Connect with us

Αναζήτηση

ΑΜΠΕΛΩΝΑΣ

Άραγε μπορεί το μικροβίωμα να βοηθήσει στην αποφυγή της νόσου της αμπελιού

Τα αμπέλια που παραμένουν υγιή παρά την «υψηλή πίεση της νόσου» θα μπορούσαν να «οφείλονται στη λειτουργία του μικροβιώματος τους», σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Ζηλανδία από μια ομάδα ερευνητών, διερεύνησε το μικροβίωμα των αμπελιών με τον «φαινότυπο διαφυγής από ασθένειες» και περιλάμβανε επίσκεψη σε εννέα αμπελώνες στον κόλπο Hawke’s και στο Canterbury.

Αναλυτικότερα, η νόσος του κορμού αμπέλου (GTD) αναφέρεται σε μια σειρά από μυκητιασικές ασθένειες του ξύλου που μπορούν να μολύνουν τον κορμό ενός αμπελιού, συμπεριλαμβανομένης της ασθένειας black foot, petri, esca, eutypa dieback και Botryosphaeria dieback, επίσης γνωστή ως μαύρο νεκρό χέρι.

Προκαλείται από μικροσκοπικά σπόρια που μεταφέρονται από τον άνεμο και τη βροχή και τελικά μολύνουν τα αμπέλια μέσω των πληγών του κλαδέματος, συχνά κατά τη διάρκεια της περιόδου αδράνειας. Η Esca, ένα από τα πιο κοινά GTD, προκαλείται από τους μύκητες Phaeomoniella chlamydospora και Togninia minima.

Κατά τη διάρκεια της έρευνας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα αμπέλια που διέφυγαν από ασθένειες του κορμού διαφοροποιήθηκαν από τα άρρωστα αμπέλια χρησιμοποιώντας εξωτερικά συμπτώματα όπως «χλώρωση των φύλλων, βλασφημία, κακή ανάπτυξη θόλου και καρκινώματα του κορμού, καθώς και την περιεκτικότητα σε χλωροφύλλη των φύλλων αμπέλου».

Σύμφωνα με τους ερευνητές: «Τα ευρήματα έδειξαν ότι τα κλήματα διαφυγής GDT είχαν σημαντικά διαφορετικό μικροβίωμα σε σύγκριση με τα άρρωστα αμπέλια. Τα αμπέλια διαφυγής GTD φιλοξενούσαν σταθερά υψηλότερη σχετική αφθονία των βακτηριακών ταξινομήσεων Pseudomonas και Hymenobacter».

Τέλος, η έρευνα υπογράμμισε ότι «μεταξύ των μυκήτων, το Aureobasidium και το Rhodotorula συσχετίστηκαν διαφορετικά με τα αμπέλια διαφυγής GTD, ενώ το παθογόνο GTD, Eutypa, συσχετίστηκε με τα άρρωστα αμπέλια», σημειώνοντας ότι «αυτή είναι η πρώτη αναφορά για τη σχέση μεταξύ του φαινοτύπου διαφυγής GTD και το μικροβίωμα του αμπελιού».

Σχετικά Άρθρα

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...

REPORTS

Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει όλο και περισσότερο την παγκόσμια βιομηχανία ποτών, με τους παραγωγούς κρασιού, μπύρας, αλκοολούχων ποτών και σάκε να αντιμετωπίζουν νέες προκλήσεις...

Διαβάστε επίσης

REPORTS

Η Rioja, μία από τις πιο αναγνωρίσιμες και ιστορικές οινικές περιοχές της Ισπανίας, βρίσκεται μπροστά σε ένα φαινομενικά παράδοξο ενδεχόμενο: την ελεγχόμενη μείωση των...

REPORTS

Με ιστορία πάνω από 145 χρόνια και διαρκή αφοσίωση στην ποιότητα, τα Οινοποιεία Μπουτάρη συνεχίζουν να αποδεικνύουν την αξία τους στην παγκόσμια οινική αγορά....

REPORTS

Σε μια ιδιαίτερα ατμοσφαιρική και προσεγμένη εκδήλωση στο Vintage Wine Bar & Bistrot Athens, στην καρδιά της Αθήνας, πραγματοποιήθηκε μία μοναδική κάθετη γευστική δοκιμή...

REPORTS

Σε επαυξημένη προσοχή για ασθένειες-εχθρούς στο αμπέλι που ευνοούνται από τις καιρικές συνθήκες καλούν τους αμπελουργούς οι Γεωπονικές αρχές των ΔΑΟΚ. Σε προειδοποίηση της...