Connect with us

Αναζήτηση

REPORTS

Έξι πτήσεις αρμονίας των οινοπραγωγικών ζωνών Βόρειας Ελλάδας

Ένα γαστρονομικά σύνθετο εγχείρημα έφεραν εις πέρας οι Οινοποιοί της Βορείου Ελλάδος, που απέδειξαν με 18 διαφορετικούς τρόπους το πόσο εύκολα διεισδύουν πλέον οι ζώνες ΠΟΠ και ΠΓΕ της επικράτειάς τους σε «απαιτητικά» τραπέζια γεμάτα με σύγχρονες και δημιουργικές εκφράσεις της μεσογειακής κουζίνας.

Του Πέτρου Γκόγκου

Oι ετικέτες που σέρβιραν το βράδυ της Δευτέρας 11 Απριλίου επιδέξιοι σομελιέ στο νεοκλασικό που φιλοξενεί το εστιατόριο Aleria στο Μεταξουργείο, ήταν καλυμμένες. Χρειάστηκε να προχωρήσει η βραδιά, πριν γίνουν κατ΄απαίτηση των καλεσμένων οι αποκαλύψεις των ετικετών.

Άλλωστε, η διοργάνωση είχε δώσει ένα «ραντεβού στα τυφλά» με την υπόσχεση της αρμονίας των γεύσεων μεταξύ ενός μενού έξι σταδίων, που επιμελήθηκε ο επί δεκαετίας σεφ του Aleria, Γκίκας Ξενάκης και των ζωνών της Βόρειας Ελλάδας, από την Ζίτσα ως τη Δράμα και από την Φλώρινα ως την Κρανιά Ολύμπου.

Τον συντονισμό των flights ανέλαβε ο Dip WSET, Ανδρέας Ματθίδης, που «παρέλαβε» την σκηνή έπειτα από μια αισιόδοξη παρατήρηση για την εξέλιξη του ελληνικού οίνου από τον πρόεδρο των Οινοποιών Βορείου Ελλάδας, Στέλιο Μπουτάρη, ο οποίος προεξοφλεί με αυτοπεποίθηση «μεγάλα πράγματα» προσεχώς από το σύνολο των εκπροσώπων του ελληνικού αμπελώνα σε διεθνές επίπεδο.

Επιστρέφοντας στα  food and wine flights, προφανώς δεν υπήρξε κάποια απόλυτη συμφωνία των συνδαιτυμόνων ως προς τα ταιριάσματα, υπήρξαν όμως μερικές ανατροπές σε καθιερωμένες νόρμες, όπως αυτή που θέλει το κόκκινο κρασί «να κλωτσάει» με το ψάρι. Τέτοιες αντιλήψεις υπάρχουν γιατί ισχύουν, θα εξηγήσει ο Ανδρέας Ματθίδης, για να συμπληρώσει, ότι το Λημνιό από τις Πλαγιές Μελίτωνα, μπορεί εύκολα να υποστηρίξει ένα μπαρμπούνι.

 

Στον αφρό με Ξινόμαυρο και Ντεμπίνα
Amuse Bouche: Cracker ρεβυθιού με κατσικίσιο τυρί και βερίκοκο, γαρίδα σαγανάκι σε τοστάκι

Αφρώδεις οίνοι:

Λευκός ξηρός ΠΟΠ Ζίτσα

Ροζέ ξηρός ΠΟΠ Αμύνταιο

 

S.B. με μια έκπληξη από βερίκοκο
Λευκά σπαράγγια με κατσικίσιο τυρί Εύβοιας, grapefruit και λάδι μάραθου

Sauvignon Blanc:

Δεξαμενή ΠΓΕ Φλώρινα

Βαρέλι ΠΓΕ Μακεδονία

Χαρμάνι ΠΓΕ Δράμα

 

Κωδικός «Πορτοκάλι» με orange wines
King Oyster με φουντούκια, κυδώνι και λουίζα

ΠΟΠ Ζίτσα

ΠΓΕ Βελβεντό

ΠΟΠ Νάουσα

Όλα τα χρώματα για το μπαρμπούνι

Το μπαρμπούνι:
με σελινόριζα, σταφίδα και δενδρολίβανο

Τα χρώματα:

Ασύρτικο ΠΓΕ Χαλκιδική

Ροζέ Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσα

Λημνιό ΠΟΠ Πλαγιές Μελίτωνα

Cross Pairing με ελληνικές και Διεθνείς ποικιλίες
Αρνί με topinambur, άγρια μανιτάρια και κρεμμύδι

Red flight:

Βλάχικο ΠΓΕ Ιωάννινα

Ξινόμαυρο ΠΟΠ Νάουσα

Tempranillo ΠΓΕ Δράμα

Merlot ΠΓΕ Κρανιά

Ωδή στο Gewürztraminer
Λευκή σοκολάτα με τριαντάφυλλο, αχλάδι και λίτσι

ΠΓΕ Παγγαίο

ΠΓΕ Φλώρινα

ΠΓΕ Φλώρινα (50% Μαλαγουζιά)

 

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Wine Paris 2025 πρόκειται να μετατρέψει το Παρίσι σε παγκόσμιο κόμβο για το κρασί και τα οινοπνευματώδη ποτά από τις 10 έως τις...

REPORTS

Το Crystal Springs της Napa Valley AVA γίνεται η 18η επίσημη ονομασία της διάσημης αμπελουργικής περιοχής. Η νέα AVA χωροθετείται σε μια λοφώδη περιοχή...

REPORTS

Οι εξελίξεις στην τεχνητή νοημοσύνη (AI) συνεχίζουν να επηρεάζουν το εμπόριο κρασιού με νέους και συναρπαστικούς τρόπους. Η τεχνητή νοημοσύνη αναμένεται να διαδραματίσει βασικό...

REPORTS

Ο François Bouteille ανέλαβε τη θέση του διευθυντή και ο Bertrand Minchin τη θέση του συμπροέδρου του Bureau Interprofessionnel des Vins du Centre-Loire (BIVC).

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Συγγενείς, φίλοι και συνεργάτες θα πουν την Τρίτη 12 Νοεμβρίου το «ύστατο χαίρε» στον Γιάννη Μπουτάρη, που πέθανε σε ηλικία 82 χρόνων το βράδυ...

REPORTS

Εξεπλάγησαν ευχάριστα οι 15 Γερμανοί σομελιέ και επαγγελματίες του οίνου από την δυναμικότητα και την ποικιλομορφία των terroir της Πελοποννήσου, καθώς μέσα από τις...

REPORTS

Γιατί ευνοούνται οι αμπελουργικές ζώνες Αμυνταίου και Μαντινείας, έναντι της Σαντορίνης; Υπερέχουν οι γηγενείς ποικιλίες, σε σχέση με τις ξενικές; Πώς επηρεάζει η πρωίμιση...

REPORTS

Η επιστροφή του Ντόναλντ Τραμπ στην προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών έχει φέρει σε εγρήγορση τη γαλλική οινοβιομηχανία, υπενθυμίζοντας με ανησυχία τις επιπτώσεις του λεγόμενου...