του Γιώργου Λαμπίρη
Στα 26 της η Ευμορφία Κωστάκη έχει βάλει πλώρη να γίνει η νεότερη Master of Wine στην Ελλάδα. Με σπουδές χημείας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό στην οινολογία στο École Nationale Supérieure Agronomique de Montpellier και στο Πανεπιστήμιο της Udine στην Ιταλία, διανύει πλέον τον δεύτερο χρόνο σπουδών στο Institute of Masters of Wine, προσδοκώντας να είναι η νεότερη που θα το καταφέρει. Μεγάλωσε στο Καρλόβασι της Σάμου και η επιθυμία της ήταν εξαρχής να αξιοποιήσει τον αμπελώνα του νησιού.
Όπως η ίδια λέει στο Wine Trails, η πορεία της εξελικτικά δεν θα μπορούσε παρά να είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την δραστηριότητα του πατέρα της, ο οποίος ήταν αμπελουργός και ταυτόχρονα από τους πρωτεργάτες που κινήθηκαν για την άρση της αναγκαστικότητας του Συνεταιρισμού της Σάμου.
H ελκυστική μετάλλαξη του καρπού που οδήγησε στην ενασχόληση με το κρασί
«Το κρασί ήταν κάτι που πάντα μου άρεσε. Θυμάμαι ότι πάντα οινοποιούσαμε στο σπίτι και για ιδιωτική χρήση. Ο πατέρας μου είναι αμπελουργός και πουλούσε τα σταφύλια του στον Συνεταιρισμό. Ήθελε πάντα να κάνει οινοποιείο αλλά λόγω αναγκαστικότητας δεν είχε την δυνατότητα να το κάνει. Ωστόσο εγώ έβλεπα τη μετάλλαξη του καρπού του σταφυλιού και πώς αυτό γίνεται κρασί και ήταν ιδιαίτερα ελκυστική στα μάτια μου», λέει η Ευμορφία Κωστάκη.
Αναφερόμενη στη μέχρι στιγμής πορεία της λέει ότι «η εκπαίδευση μειώνει τον κόπο και την πιθανότητα λάθους. Για παράδειγμα βλέπω πλέον τα λάθη του κλαδέματος των αμπελιών που έκανε ο πατέρας μου και είμαι σε θέση να τα βελτιώσω. Πρόκειται για λάθη που οδήγησαν σε ασθένειες του ξύλου».
«Το επόμενό μου βήμα είναι να γίνω Master of Wine. Έγινα πέρυσι αποδεκτή από το Institute of Masters of Wine. Έδωσα εξετάσεις για την πρώτη φάση φέτος τον Αύγουστο και πέρασα στη δεύτερη φάση. Πλέον βρίσκομαι στη δεύτερη φάση φοίτησης η οποία περιλαμβάνει πέντε εξετάσεις θεωρίας και τρεις γευσιγνωσίας, τις οποίες θα κληθώ να περάσω τον Ιούνιο, ενώ ακολουθεί και η πτυχιακή εργασία», λέει περιγράφοντας την διαδρομή.
Kαλλιεργεί αποκλειστικά βιολογικά σταφύλια, ενώ οι αμπελώνες της οικογένειας Κωστάκη ήταν οι πρώτοι που πιστοποιήθηκαν στη Σάμο. Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε πλήρη εξέγερση η ανέγερση του δικού της οινοποιείου που θα φέρει την ονομασία Κτήμα Κωστάκη. Η πρώτη οινοποίηση αναμένεται ότι θα γίνει φέτος το καλοκαίρι. Επιδίωξή της είναι να κάνει κρασιά από μοσχάτο, εστιάζοντας αποκλειστικά στη συγκεκριμένη ποικιλία παρουσιάζοντας ξηρούς, γλυκούς, αφρώδεις καθώς και έναν ροζέ οίνο που θα προέλθει από ένα αμπέλι που έχει φυτέψει με τη μετάλλαξη του λευκού μοσχάτου, καθώς παράγει κόκκινα σταφύλια. «Ο αμπελώνας αυτός που έχω φυτεύσει είναι μοσχάτο μαύρο μικρόρωγο και μπορεί να βγάλει κόκκινα κρασιά. Ωστόσο εάν δεν με αφήσει ευχαριστημένη το αποτέλεσμα, μπορεί και να μην έρθει ποτέ ένα κόκκινο κρασί».
Η Ευμορφία Κωστάκη θα εξυπηρετεί την παραγωγή της αποκλειστικά από δικά της αμπέλια που εκτείνονται σε κτήματα 32 στρεμμάτων, από τα οποία τα 12 στρέμματα είναι νέες φυτεύσεις ηλικίας έως 2 ετών, ενώ τα υπόλοιπα 20 στρέμματα είναι παλαιά αμπέλια ηλικίας μεταξύ 25 και 30 ετών. «Επιθυμία μου είναι να αξιοποιήσω τα σταφύλια από τα δικά μου αμπέλια και να διαχειρίζομαι τη δική μου παραγωγή. Εάν ωστόσο το απαιτήσει η αγορά να συνεργαστώ και με άλλους παραγωγούς, θα το εξετάσω. Σκοπός μου πάντως είναι να καλύψω τη ζήτηση με τη δική μου παραγωγή».
Στόχος να αναδειχθεί το αμπελοτόπι της Σάμου και να παλαιώσει ξηρές ποικιλίες
Αναφερόμενη τέλος στο αμπελοτόπι της Σάμου, το χαρακτηρίζει «ανεξερεύνητο». Και στο ερώτημα εάν τα κρασιά της Σάμου μπορούν να παλαιώσουν, απαντά ότι «κατά κύριο λόγο τα σταφύλια έμπαιναν σε δεξαμενές, γίνονταν μεγάλες παραγωγές και αναμείξεις, ενώ κανείς δεν ασχολήθηκε με την παλαίωση των ξηρών οίνων, ενώ στον αντίποδα παλαιώνονταν μόνο τα γλυκά κρασιά. Στα ξηρά δεν δόθηκε ιδιαίτερη σημασία, καθώς δεν είναι ΠΟΠ όπως τα γλυκά, αλλά ΠΓΕ Αιγαίο Πέλαγος. Αυτό που θέλω να κάνω, είναι ό,τι με αφήνει η ποικιλία. Έχω δοκιμάσει φοβερά κρασιά και μονοποικιλιακά που προέρχονται από μοσχάτο, τα οποία επιδέχονται παλαίωσης».
Η ίδια αναφέρει ότι η Σάμος έχει μέλλον ως οινοπαραγωγική περιοχή «Είναι λυπηρό να ξεριζώνονται τα αμπέλια. Αυτό που θέλω είναι να εστιάσω στην παραγωγή του νησιού, από την οποία μπορεί να προκύψει και μία καλύτερη ποιότητα ζωής για τους ανθρώπους της Σάμου».