σε σειρά ευρωπαϊκών ετικετών από το...