Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Ιταλία και Κροατία στα πρόθυρα ευρωπαϊκής δικαστικής διαμάχης για την ονομασία του Prosecco

H Κροατία επιθυμεί την κατοχύρωση ως ΠΟΠ ενός δικού της απεριτίφ ονόματι Prošek, όμως ο Σύνδεσμος Ιταλών Οινοποιών Federvini ισχυρίζεται πως η κίνηση αυτή είναι απαράδεκτη, καθώς η ονομάσια είναι παράφραση του ιταλικού Prosecco.

Μία δικαστική διαμάχη φαίνεται αναπόφευκτη για τις δύο χώρες, μετά την επίσημη αίτηση της Κροατίας για να κατοχυρώσει το Prošek ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης,  αίτηση που δημοσιεύτηκε στο πρώτο φύλλο της Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 22 Σεπτεμβρίου. Η ιταλική απάντηση ήταν άμεση, απαιτώντας την ακύρωση της αίτησης από την Κροατική πλευρά καθώς «αποτελεί επίθεση στην ιταλική κουλτούρα», δίνοντας περιθώριο 60 ημερών πριν οδηγηθούν οι δύο πλευρές στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

Η Micaela Pallini, πρόεδρος της Federvini, υπογράμμισε πως τυχόν αναγνώριση από ευρωπαϊκής πλευράς του κροατικού όρου, θα οδηγούσε σε παρερμηνείες και σε μπέρδεμα του ευρωπαίου καταναλωτή, ενώ θα μείωνε τις εξαγωγές ιταλικού Prosecco, ασχέτως αν τα δύο είδη κρασιών είναι όμοια αποκλειστικά και μόνο σε όνομα.

Το ιταλικό Prosecco αποτελεί αφρώδες οίνο ενώ το κροατικό Prošek έχει γλυκιά γεύση, ώντας ένα απεριτίφ, που παράγεται αποκλειστικά με αποξηραμένα σταφύλια από την περιοχή της Δαλματίας.

Ο Ιταλός υπουργός Γεωργίας, Stefano Patuanelli, έχει ανακοινώσει την δημιουργία μία ομάδας εμπειρογνώμων ώστε να εξετάσουν προσεκτικά το θέμα και την κροατική αίτηση. Η ιταλική πλευρά κινείται ώστε να προστατέψει ένα πολύτιμο αγαθό που εξάγει σε ποσοστό 50% της ετήσιας παραγωγής, με τις συνολικές πωλήσεις να ξεπερνούν τα 2 δις ευρώ ετησίως.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τη Δευτέρα 22 Σεπτεμβρίου 2025, από τις 16:00 έως τις 22:00, το Makedonia Palace φιλοξενεί τη Wines of Peloponnese – Thessaloniki Edition: μια μεγάλη...

REPORTS

Τη σκυτάλη από τη Dina Opici λαμβάνει ο Cutter Smith, επικεφαλής της Eder Bros., με προτεραιότητα την ευελιξία και τη στήριξη των μελών.

REPORTS

Ευκαιρία εξοικείωσης με ελληνικές ποικιλίες και στυλ κρασιών παρείχε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα οινογνωσίας «Foundation Certificate» του Greek Wine Acardemy που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 8...

REPORTS

Με διακριτή και στρατηγική παρουσία, τα Οινοποιεία Μπουτάρη σφράγισαν με την υπογραφή τους το επίσημο Gala Dinner του κορυφαίου συνεδρίου του Economist, το οποίο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Το γνωστό αμερικανικό περιοδικού οίνου Wine Enthusiast προτείνει την Κρήτη ως μια από τις 7 πιο σημαντικές οινοπαραγωγικές περιοχές παγκοσμίως

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Στην 30η του σεζόν ετοιμάζεται να μπει το Wine Club Thessaloniki’ 96. Στο επίκεντρο της πρώτης συνάντησης της νέας περιόδου που θα πραγματοποιηθεί στο...