Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Απαραίτητη για την οµαλή ανάπτυξη η φροντίδα της βάσης του κορµού της αµπέλου

Απαραίτητη για την οµαλή ανάπτυξη και όχι πολυτέλεια είναι η φροντίδα της βάσης του κορµού της αµπέλου.

Επιμέλεια: Χρήστος Κανελλακόπουλος- Οινολόγος

Οι φροντίδες στη βάση του κορµού της αµπέλου είναι µια σειρά εργασιών που πραγµατοποιούνται τουλάχιστον µία φορά το χρόνο και ο αριθµός των επαναλήψεων δεν µπορεί να είναι σταθερός από περιοχή σε περιοχή αλλά ορίζεται από την ταυτότητα του αµπελώνα. Για παράδειγµα, η αφαίρεση των ζιζανίων γύρω από τη βάση του κορµού απαιτεί διαφορετικές επαναλήψεις και ένταση εργασίας σε περιοχές µε υψηλή βροχόπτωση και σχετική ατµοσφαιρική
υγρασία, όπως η ∆υτική Ελλάδα. Αντίστοιχα, θα πρέπει να είναι διαφορετική η προσέγγιση των επαναλήψεων της συγκεκριµένης εργασίας ανάλογα µε το υψόµετρο στο οποίο βρίσκεται ένας αµπελώνας, καθώς µεταβάλλεται τόσο το εύρος όσο και τα είδη των παρασίτων.

Με την ίδια οπτική θα πρέπει να δρα κάποιος και για τις υπόλοιπες εργασίες γύρω από τη βάση του κορµού της αµπέλου, καθώς, για παράδειγµα, η εποχή που ξελάκωµα και αναµόχλευση των χωµάτων στη βάση του κορµού γίνονται µια και µόνο φορά σε ετήσια βάση έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Βρισκόµαστε στην
εποχή όπου η συγκέντρωση της έντασης στη λεπτοµέρεια και µπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα και αµεσότερα από ό,τι σε παλαιότερες εποχές. Ταυτόχρονα µπορεί να συµβάλει καθοριστικά στην επιθυµητή ποιοτική αναβάθµιση του παραγόµενου καρπού και των µεταποιητικών προϊόντων που προκύπτουν από αυτόν.

Μια επιπλέον εργασία, σχετικά πρόσφατα υιοθετηµένη από άλλους κλάδους, είναι η χαρτογράφηση των παθογόνων και της συνολικής βιοποικιλότητας που µπορεί να συναντήσει κάποιος στη βάση και γύρω από τον κορµό της αµπέλου. Ασφαλώς και αυτό δεν θα πρέπει να σταµατά σε επίπεδο ζιζανίων και µόνο. Παραδείγµατος χάριν οι αριθµοί ζυµών, βακτηρίων και ιών που µπορεί να συναντήσει κάποιος είναι εξαιρετικά µεγάλοι και αναµφίβολα εντυπωσιακοί. Από αυτούς κάποιοι είναι χαρακτηρισµένοι ως δια παντός ανεπιθύµητοι ενώ κάποιων άλλων η συνύπαρξη µε την άµπελο έγινε γνωστή µόνο όταν ταυτοποιήθηκε, δίχως ωστόσο να είναι γνωστές τόσο οι ιδιότητες τους, όσο και η σηµασία του βαθµού αλληλεπίδρασης που µπορεί να παρουσιάζουν.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...