Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Απαραίτητη για την οµαλή ανάπτυξη η φροντίδα της βάσης του κορµού της αµπέλου

Απαραίτητη για την οµαλή ανάπτυξη και όχι πολυτέλεια είναι η φροντίδα της βάσης του κορµού της αµπέλου.

Επιμέλεια: Χρήστος Κανελλακόπουλος- Οινολόγος

Οι φροντίδες στη βάση του κορµού της αµπέλου είναι µια σειρά εργασιών που πραγµατοποιούνται τουλάχιστον µία φορά το χρόνο και ο αριθµός των επαναλήψεων δεν µπορεί να είναι σταθερός από περιοχή σε περιοχή αλλά ορίζεται από την ταυτότητα του αµπελώνα. Για παράδειγµα, η αφαίρεση των ζιζανίων γύρω από τη βάση του κορµού απαιτεί διαφορετικές επαναλήψεις και ένταση εργασίας σε περιοχές µε υψηλή βροχόπτωση και σχετική ατµοσφαιρική
υγρασία, όπως η ∆υτική Ελλάδα. Αντίστοιχα, θα πρέπει να είναι διαφορετική η προσέγγιση των επαναλήψεων της συγκεκριµένης εργασίας ανάλογα µε το υψόµετρο στο οποίο βρίσκεται ένας αµπελώνας, καθώς µεταβάλλεται τόσο το εύρος όσο και τα είδη των παρασίτων.

Με την ίδια οπτική θα πρέπει να δρα κάποιος και για τις υπόλοιπες εργασίες γύρω από τη βάση του κορµού της αµπέλου, καθώς, για παράδειγµα, η εποχή που ξελάκωµα και αναµόχλευση των χωµάτων στη βάση του κορµού γίνονται µια και µόνο φορά σε ετήσια βάση έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Βρισκόµαστε στην
εποχή όπου η συγκέντρωση της έντασης στη λεπτοµέρεια και µπορεί να επιτευχθεί ευκολότερα και αµεσότερα από ό,τι σε παλαιότερες εποχές. Ταυτόχρονα µπορεί να συµβάλει καθοριστικά στην επιθυµητή ποιοτική αναβάθµιση του παραγόµενου καρπού και των µεταποιητικών προϊόντων που προκύπτουν από αυτόν.

Μια επιπλέον εργασία, σχετικά πρόσφατα υιοθετηµένη από άλλους κλάδους, είναι η χαρτογράφηση των παθογόνων και της συνολικής βιοποικιλότητας που µπορεί να συναντήσει κάποιος στη βάση και γύρω από τον κορµό της αµπέλου. Ασφαλώς και αυτό δεν θα πρέπει να σταµατά σε επίπεδο ζιζανίων και µόνο. Παραδείγµατος χάριν οι αριθµοί ζυµών, βακτηρίων και ιών που µπορεί να συναντήσει κάποιος είναι εξαιρετικά µεγάλοι και αναµφίβολα εντυπωσιακοί. Από αυτούς κάποιοι είναι χαρακτηρισµένοι ως δια παντός ανεπιθύµητοι ενώ κάποιων άλλων η συνύπαρξη µε την άµπελο έγινε γνωστή µόνο όταν ταυτοποιήθηκε, δίχως ωστόσο να είναι γνωστές τόσο οι ιδιότητες τους, όσο και η σηµασία του βαθµού αλληλεπίδρασης που µπορεί να παρουσιάζουν.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Από την 1η Αυγούστου, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα επιβάλλουν μέγιστο δασμό 15% στα κρασιά και τα οινοπνευματώδη ποτά που εισάγονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

REPORTS

Σε απόσταση από τις πραγµατικές ανάγκες της αγοράς και τις προδιαγραφές που υπαγορεύει η διαχείριση ενός ευαίσθητου προϊόντος όπως είναι το κρασί, δείχνει να...

REPORTS

Τα πιο πολύτιμα εμπορικά σήματα μπύρας, ποτών, σαμπάνιας και κρασιού στον κόσμο σημείωσαν συνολική αύξηση της αξίας τους το 2025, σύμφωνα με νέα έκθεση...

REPORTS

Η Ελλάδα υποδέχεται και φέτος υψηλόβαθμα στελέχη του LCBO (Liquor Control Board of Ontario), του μεγαλύτερου εισαγωγικού οργανισμού ποτών παγκοσμίως και μονοπωλίου της επαρχίας...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Τον συστηματικό έλεγχο των βοτρύων για πιθανή παρουσία όψιμης προσβολής κρυπτοβλάβών ή άλλων λεπιδόπτερων συνιστά στους αμπελοκαλλιεργητές το τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της...

REPORTS

Από την 1η Σεπτεµβρίου έως τις 20 Σεπτεµβρίου 2025 θα ανοίξει η πλατφόρµα αιτήσεων για νέες άδειες φύτευσης αµπελώνων που θα αφορούν το έτος...

REPORTS

Με απόφαση που αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γνωστοποίησε ότι έκανε δεκτό το αίτημα για την τροποποίηση των προδιαγραφών του...

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

«Κλειδί» για την προστασία των αμπελιών από την όξινη σήψη είναι η λήψη μέτρων για την αποφυγή πληγών στις ράγες των σταφυλιών, όπως επισημαίνει...