Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή «χτυπάει» το γαλλικό κρασί

Το φαινόμενο του θερμοκηπίου ευθύνεται για το κύμα κακοκαιρίας που χτύπησε τους γαλλικούς αμπελώνες την προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με έρευνες.

Credit photo: Jean Jacques Halans

Σύμφωνα με νέα έρευνα η κλιματική αλλαγή ευθύνεται για την κακοκαιρία που έπληξε τους γαλλικούς αμπελώνες πέρυσι την άνοιξη.

Οι οινοπαραγωγοί σε περιοχές όπως η κοιλάδα του Ροδανού, το Bordeaux, η Βουργουνδία, η Καμπανία και ο Λίγηρας, είδαν ξαφνικά την περσινή χρονιά τα κέρδη τους να παίρνουν την κάτω βόλτα, καθώς ο πολύ θερμός Μάρτης έδωσε τη θέση του σε έναν απότομα ψυχρό Απρίλη που πάγωσε κυριολεκτικά τους αμπελώνες.

Μια έρευνα της World Weather Attribution, μιας κοινοπραξίας ερευνητικών ινστιτούτων, δείχνει ότι η υπερθέρμανση του πλανήτη ίσως έπαιξε καθοριστικό ρόλο σε αυτό το γεγονός. Στην εργασία τους, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα, εντοπίζουν ότι η κλιματική αλλαγή αύξησε την πιθανότητα του παγετού κατά 60 τοις εκατό.

Ομάδα ερευνητών από όλη την Ευρώπη – μεταξύ αυτών και της Οξφόρδης στην Αγγλία, χρησιμοποίησαν προγράμματα προσομοίωσης των καιρικών φαινομένων ώστε να κατανοήσουν την προέλευση του γαλλικού παγετού. Αυτά έδειξαν ότι η ελάχιστη θερμοκρασία στον πλανήτη έχει αυξηθεί ενώ οι παγετοί συμβαίνουν σπανιότερα απ’ ότι πριν τη βιομηχανική επανάσταση.

Παρ’ όλα αυτά, η αύξηση της θερμοκρασίας έχει συντελέσει στην επιτάχυνση της διαδικασίας της ανάπτυξης του φυτού. Το αποτέλεσμα είναι ότι περισσότερα ώριμα αμπέλια βρίσκονται εκτεθειμένα σε “Αρκτικό ψύχος”, όπως αυτό της περσινής περιόδου.

Επίσης, επιστήμονες προβλέπουν μια ραγδαία αύξηση στο ενδεχόμενο ξηρασίας, καθώς ακόμα και αν επιτευχθεί μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, το ρίσκο της ξηρασίας ανέρχεται στο 37 τοις εκατό για τα επόμενα 25 χρόνια, έναντι του 7 τοις εκατό που ίσχυε για το τελευταίο τέταρτο του προηγούμενου αιώνα.

Ο Ertug Ercin, επικεφαλής της έρευνας στο R2Water Research and Consultancy and Vrije University in the Netherlands, δήλωσε: «Οι συνέπειες της κλιματικής αλλαγής δε γνωρίζουν σύνορα. Η συγκεκριμένη έρευνα αποδεικνύει περίτρανα ότι συνδεόμαστε σε παγκόσμιο επίπεδο μέσω του εμπορίου, και ότι οι περιβαλλοντικές αλλαγές εκτός δικών μας συνόρων μπορούν να επηρεάσουν άμεσα τις ζωές μας, τις κοινωνίες μας και την οικονομία. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αγνοούμε τα σημάδια».

Με στοιχεία από independent.co.uk

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Τα μη αλκοολούχα κρασιά τα γνωστά «00» κερδίζουν ολοένα και περισσότερο έδαφος στην αγορά, όμως η απουσία αλκοόλ στερεί αναπόφευκτα ένα κομμάτι της πολυπλοκότητας...

REPORTS

Το γαλλικό Υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου ότι θα παράσχει στην οινοβιομηχανία πρόσθετη στήριξη ύψους 130 εκατ. ευρώ για την περαιτέρω εκρίζωση...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου ολοκλήρωσε με επιτυχία τον τρύγο του 2025, σε μια χρονιά που χαρακτηρίστηκε από ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματικές συνθήκες και οδήγησε σε σταφύλια...

REPORTS

Οι Βρυξέλλες προετοιμάζουν σχέδιο για την επόμενη φάση της εμπορικής συμφωνίας στην οποία κατέληξαν το καλοκαίρι με τις ΗΠΑ, με στόχο χαμηλότερους δασμούς σε...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Ο παγκόσμιος οινικός κλάδος μετέβη στο 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιάς προσαρμογής, όπου η κατανάλωση μειώνεται αισθητά, αλλά η ζήτηση για ποιοτικότερο κρασί...