Στην μηνιαία έκθεση της Liv-ex κατεγράφησαν μειώσεις στους δείκτες που παρακολουθούν τις διακυμάνσεις τιμών στις αγοραπωλησίες των πιο περιζήτητων κρασιών ανά τον κόσμο, συλλεκτικών και μη. Η μεγαλύτερη πτώση 2,4% σημειώθηκε στο δείκτη Liv-ex Fine Wine 1000 –που απεικονίζει την τιμή των κορυφαίων 1.000 κρασιών. Ακολούθως, ο Liv-ex Fine Το Wine 100 μειώθηκε κατά 2% και ο Liv-ex Fine Wine 50 , που παρακολουθεί το Bordeaux First Growths, κατέγραψε πτώση 1,2%.
Η Cult Wine ανέφερε επίσης επιβράδυνση στη δευτερογενή αγορά. «Η κύρια αιτία της ύφεσης φαίνεται να είναι μια προσωρινή περίοδος διόρθωσης, η οποία ακολουθεί ένα διαρκές ράλι των τιμών από τα μέσα του 2020 έως τα τέλη του 2022», ανέφερε, επισημαίνοντας το «αβέβαιο» οικονομικό περιβάλλον ως παράγοντα που συμβάλλει. Η ζήτηση ήταν ακόμα εμφανής, αλλά οι αγοραστές ήταν ευαίσθητοι στις τιμές, όπως υποδεικνύεται από τις μηνιαίες διακυμάνσεις μεταξύ θετικών και αρνητικών μεγεθών στις διάφορες περιοχές.
Για παράδειγμα, οι πωλήσεις κρασιών της πλατφόρμας στις ΗΠΑ παρουσίασαν τη μεγαλύτερη πτώση τους τον Μάιο, μετά από κέρδος τον Απρίλιο, ενώ ο δείκτης της Βουργουνδίας υπέστη επίσης πτώση και η σαμπάνια κινήθηκε ελαφρά μόνο τον Μάιο, βοηθούμενη από την ισχυρή απόδοση της παραγωγού σαμπάνιας, Egly-Ouriet.
Οι τιμές του Μπορντό παρέμειναν σχετικά σταθερές, ανέφερε η Cult Wines, με οριακή μόνο πτώση 0,11%. Ωστόσο, ο Ιούνιος θα μπορούσε να δει μια αναταραχή μόλις η πλειονότητα των κτημάτων κυκλοφορήσει το en primeur τους κατά τη διάρκεια του Ιουνίου. «Δίνοντας σηματοδότηση μεταξύ παραγωγών εκτός της κατηγορίας First Growth, το Chateau Calon Segur του 2009 σημείωσε τη μεγαλύτερη άνοδο τιμών τον Μάιο με άνοδο 15,3%», επεσήμανε.
Η Ιταλία ήταν η μόνη περιοχή που σημείωσε κέρδη, με 0,46%, με οδηγό τα μεγαλύτερα ονόματα της χώρας, συμπεριλαμβανομένων δύο κρασιών που ανήκουν στην Gaja: Ca’Marcanda Bolgheri 2015 (+17,7%) και Gaia & Rey Langhe Chardonnay 2012 (+13,7%).