Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Εξετάζει αποχώρηση από την Καταλονία λόγω κλιματικής αλλαγής το ιστορικό οινοποιείο Familia Torres

Την αποχώρηση του από την Καταλονία λόγω της κλιματικής αλλαγής εντός της επόμενης 30ετιας εξετάζει το ιστορικό οινοποιείο Familia Torres, όπως ανέφερε με δηλώσεις του στον Guardian ο πρόεδρος της εταιρείας Miguel Torres.

Η οικογένεια Torres βρίσκεται στην Καταλονία για περισσότερα από 150 χρόνια, από το μακρινό 1870, και έχει στην περιοχή περισσότερα από 10.000 στρέμματα αμπελώνων, τα περισσότερα εκ των οποίων βρίσκονται στο Penedes. Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο Torres η άνοδος της θερμοκρασίας κατά 1 βαθμό Κελσίου στην πάροδο των τελευταίων τεσσάρων δεκαετιών, έχει ήδη ωθήσει την περίοδο συγκομιδής περίπου 10 ημέρες νωρίτερα. Έτσι, η εταιρεία έχει αναγκαστεί να υιοθετήσει νέες πρακτικές καλλιέργειας για να διατηρήσει ανέπαφη την ποιότητα των κρασιών της και να επιβραδύνει την ωρίμανση των οινοστάφυλων.

Προς ώρας για να αντιμετωπίσει τον αντίκτυπο της κλιματικής αλλαγής, η Familia Torres επεκτείνει την καλλιέργεια αμπελώνων της σε μεγαλύτερα υψόμετρα, και έχει ξεκινήσει φυτεύσεις σε περιοχές όπως η Temp που βρίσκεται στα 950 μέτρα και την Benabarre στα 1.100 μέτρα. Ωστόσο, από τις δύο περιοχές μόνο η πρώτη φαίνεται αυτή τη στιγμή βιώσιμη, με τις πιο ψυχρές θερμοκρασίες στο Benabarre να εμποδίζει την ανάπτυξη των αμπελιών. Την ίδια στιγμή, η οινοποιία Torres επενδύει σε συστήματα άρδευσης τόσο στην Ισπανία όσο και στους αμπελώνες της στην Καλιφόρνια, λόγω της έλλειψης βροχοπτώσεων.

Ό 83χρονος πλέον Torres τόνισε στον Guardian ότι εκτός και αν σταματήσει η άνοδος της θερμοκρασίας σε λίγες δεκαετίες η παραδοσιακή αμπελουργία στο Penedes μπορεί να μην είναι βιώσιμη. Την ίδια ώρα υποστήριξε ότι η κλιματική αλλαγή δεν πλήττει μόνο τον χώρο της γεωργίας, αλλά γενικότερα την οικονομία της περιφέρειας δηλώνοντας ότι «Οι τουρίστες είναι πολύ σημαντική πηγή εισοδήματος για την Καταλονία και εδρεύουμε πολύ κοντά στη Βαρκελώνη. Αυτή η περιοχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για τουριστικές δραστηριότητες, αλλά νομίζω ότι η αμπελουργία δεν θα είναι πλέον εφικτή εδώ».

Παρότι το 11% του τζίρου της εταιρείας πηγαίνει σε πρωτοβουλίες για προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή, τα ακραία καιρικά φαινόμενα έχουν πλήξει σημαντικά την παραγωγή. Το 2023, σε μερικούς από τους αμπελώνες της οικογένειας Torres η συγκομιδή ήταν ως και 50% κάτω σε σχέση με το 2022, και παρότι η κατάσταση μειώθηκε λίγο η υψηλότερη υγρασία οδήγησε σε ασθένειες που δυσκόλεψαν την διαχείριση των αμπελώνων.

Την στιγμή που η παραγωγή πέφτει, το κόστος ανεβαίνει με το αυξημένο κόστος άρδευσης και τους νέους δασμούς στις εμφιαλώσεις να πλήττουν την εταιρεία.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...

REPORTS

Η γαλλική παραγωγή κρασιού μειώθηκε το 2024 στο χαμηλότερο επίπεδο από τη δεκαετία του 1950, ενώ η κατανάλωση κρασιού στην κορυφαία οινοπαραγωγό χώρα έφτασε...

REPORTS

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Δημοκρατία της Μολδαβίας θα φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Συνέδριο Αμπέλου και Οίνου, ένα σημαντικό γεγονός για την παγκόσμια...

REPORTS

Άνοιγμα σε νέες αγορές πέραν των ΗΠΑ για κρασί και αγροτικά ήταν η σύσταση του Επιτρόπου Γεωργίας, Κρίστοφ Χάνσεν, στη διάρκεια ακρόασης του ενώπιον...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η διάσωση της ελληνικής αμπελουργίας  ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο της πρώτης  συνάντησης , του νεοεκλεγέντα Προέδρου του ΣΕΟ κ. Στέλιου Μπουτάρη....

REPORTS

Η Μεσσηνία γιορτάζει τον οίνο την ιστορία και τις προοπτικές των χαρισματικών terroirs στο 3ο Messinia Terroirs Wine Festival.

REPORTS

Ενώ οι δυνατότητες για συνολική αύξηση των πωλήσεων κρασιού στην Κίνα παραμένουν μέτριες, μια νέα έκθεση της ProWine αναδεικνύει τα λευκά κρασιά ως ένα πολλά υποσχόμενο...

REPORTS

Η Κυδωνίτσα του Κτήματος Νικολάου παράγεται από σταφύλια που καλλιεργούνται στον ιδιόκτητο βιολογικό αµπελώνα των 140 στρεµµάτων του νεμεάτικου οινοποιείου µε τον αέρα που...