Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Άραγε μπορεί το μικροβίωμα να βοηθήσει στην αποφυγή της νόσου της αμπελιού

Τα αμπέλια που παραμένουν υγιή παρά την «υψηλή πίεση της νόσου» θα μπορούσαν να «οφείλονται στη λειτουργία του μικροβιώματος τους», σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία από μια ομάδα ερευνητών, διερεύνησε το μικροβίωμα των αμπελιών με τον «φαινότυπο διαφυγής από ασθένειες» και περιλάμβανε επίσκεψη σε εννέα αμπελώνες στον κόλπο Hawke’s και στο Canterbury.

Αναλυτικότερα, η νόσος του κορμού αμπέλου (GTD) αναφέρεται σε μια σειρά από μυκητιασικές ασθένειες του ξύλου που μπορούν να μολύνουν τον κορμό ενός αμπελιού, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας black foot, petri, esca, eutypa dieback και Botryosphaeria dieback, επίσης γνωστή ως μαύρο νεκρό χέρι.

Προκαλείται από μικροσκοπικά σπόρια που μεταφέρονται από τον άνεμο και τη βροχή και τελικά μολύνουν τα αμπέλια μέσω των πληγών του κλαδέματος, συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου αδράνειας. Η Esca, ένα από τα πιο κοινά GTD, προκαλείται από τους μύκητες Phaeomoniella chlamydospora και Togninia minima.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αμπέλια που διέφυγαν από ασθένειες του κορμού διαφοροποιήθηκαν από τα άρρωστα αμπέλια χρησιμοποιώντας εξωτερικά συμπτώματα όπως «χλώρωση των φύλλων, βλασφημία, κακή ανάπτυξη θόλου και καρκινώματα του κορμού, καθώς και την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη των φύλλων αμπέλου».

Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα κλήματα διαφυγής GDT είχαν σημαντικά διαφορετικό μικροβίωμα σε σύγκριση με τα άρρωστα αμπέλια. Τα αμπέλια διαφυγής GTD φιλοξενούσαν σταθερά υψηλότερη σχετική αφθονία των βακτηριακών ταξινομήσεων Pseudomonas και Hymenobacter».

Τέλος, η έρευνα υπογράμμισε ότι «μεταξύ των μυκήτων, το Aureobasidium και το Rhodotorula συσχετίστηκαν διαφορετικά με τα αμπέλια διαφυγής GTD, ενώ το παθογόνο GTD, Eutypa, συσχετίστηκε με τα άρρωστα αμπέλια», σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η πρώτη αναφορά για τη σχέση μεταξύ του φαινοτύπου διαφυγής GTD και το μικροβίωμα του αμπελιού».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Οι Έλληνες καταναλωτές είναι ολοένα και πιο δεκτικοί στην ιδέα του μη αλκοολούχου κρασιού, με τις γυναίκες και τους νεότερους σε ηλικία να δείχνουν...

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Tην 1η Νοεμβρίου το Ξινόμαυρο γιορτάζει παγκόσμια και για το λόγο αυτό οι «Οινοποιοί Βορείου Ελλάδος» διοργανώνουν και προτείνουν για τους λάτρεις της ποικιλίας,...

REPORTS

Αλλαγές στην υποβολή των δηλώσεων παραγωγής, επεξεργασίας, εμπορίας και αποθεμάτων στον αμπελοοινικό τομέα προβλέπει τροποποιητική απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα, που αναρτήθηκε...

REPORTS

Το δελτίο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημερώνει ότι το αμπέλι βρίσκεται στο στάδιο ωρίμανσης και συγκομιδής, κυρίως για τις πρώιμες επιτραπέζιες ποικιλίες....

Διαβάστε επίσης

VIDEOS

Η Μαλαγουζιά πρωταγωνιστεί στο νέο τεύχος του Wine Trails, που κυκλοφορεί στις 11 Οκτωβρίου στα περίπτερα. Μια ποικιλία που συνεχίζει να εμπνέει οινοποιούς και...

REPORTS

O τουρισµός στη χώρα µας ανεβαίνει αλλά η κατανάλωση του κρασιού πέφτει. Μετά τη µείωση της ζήτησης στα κόκκινα κρασιά, το περασµένο καλοκαίρι παρατηρήθηκε...

REPORTS

Οι εξαγωγές ιταλικού κρασιού κατέγραψαν νέο ρεκόρ το 2024, αγγίζοντας τα 8,136 δισ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 5,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

REPORTS

Έπιασε τόπο η έκκληση των ηγετών του οίνου, διάκριση μεταξύ κατανάλωσης και κατάχρησης στο νέο ψήφισμα του ΠΟΥ.