Η κίνηση επανεξέτασης των δασμών έρχεται μετά από αρκετές συναντήσεις μεταξύ των δύο χωρών τους τελευταίους μήνες. Τώρα το κινεζικό Υπουργείο Εμπορίου ανακοίνωσε σε επίσημη δήλωση ότι πρόκειται να διεξαγάγει μια ανασκόπηση σχετικά με τους δασμούς επιδότησης και εκχύλισης εμπορευμάτων στις εισαγωγές Αυστραλιανού κρασιού. Ακολουθεί την είδηση του περασμένου μήνα ότι η Κίνα και η Αυστραλία είχαν συμφωνήσει να επιλύσουν τη διαφωνία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου πριν από τη λήξη των δασμών, οι οποίοι ήταν προγραμματισμένοι να λήξουν το 2026.
Καλά τα νέα
Ένας εκπρόσωπος από το γραφείο του Αυστραλού Υπουργού Εμπορίου δήλωσε στο Reuters ότι αυτό είναι “καλά νέα για τους χιλιάδες Αυστραλούς που εργάζονται στη βιομηχανία κρασιού”.
Οι ειδήσεις ακολουθούν την ανακοίνωση του κινεζικού Υπουργείου Εμπορίου, ότι θα καταργήσει τους δασμούς ύψους 80,5% στο κριθάρι προερχόμενο από την Αυστραλία, οι οποίοι είχαν επιβληθεί μεταξύ των δύο χωρών το 2020.
Οι δασμοί της Κίνας στο Αυστραλιανό κρασί είχαν τεθεί αρχικά σε ισχύ το Νοέμβριο του 2020, επιβάλλοντας χρέωση 107,1% έως 212,1% στις εξαγωγές κρασιού αρχικά, τα οποία στη συνέχεια αυξήθηκαν σε 116,2% έως 218,4% το Μάρτιο του 2021.
Οι περιορισμοί στις εξαγωγές συνέβαλαν στο να μειωθεί η αξία των αυστραλιανών εξαγωγών κρασιού κατά 2,08 δισ. δολάρια Αυστραλίας τον Ιούνιο του 2022.
Ωστόσο, τους τελευταίους μήνες, ο Αυστραλός πρωθυπουργός Anthony Albanese δήλωσε ότι θα συζητήσει τους δασμούς του Αυστραλιανού οίνου κατά την επόμενη συνάντησή του με τον κινεζικό πρόεδρο Xi Jinping.
Αυτό συνέβη νωρίτερα τον προηγούμενο μήνα, όταν πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση διάρκειας 32 λεπτών μεταξύ των δύο ηγετών, που πραγματοποιήθηκε στη Σύνοδο του G20 στο Μπαλί την προηγούμενη εβδομάδα, όπου ο Albanese πίεσε τον κινεζικό ηγέτη να καταργήσει τους περιορισμούς στις εξαγωγές που συνέβαλαν στη μείωση της αξίας των αυστραλιανών εξαγωγών κρασιού κατά 2,08 δισ. δολάρια Αυστραλίας μέχρι τις 30 Ιουνίου 2022.
Πολλά τα βήματα
Ο Albanese χαρακτήρισε “σημαντικό βήμα” για την αποκατάσταση των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, αλλά προειδοποίησε ότι υπάρχουν “πολλά ακόμα βήματα προς το παρόν”, υποβαθμίζοντας το ενδεχόμενο ότι οι εμπορικοί περιορισμοί θα χαλαρώσουν σύντομα.
Φαίνεται τώρα, ωστόσο, ότι ξεκινούν οι πρώτες κινήσεις για την κατάργησή τους. Οι δασμοί αρχικά επιβλήθηκαν από το Πεκίνο ως αντίδραση στην αντίληψη ότι η Αυστραλία εξήγαγε φθηνά κρασιά στη Λαϊκή Δημοκρατία – μια κατηγορία που αμφισβητήθηκε ενεργά από την Αυστραλία.
Υπενθυμίζεται ότι τον Μάρτιο του 2021, η Κίνα καθιέρωσε έναν συντριπτικό δασμό πενταετούς διάρκειας έως και 218% στο αυστραλιανό κρασί.
Η Αυστραλία είναι ένα από τα λίγα ανεπτυγμένα κράτη που εξάγει περισσότερα προϊόντα στην Κίνα από όσα εισάγει. Οι διμερείς σχέσεις τους επιδεινώθηκαν αφότου η Αυστραλία υποστήριξε μια έκκληση για διεθνή έρευνα σχετικά με τον χειρισμό της πανδημίας του κορωνοϊού από την Κίνα, η οποία αναφέρθηκε για πρώτη φορά στην κινεζική πόλη Γουχάν.
Oι δασμοί αντιντάμπινγκ που επέβαλε η Κίνα στα αυστραλιανά κρασιά (έως 218%), έχουν κοστίσει στην Αυστραλία εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Τα τελευταία στοιχεία που δημοσίευσε το Wine Australia δείχνουν ότι οι εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας στην Κίνα μειώθηκαν κατά 77% στα 274 εκατομμύρια δολάρια (176,3 εκατομμύρια ευρώ) τους τελευταίους 12 μήνες που έληξαν τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει μόνο το ένα πέμπτο του ρεκόρ των 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων (835,5 εκατ. ευρώ) που είχαν φτάσει στο παρελθόν οι εξαγωγές. Ως αποτέλεσμα, οι κινεζικοί δασμοί μείωσαν τις συνολικές εξαγωγές κρασιού της Αυστραλίας κατά 24%.