του Γιώργου Λαμπίρη
Φέτος κάνει ένα ακόμα οινικό βήμα καθώς στις αρχές του φθινοπώρου θα φέρει στην αγορά 1.010 φιάλες από το πρώτο ροζέ αγιωργίτικο από τη Νεμέα, που κατά τον ίδιο οινοποιείται με την παραδοσιακή μέθοδο παραγωγής της σαμπάνιας. Ο οινοποιός και ιδιοκτήτης της Οινοποιίας Αθανασίου αποφάσισε να προχωρήσει στη συγκεκριμένη μέθοδο παραγωγής, όπου όπως ακριβώς συμβαίνει και με τις γαλλικές σαμπάνιες η δεύτερη ζύμωση πραγματοποιείται στη φιάλη.
Αυτού του τύπου τα κρασιά επιδέχονται δύο ζυμώσεις. Η πρώτη γίνεται στη δεξαμενή και η δεύτερη στο μπουκάλι. Το συγκεκριμένο ροζέ έχει ωριμάσει ήδη για 4 έτη πάνω στις φίνες οινολάσπες και όντας ήδη εμφιαλωμένο είναι έτοιμο να κυκλοφορήσει στην αγορά.
«Έκανα αυτή την κίνηση γιατί μου αρέσουν οι σαμπάνιες πρωτίστως ως καταναλωτής αλλά και ως οινοποιός. Ένα τέτοιο εγχείρημα είναι δύσκολο αρκετά συχνά να υλοποιηθεί στην Ελλάδα όπου δεν υφίστανται οι ανάλογες γνώσεις. Έκανα την πρώτη προσπάθεια πριν από αρκετά χρόνια, μέχρι να φτάσω στο βέλτιστο σημείο και στο σημερινό αποτέλεσμα. Το κρασί βραβεύτηκε παρουσιάστηκε στον διεθνή διαγωνισμό οίνου στη Θεσσαλονίκη την άνοιξη, όπου έλαβε το ασημένιο μετάλλιο και φέρει την ονομασία Fleur d’ Amour», εξηγεί σχετικά με το νέο δημιούργημα της οινοποιίας, ο Μιχάλης Αθανασίου. Το συγκεκριμένο αφρώδες προέρχεται από πιστοποιημένους αμπελώνες βιολογικής καλλιέργειας στην περιοχή της Νεμέας.
Πολυδιάστατες οινοποιητικές εκφράσεις της Νεμέας
Η Οινοποιία παράγει αποκλειστικά βιολογικά, διαφορετικών ειδών μονοποικιλιακά κρασιά, όλα από γηγενείς ποικιλίες όπως Μοσχοφίλερο Μαντινείας, Ασύρτικο αλλά και διαφορετικές εκφάνσεις της Νεμέας μέσα από το αγιωργίτικο. Κρασιά ροζέ, φρέσκα αρωματικά από αγιωργίτικο αλλά και «Νεμέες» δεξαμενής χωρίς παλαίωση με έντονα φρουτώδη και ευχάριστο χαρακτήρα, αποτελούν μέρος του χαρακτήρα που πρεσβεύει. Επίσης, βαθιάς παλαίωσης κρασιά από αγιωργίτικο εντάσσονται στη γκάμα της. Στα παλαιωμένα για παράδειγμα το συγκεκριμένο αμπελοτόπι από το οποίο προέρχονται τα σταφύλια είναι ηλικίας άνω των 60 ετών.
Φυσική οινοποίηση του αγιωργίτικου που οδήγησε στην ετικέτα «Φύσις»
Να σημειωθεί ότι μία ακόμα οινική προσπάθεια που παρουσίασε ο Αθανασίου πριν από λίγα χρόνια, ήταν η ετικέτα Φύσις, προερχόμενη από βιολογικό αγιωργίτικο ΠΟΠ Νεμέα, αποτελώντας ένα κρασί ελάχιστων παρεμβάσεων, χωρίς συντηρητικά, που ζυμώνεται με τις γηγενείς ζύμες. Εμφιαλώνεται αφιλτράριστο αφού ωριμάσει σε πήλινα δοχεία και σε δρύινα βαρέλια.
Το οινοποιείο ιδρύθηκε το 2007 όταν ο Μιχάλης Αθανασίου ήταν 18 ετών. «Ξεκίνησα ένα μικρό οινοποιείο που αναπτύχθηκε και μεγάλωσε μαζί μου. Ήδη φέτος ετοιμάζομαι για τον 16ο τρύγο μου. Σπούδασα μηχανικός υπολογιστών και παράλληλα έκανα και κρασί στα χρόνια των σπουδών μου, όπου είχα ήδη ξεκινήσει το οινοποιείο με καθαρά πειραματικό χαρακτήρα. Ως οικογένεια διατηρούσαμε αμπέλια για 6 γενιές, ενώ εγκατασταθήκαμε στα εδάφη της Νεμέας το 1830. Θα μπορούσα να πω ότι ήταν και μία φυσική εξέλιξη να γίνω οινοποιός, καθότι το νεμεάτικο DNA μου που οδηγεί στον δρόμο του κρασιού, ενεργοποιήθηκε. Άλλωστε η οινοποίηση αποτελεί μία βαθιά συναισθηματική διαδικασία που με κέρδισε».
Αναφερόμενος στην φετινή παραγωγική περίοδο, ο ίδιος κάνει λόγο για μία ιδιαίτερα ξηρική χρονιά, χωρίς βροχοπτώσεις. «Αυτό που πιστεύω ότι μας σώζει παρά τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη Νότια Ελλάδα είναι το μικροκλίμα της Νεμέας με τα πολύ δροσερά βράδια, που βοηθάει στην ωρίμανση του καρπού, η οποία φέτος ήρθε σταδιακά και ομαλά. Ωστόσο είναι αρκετά νωρίς για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για την ποιότητα. Ο τρύγος εκτιμώ ότι θα ξεκινήσει στο πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Επομένως το τελικό συμπέρασμα για το εάν φέτος είχαμε μία καλή εσοδεία, θα το εξάγουμε όταν πλέον φτάσουμε στην εμφιάλωση».
Σε αριθμούς
Παραγωγή 202: 110.000 φιάλες
Εξάγει: Το 70% της παραγωγής
Χώρες προορισμού: Ιταλία, Γερμανία, Ην. Βασίλειο, ΗΠΑ, Γαλλία
Ιδιόκτητα αμπέλια: 85 στρέμματα αγιωργίτικο-ασύρτικο
Συνεργαζόμενοι παραγωγοί: 100 στρέμματα