Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Δελτίο Τρύγου 2021 του Κτήματος Γεροβασιλείου

Η φετινή χρονιά ξεκίνησε ως όψιμη και κατάληξε πρώιμη με μεγάλη ανομοιομορφία στην ωρίμαση.

Χαρακτηρίστηκε από έναν ήπιο χειμώνα, χωρίς ακραίες θερμοκρασίες, χωρίς πολλές βροχές και χωρίς χιόνι, που οδήγησε στην έκπτυξη των οφθαλμών την δεύτερη εβδομάδα του Μαρτίου. Τους μήνες Μάρτιο και Απρίλιο επικράτησαν λίγες βροχοπτώσεις  και χαμηλές θερμοκρασίες για την εποχή, που είχαν ως αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης και της άνθισης κατά μια εβδομάδα. Από τον Μάιο όμως σημειώθηκε μια διαρκής αύξηση της θερμοκρασίας, που έφτασε ακραίες τιμές στα τέλη Ιουλίου με αρχές Αυγούστου, γεγονός που επίσπευσε την έναρξη του τρύγου την 2η εβδομάδα του Αυγούστου.

Ο φετινός τρύγος ήταν απαιτητικός. Ήταν απαραίτητη η σωστή διαχείριση του προσωπικού λόγω της ανομοιομορφίας στην ωρίμαση ακόμη και στο ίδιο αμπελοτεμάχιο. Ξεκίνησε µε τις λευκές γαλλικές ποικιλίες και συνεχίστηκε με τις ελληνικές και τις ερυθρές. Χρειάστηκε ιδιαίτερη προσοχή στο ξεφύλλισμα για την αποφυγή των εγκαυμάτων, ειδικά πριν την περίοδο του τρύγου, αλλά και στην διαχείριση της άρδευσης, λόγω των συνεχόμενων υψηλών θερμοκρασιών που επικράτησαν κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι ελληνικές ποικιλίες ανταπεξήλθαν καλύτερα στις ακραίες καιρικές συνθήκες που επικράτησαν από ότι οι ξενικές.

Ο τρύγος ξεκίνησε με το Chardonnay και ακολούθησαν το Sauvignon Blanc, το Viognier και το Merlot. Στην συνέχεια τρυγήθηκε η Μαλαγουζιά και το Syrah, ενώ αρχές Σεπτέμβρη οι ελληνικές ερυθρές ποικιλίες . Ο τρύγος ολοκληρώθηκε στο τέλος του Σεπτεμβρίου με το Ξινόμαυρο, που τρυγήθηκε το τρίτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Οι ποσότητες των λευκών και ερυθρών κυμάνθηκαν στα ίδια επίπεδα με πέρσι.

Τα λευκά κρασιά του Κτήματος έχουν αποζυμώσει και  εμφανίζουν πλούσια ποικιλιακά αρώματα, γεμάτη γεύση και καλές οξύτητες, ενώ τα ερυθρά πολύ καλή φαινολική ωρίμαση, συμπύκνωση σε ποικιλιακά αρώματα και καλή δομή.

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Στη σύναψη μιας προκαταρκτικής εμπορικής συμφωνία με τις ΗΠΑ προσβλέπει η Κομισιόν, η οποία θα της επιτρέψει να διατηρήσει τον δασμολογικό συντελεστή 10% μετά...

REPORTS

Η Οινοποιία Μαλαματίνα συνεχίζει να ενισχύει τη θέση της στις διεθνείς αγορές, προβάλλοντας δυναμικά τα ελληνικά κρασιά στον παγκόσμιο οινικό χάρτη, με δύο σημαντικές...

REPORTS

Η Βουργουνδία γιορτάζει τη δέκατη επέτειο από την καταχώριση των «Climats» της στην Παγκόσμια Κληρονομιά της UNESCO, ένας όρος που δεν αναφέρεται στον καιρό,...

REPORTS

Το Οινοποιείο Ακριώτου στις Πλαταιές Βοιωτίας είναι πλέον επισκέψιμο καθημερινά και προσκαλεί τους φίλους του κρασιού για μια αυθεντική εμπειρία οινογνωσίας, στον τόπο όπου...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Με έντονα αρώματα από Μοσχάτο Σάμου που συνταιριάζουν απολαυστικά με τις παραδοσιακές αυθεντικές γεύσεις του Αιγαίου ολοκληρώθηκε το 5ο Lesvos Food Fest, που πραγματοποιήθηκε...

REPORTS

Tην έντονη ανησυχία του για την κατάσταση του εγχώριου αμπελοοινικού τομέα, οποίος βρίσκεται εν μέσω μιας «ταραχώδους» συγκυρίας σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο εξέφρασε...

REPORTS

Η Ιταλία δείχνει να αντιστέκεται στην καθοδική τάση των εκλεκτών οίνων, με την περιοχή της Τοσκάνης να αναδεικνύεται η μεγάλη πρωταγωνίστρια της γειτονικής χώρας...

REPORTS

Ο πορτογαλικός αμπελοοινικός τομέας αντιμετωπίζει μια από τις πιο δύσκολες περιόδους της πρόσφατης ιστορίας του, σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε η Εθνική Ένωση Εμπόρων...