Στην σύσταση επιχειρηματικού πλάνου προκειμένου να καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση στον Σύνδεσμο Οινοποιών Νεμέας, μέσω της οποίας θα προτείνει τη δημιουργία nouveau Αγιωργίτικου με δυνατότητα παραγωγής από το σύνολο των μελών του Συνδέσμου, ετοιμάζει ο οινολόγος και οινοποιός, Γιώργος Βασιλείου, επικεφαλής του Κτήματος Νέμειον. Μέσα από αυτή την πρωτοβουλία επιδιώκει να δημιουργήσει ένα ποιοτικό φρέσκο κρασί με σκοπό την σύσταση κοινής ονομασίας – ομπρέλας που θα υπερισχύει της ονομασίας του κάθε οινοποιείου ξεχωριστά και θα προσφέρει περαιτέρω αναγνωρισιμότητα στον αμπελώνα και στα οινοποιεία της περιοχής.
«Το Αγιωργίτικο αποτελεί μία πολύπλευρη ποικιλία (polyvalent), με την οποία μπορεί κάποιος να κάνει πολλά διαφορετικά πράγματα. Mεταξύ αυτών θα είναι ένα φρέσκο Αγιωργίτικο στα πρότυπα του γαλλικού Beaujolais, με οινοποίηση blanc de noir. Τα περισσότερα nouveaux κρασιά που κυκλοφορούν, όπως και το Beaujolais έχουν έντονα τα χαρακτηριστικά του μάρκετινγκ στην εμπορική τους πολιτική.
Για παράδειγμα στη Γαλλία το συγκεκριμένο κρασί κυκλοφορεί την πρώτη Πέμπτη του Νοεμβρίου κάθε έτους, την ίδια ώρα σε όλες τις χώρες του κόσμου με τη σύμπραξη του κράτους και των παραγωγών. Για να συμβεί αυτό επιστρατεύονται οι πρεσβείες σε όλα τα μέρη του κόσμου, ενώ επίσημος μεταφορέας είναι η Air France. Με αυτόν τον τρόπο εξαντλούνται τα αποθέματα σε μόλις τρεις μήνες», εξηγεί ο Γιώργος Βασιλείου. «Θα καταθέσουμε το συγκεκριμένο σχέδιο στον Σύνδεσμο Οινοποιών, με σκοπό το συγκεκριμένο κρασί να μπορεί να παραχθεί από όλους τους παραγωγούς που επιθυμούν προκειμένου να δημιουργήσουμε μία ενιαία ετικέτα και ένα ισχυρό brand name, παρουσιάζοντας ένα ποιοτικό nouveau κρασί».
To Kτήμα Νέμειον του Γιώργου Βασιλείου παράγει συνολικά έξι ετικέτες λευκών οίνων και έξι ετικέτες ερυθρών οίνων, όπου στις ερυθρές κυριαρχεί ο «Ηγεμών» η Grand Reserve Νεμέα του οινοποιείου. Οι συνολικές ιδιόκτητες εκτάσεις μας ανέρχονται στα 120 στρέμματα. «Έχουμε δώσει μεγάλη βαρύτητα στο Αγιωργίτικο την ΠΟΠ ποικιλία της Νεμέας, η οποία αποτελεί μία από τις τέσσερις τοποποικιλίες της Ελλάδας μαζί με το Ξινόμαυρο, το Ασύρτικο και το Μοσχοφίλερο.
Πεποίθησή μου είναι ότι πρέπει να εστιάσουμε στις ποικιλίες που είναι “βασίλισσες” στον τόπο τους. Από την πρώτη στιγμή που αποκτήσαμε αμπελώνες, επιδιώξαμε να εφαρμόσουμε τη δική μας καλλιεργητική κουλτούρα με αυστηρό κλάδεμα των φυτών, ενώ αφαιρέσαμε τις επιφανειακές ρίζες τους. Με αυτόν τον τρόπο στέλνουμε τις ρίζες του φυτού όσο το δυνατόν πιο βαθιά στο έδαφος για να αναζητήσουν το νερό. Με αυτόν τον τρόπο σε περίπτωση βροχής, αντί το φυτό να ακολουθήσει την επιφανειακή υγρασία που προκαλεί μία βροχή, αναζητά το νερό σε μεγαλύτερο βάθος και δεν επηρεάζονται τα baume. Ταυτόχρονα εντοπίζει τα μέταλλα που βρίσκονται στο έδαφος και δεν συναντώνται στην επιφάνεια. Επιπλέον, οι αμπελώνες μας είναι μη αρδευόμενοι και βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή της Νεμέας, στο Κούτσι και στον Ασπρόκαμπο σε υψόμετρο 800-900 μέτρων».
Στον σχεδιασμό του Κτήματος είναι να κυκλοφορήσει παλαιωμένο απόσταγμα σταφυλιού το προσεχές διάστημα. Επιπροσθέτως, ο Γιώργος Βασιλείου θα δημιουργήσει και μία ΠΟΠ Νεμέα με σταφύλια από επιλεγμένο αμπελοτόπι, με σκοπό την πιστοποίηση του προτύπου «Nemea Lion» που συστήνεται αυτή την περίοδο στην περιοχή και τα πρώτα κρασιά με τη συγκεκριμένη πιστοποίηση αναμένεται να κυκλοφορήσουν στην αγορά το 2027. Eπί του παρόντος το σύνολο της παραγωγής για το Κτήμα Νέμειον ανέρχεται στις 120.000 φιάλες.
Τα χαρακτηριστικά της φετινής χρονιάς
Φέτος οι κλιματικές συνθήκες επηρέασαν έντονα τα αμπέλια της περιοχής, ευνοώντας την ανάπτυξη του περονόσπορου, όπως λέει ο οινοποιός. «Αυτό το γεγονός είχε ως αποτέλεσμα να χάσουμε σημαντικό μέρος της φετινής μας σοδειάς. Παρά τις προσπάθειές μας να σώσουμε τα αμπέλια, υπήρξαν μερικά που καταστράφηκαν ολοσχερώς».
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ: Γεωργία Καραμαλή