Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εξετάζει αποχώρηση από την Καταλονία λόγω κλιματικής αλλαγής το ιστορικό οινοποιείο Familia Torres

Την αποχώρηση του από την Καταλονία λόγω της κλιματικής αλλαγής εντός της επόμενης 30ετιας εξετάζει το ιστορικό οινοποιείο Familia Torres, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στον Guardian ο πρόεδρος της εταιρείας Miguel Torres.

Η οικογένεια Torres βρίσκεται στην Καταλονία για περισσότερα από 150 χρόνια, από το μακρινό 1870, και έχει στην περιοχή περισσότερα από 10.000 στρέμματα αμπελώνων, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο Penedes. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Torres η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου στην πάροδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, έχει ήδη ωθήσει την περίοδο συγκομιδής περίπου 10 ημέρες νωρίτερα. Έτσι, η εταιρεία έχει αναγκαστεί να υιοθετήσει νέες πρακτικές καλλιέργειας για να διατηρήσει ανέπαφη την ποιότητα των κρασιών της και να επιβραδύνει την ωρίμανση των οινοστάφυλων.

Προς ώρας για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, η Familia Torres επεκτείνει την καλλιέργεια αμπελώνων της σε μεγαλύτερα υψόμετρα, και έχει ξεκινήσει φυτεύσεις σε περιοχές όπως η Temp που βρίσκεται στα 950 μέτρα και την Benabarre στα 1.100 μέτρα. Ωστόσο, από τις δύο περιοχές μόνο η πρώτη φαίνεται αυτή τη στιγμή βιώσιμη, με τις πιο ψυχρές θερμοκρασίες στο Benabarre να εμποδίζει την ανάπτυξη των αμπελιών. Την ίδια στιγμή, η οινοποιία Torres επενδύει σε συστήματα άρδευσης τόσο στην Ισπανία όσο και στους αμπελώνες της στην Καλιφόρνια, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Ό 83χρονος πλέον Torres τόνισε στον Guardian ότι εκτός και αν σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας σε λίγες δεκαετίες η παραδοσιακή αμπελουργία στο Penedes μπορεί να μην είναι βιώσιμη. Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή δεν πλήττει μόνο τον χώρο της γεωργίας, αλλά γενικότερα την οικονομία της περιφέρειας δηλώνοντας ότι «Οι τουρίστες είναι πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για την Καταλονία και εδρεύουμε πολύ κοντά στη Βαρκελώνη. Αυτή η περιοχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές δραστηριότητες, αλλά νομίζω ότι η αμπελουργία δεν θα είναι πλέον εφικτή εδώ».

Παρότι το 11% του τζίρου της εταιρείας πηγαίνει σε πρωτοβουλίες για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει σημαντικά την παραγωγή. Το 2023, σε μερικούς από τους αμπελώνες της οικογένειας Torres η συγκομιδή ήταν ως και 50% κάτω σε σχέση με το 2022, και παρότι η κατάσταση μειώθηκε λίγο η υψηλότερη υγρασία οδήγησε σε ασθένειες που δυσκόλεψαν την διαχείριση των αμπελώνων.

Την στιγμή που η παραγωγή πέφτει, το κόστος ανεβαίνει με το αυξημένο κόστος άρδευσης και τους νέους δασμούς στις εμφιαλώσεις να πλήττουν την εταιρεία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Το κρασί χωρίς αλκοόλ δεν είναι πλέον ένα απλό υποκατάστατο αλλά γίνεται μια συνειδητή επιλογή, που καθοδηγείται από την αναζήτηση της απόλαυσης, της ποιότητας...

REPORTS

Η ιστορική Viña Santa Rita της Χιλής κατέκτησε την πρώτη θέση στη φετινή λίστα του Forbes με τις 50 καλύτερα οινοποιεία του κόσμου, μια...

REPORTS

Οι γιορτές, οι επιτυχίες, οι προσωπικές στιγμές αλλά και οι έρωτες εξακολουθούν να συνδέονται με ένα παγωμένο ποτήρι αφρώδους οίνου. Μια παλιά συνήθεια που...

REPORTS

Η ιταλική αγορά κρασιού βρίσκεται σε μια περίοδο αναδιάταξης, με το κοινό να δείχνει ολοένα μεγαλύτερη προτίμηση στην ποιότητα, τη βιωσιμότητα και στις πιο...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Την Πέμπτη 20 Νοεμβρίου, το Choix Concept Store by Cava Halari στον Πειραιά μετατράπηκε σε σκηνή μιας ιδιαίτερης οινικής εμπειρίας με επίκεντρο το κτήμα...

REPORTS

Διευρύνουν σταθερά την παρουσία τους στον οινικό χάρτη της χώρας τα κρασιά της Κεντρικής Ελλάδας, τουλάχιστον όπως αυτά δίνουν τα τελευταία χρόνια το παρών...

REPORTS

Την κατάταξη των αιτούντων περιόδου 2025-2026 για επενδύσεις σε οινοποιεία ανακοίνωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με την διαδικασία των ενστάσεων να ξεκινά στις 26...

REPORTS

Η παγκόσμια αγορά κρασιού κλείνει το 2025 μέσα σε μια περίοδο βαθιών αλλαγών, όπως παρουσιάζει η Έκθεση Στρατηγικών Προβλέψεων της Vinetur στις 19 Νοεμβρίου....