Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Για ονειρεμένο τρύγο και Μεγάλα Κρασιά μιλούν οι οινοπαραγωγοί της Νάπα

Παρά το γεγονός ότι οι παραγωγοί ξεκίνησαν τη συγκομιδή έναν μήνα αργότερα από ότι συνήθως, το 2023 φαίνεται να είναι “ένα από τα καλύτερα έτη”, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση των Οινοποιών της Καλιφόρνια.

Ένας υγρός χειμώνας οδήγησε σε καθυστερημένη ανάπτυξη των βλαστών, περισσότερη βλάστηση και μεγαλύτερες αποδόσεις, πράγμα που σημαίνει ότι πολλοί αμπελώνες χρειάστηκε να πάρουν τη δύσκολη απόφαση και να πετάξουν αρκετά σταφύλια φέτος.

Το όφελος ήταν η “εξαιρετική ποιότητα”, με τα σταφύλια από αμπελώνες της κοιλάδα να είναι “μαλακά, ισορροπημένα και φρέσκα με υψηλές ποσότητες οξέων”, ενώ τα σταφύλια από αμπελώνες σε μεγαλύτερο υψομέτρου είναι “μικρά σε μέγεθος με μεγάλο βάθος γεύσης, συγκέντρωση και χρώμα.”

Οι ποικιλίες της Βουργουνδίας πήγαν ιδιαίτερα καλά στη Νάπα και τα φρέσκα σταφύλια και κρασιά λέγεται ότι χαρακτηρίζονται από την “καθαρότητα και την κομψότητά τους.”

“Αυτή είναι μία από τις πιο δροσερές και αργοπορημένες σοδειές που έχω δει τα τελευταία δύο δεκαετίες”, δήλωσε η Renée Ary, αντιπρόεδρος οινοποιίας των Duckhorn Vineyards. “Η βροχή ήταν πολύ απαραίτητη και βοήθησε στην αναπλήρωση των δεξαμενών και την ενδυνάμωση των αμπελώνων.”

Η βροχή έφερε επίσης επιπλέον ανάπτυξη των Duckhorn Vineyards και οδήγησε σε αυξημένες αποδόσεις κατά 5% έως 15% για τις περισσότερες ποικιλίες.

“Οι ομάδες οινοποίησης ήταν συνεπείς στο λεπτό και έκαναν προσαρμογές όπου απαιτούνταν”, είπε η Ary. “Αυτό ήταν καθοριστικό για την επίτευξη μιας ισορροπημένης σοδειάς και την προώθηση της ωρίμανσης σε ένα πολύ αργό έτος.” Λέει ότι “δυνατά τανίνη και πολύπλοκα αρώματα” είναι χαρακτηριστικά του Cabernet Sauvignon των αμπελώνων Duckhorn φέτος.

California dreaming

Περιοχές σε ολόκληρη την Καλιφόρνια είδαν τις βροχές της φετινής χρονιάς να ξεπλένουν το αλάτι από το έδαφος των αμπελώνων, επιτρέποντας στα αμπέλια να έχουν πρόσβαση σε θρεπτικά στοιχεία που προηγουμένως ήταν δεσμευμένα.

Ήταν ο πιο βροχερός χειμώνας “για 200 χρόνια” στο Σαν Λούις Ομπίσπο, πράγμα που έδωσε στα αμπέλια υδατικά εφόδια για να αξιοποιήσουν κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης, με αποτέλεσμα λιγότερο άγχος για τα φυτά.

Παρά τις πλούσιες βροχές, οι οινοποιοί στην περιοχή Sonoma ανέφεραν “ελάχιστες πλημμύρες”. Όπως και σε ολόκληρη την Καλιφόρνια φέτος, οι χαμηλότερες θερμοκρασίες οδήγησαν σε αργότερη έναρξη της σεζόν, με μερικά οινοποιεία στη Sonoma να ξεκινούν τη συγκομιδή αμέσως μετά το τέλος της παραγωγής των κρασιών τους για το 2022.

Στο Paso Robles, πολλοί παραγωγοί κρασιού προβλέπουν ότι τα κρασιά του 2023 θα είναι “χαμηλότερα σε αλκοόλ” λόγω της δροσερής και υγρής περιόδου. Κάποιοι παραγωγοί αντιμετώπισαν προβλήματα μυκητολογικής φύσεως, όπως ο βοτρύτης και σάπισμα λόγω των βροχών προς το τέλος της σεζόν, αλλά γενικά οι παραγωγοί αναφέρουν υψηλότερες αποδόσεις και ποιότητα σε σύγκριση με τον τρύγο του 2022.

Φέτος είναι “ένα όνειρο για την οξύτητα” για τους παραγωγούς της Santa Barbara, οι οποίοι παρατηρούν αυξημένη συγκέντρωση ζάχαρης (Brix) και μείωση της οξύτητας σε ένα επίπεδο που είναι “σπάνια εφικτό”, σύμφωνα με τον Έκθεση Καλλιεργητών Καλιφόρνιας.

Το Sangiovese από την πόλη Temecula φαίνεται ιδιαίτερα καλό φέτος, με τα κρασιά να έχουν το δυναμικό για ένα πιο ευρωπαϊκό στυλ.

Όσον αφορά την κοινότητα  Mendocino, οι συνεχείς βροχές οδήγησαν σε ζημιές των μαλακών ποικιλιών όπως τα Petite Syrah και Zinfandel, αν και οι χαμηλότερες θερμοκρασίες και ο μεγαλύτερος χρόνος ωρίμανσης πιθανότατα θα παράγουν εξαιρετικό Chardonnay.

Σχετικά Άρθρα

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Η µετασυλλεκτική λίπανση, γνωστή και ως επικουρική θρέψη, αποκτά ολοένα και µεγαλύτερη σηµασία στη σύγχρονη διαχείριση των αµπελώνων. Αφορά την εφαρµογή θρεπτικών στοιχείων µετά...

REPORTS

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκαν ενημερωτικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη, στο Βουκουρέστι και στο Μόναχο, στο πλαίσιο του προγράμματος της ΕΘΕΑΣ «Wine & Wisdom», που έχει...

REPORTS

Η στροφή των καταναλωτών προς την υγεία, τη βιωσιμότητα και τη διαφάνεια αλλάζει γρήγορα και τον κόσμο του κρασιού. Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη, η...

REPORTS

Από -7 έως 12% σε ένα μήνα. Οι νέες εκτιμήσεις συγκομιδής για τον γαλλικό αμπελώνα έχουν αναθεωρηθεί σημαντικά προς τα κάτω από τις υπουργικές...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Ιταλία ετοιμάζεται να ανακτήσει το 2025 την πρωτιά στην παγκόσμια παραγωγή κρασιού, σύμφωνα με τις επίσημες εκτιμήσεις των Assoenologi, ISMEA και Unione Italiana...

REPORTS

Καθώς οι προετοιμασίες για το ProWine Mumbai βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, ο διευθυντής έργων, Rajeev Naresh, εξηγεί γιατί «η συμμετοχικότητα, η οικοδόμηση κοινότητας και...

REPORTS

Η European Wine Industry Association (AIVE) καλεί οινοποιεία και συνεταιρισμούς να αποφύγουν τις «πωλήσεις κάτω του κόστους» την τρέχουσα περίοδο τρύγου, προειδοποιώντας ότι τέτοιες...

REPORTS

Όλοι μιλούν για νούμερα. Εμείς λέμε: ας κοιτάξουμε την πραγματικότητα στα μάτια. Η Σαντορίνη δεν είναι απλώς τόνοι σταφυλιών· είναι άνθρωποι, τόπος, μνήμη και...